Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Pozitív élményekkel zárult a Homo Viator nemzetközi konferencia

2015. április 24-25-én került sor a Sapientia EMTE Humántudományok Tanszéke, a Romániai Hungarológiai Társaság, a Román Összehasonlító Irodalmi Társaság és Kovászna Megye Tanácsának szervezésében a Homo viator című nemzetközi konferenciára. 

A konferencia szervesen illeszkedik a Sapientia EMTE Humántudományok Tanszéke által a korábbi években szervezett, sikernek és hírnévnek örvendő nemzetközi imagológiai konferenciák sorába, amelyekkel célunk, hogy ernyő alá hozzuk a különféle humántudományi szakterületek kutatóit, hogy a rendezvényeink által felkínált tudományos fórumok keretében megosszák egymással legújabb kutatásaik eredményeit.

A Homo viator konferencia két helyszínen zajlott: első napi ülésszakait Csíkszeredában, a Sapientia EMTE épületében tartottuk, a második nap ülésszakai Sepsiszentgyörgyön, Kovászna Megye Tanácsának épületében kerültek megrendezésre. A két nap alatt az utazás témaköréhez kapcsolódó nyolcvan magyar, román és angol nyelvű irodalmi és nyelvészeti előadás hangzott el élő és virtuális ülésszakokban. Az előadások az utazás és nyelvek, a többnyelvűség kérdéseit, a kultúraközvetítés dilemmáit, a kultúraköziség tapasztalatait, az utazást és a tapasztalatszerzést, a megértés útjait, a külső út és a lélek útjainak összeszövődéseit, az idő- és térstruktúrákban megjelenő átmenetiséget, a kultúrák közötti kölcsönhatást, a másság/idegenségképeket, a határlétet, közöttiséget, valamint a saját és az idegen viszonyának reflexióit járták körül irodalmi/művészeti alkotásokban, különböző irodalomtörténeti korszakokban valamint kortárs művekben, nyelvészeti jelenségekben.

Plenáris előadók voltak Dr. Fried István, professor emeritus a Szegedi Tudományegyetemről, aki „az utaknak értelmük van” (Utazás, utazók, irodalmi korszakok, irodalmi utak) címmel tartott előadást, valamint Dr. Mihaela Albu, a Craiovai Tudományegyetem egyetemi tanára és a Carmina Balcanica című interkulturális folyóirat szerkesztője, aki a Homo viator kulturális/irodalmi toposzáról beszélt.

A szekcióelőadók, a hazai előadók mellett, hat országból érkeztek (Magyarország, Szerbia, Olaszország, Csehország, Szlovénia, Albánia). Vendégünk volt Jože Hradil szlovén műfordító, szótárszerkesztő, író, a magyar-szlovén kulturális és irodalmi kapcsolatok legfőbb éltetője, a Képek arc nélkül című regény szerzője; Amedeo di Francesco, Balassi-kutató, a nápolyi L’Orientale Egyetem Hungarológiai Tanszékének vezetője, továbbá számos neves előadó, többek között az Eötvös Loránd Tudományegyetemről, a Pécsi Egyetemről, az Újvidéki Egyetemről, a Babeş‒Bolyai Tudományegyetemről, a Bukaresti Egyetemről, a brassói Transilvania Egyetemről,a Partiumi Keresztény Egyetemről, és nem utolsósorban a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemről. A konferencia keretében népszerűsíteni kívántuk a Humántudományok Tanszékén végzett kutatási munka eredményeit, megerősíteni kapcsolatainkat a sorolt neves egyetemekkel, kutatóhelyekkel, ugyanakkor az is céljaink közt szerepelt, hogy bekapcsolódjunk a Székelyföld tudományos és kulturális értékeit képviselő rendezvények sorába.

Úgy érezzük, hogy sikerült megvalósítani céljainkat és elképzeléseinket, konferenciánk szervesen illeszkedik azon hazai tudományos események sorába, amelyek nyitottak a nemzetközi tudományosság értékeinek befogadására, illetve a hazai tudományos értékeket nemzetközi szinten képviselik, megteremtve egy interkulturális és interdiszciplináris dialógus feltételeit.

A konferencia alkalmával nemcsak tudományos témaként jártuk körül, hanem színre is vittük az utazást  a két helyszín bevonásával, valamint a 220 éve született Bölöni Farkas Sándorra emlékezve. Az előadások végeztével 50 résztvevő ellátogatott Bölönbe, és megkoszorúzták az író emléktábláját.

Az előadások szövegének szerkesztett változatát, a hagyományoknak megfelelően, konferenciakötetekben szándékszunk megjelentetni.

Köszönjük a résztvevőknek, hogy megtisztelték jelenlétükkel a rendezvényünket, támogatóinknak pedig, hogy vállalták a konferencia erkölcsi és anyagi támogatását, és hozzájárultak annak sikeréhez!

Eseménynaptár

2019. május

KeSzCsSzVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031