Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Pozitív tapasztalatok az Educatio kiállításon Budapesten

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem 2017. január 19-21. között részt vett a Budapesten szervezett nemzetközi felsőoktatási kiállításon, melynek célja, hogy a továbbtanulás előtt álló diákoknak segítséget nyújtson a választásban és pontos információval szolgáljon a felvételi rendszerről és követelményekről.

Ezen kiállítás résztvevői pedig itt találkozhatnak a potenciális hallgatókkal. A Sapientia mint erdélyi egyetem főként azzal a céllal vett részt az eseményen, hogy kapcsolatokat építsen a magyarországi egyetemekkel, ugyanakkor ismertesse az Erasmus+ mobilitási programját, valamint a Makovecz ösztöndíjat is bemutassa az érdeklődőknek. A három nap alatt rengeteg diákot szólított meg az esemény, hiszen az Educatio kiállítás az egyik legnagyobb felsőoktatási rendezvény Magyarországon.

Az Educatio kiállításon egyetemünk mindhárom Kara képviseltette magát, így sikerült a Karokon levő oktatási kínálatot jobban bemutatni az érdeklődők számára. A helyszíneket az egyetem PR felelősei képviselték. A három napos rendezvény tapasztalata szerint már igen sokan számon tartják a Sapientiát, mint továbbtanulási lehetőséget. Azon diákok, akik a standot meglátogatták konkrét kérdéssel fordultak az intézmény munkatársaihoz. Főként olyan diákok érdeklődtek, akiknek valamilyen kötődésük van Erdélyhez, innen származnak a szüleik, ismerőseik, valamint akik merőben mást szeretnének a továbbiakban kipróbálni.

További tapasztalat az volt, hogy a Sapientia Egyetemen a felvételi eljárás sokkal egyszerűbben zajlik, mint Magyarországon, hiszen nincsenek ponthatárok és kevesebb iratcsomóval lehet a képzéseket elérni. Másfelől a Sapientia EMTE-n sokkal megfizethetőbb tandíjakat találnak, hiszen nálunk 250 és 750 euró között mozog a tandíj értéke, míg a magyarországi egyetemeken ennek többszöröse is lehet. Vonzó tényező volt az egyetemi kollégiumi szállás lehetősége, ugyanakkor a természeti adottságok iránt is érdeklődtek. A három nap alatt az volt a jellemző,  hogy konkrét képzési ágak után érdeklődtek és már előzetes ismereteik voltak az egyes oktatási helyszíneinkről. 

Mivel a Sapientia is bekapcsolódott az Erasmus+ mobilitási programban így az érdeklődők azt is számba vették, hogy csereprogramban meghatározott időt tanulnának Erdély valamely városában, mindezt magyar nyelven. Az egyszerűsített felvételi eljárásban pedig a külföldi hallgatóknak már nem szükséges az okleveleiket honosíttatni, elég csak hivatalosan lefordítatni, ezzel is könnyítve az átjárhatóságot. Egyetemi szinten pedig minden évben van olyan hallgató, aki Magyarországról érkezik és Sapientián kíván továbbtanulni. Nagyon hasznos tapasztalat, hogy részt vesz az egyetem egy ilyen nemzetközi felsőoktatási kiállításon, mivel sok intézmény képviselete megjelenik, ugyanakkor nagyszerű kapcsolódási pont szakmailag az egyetemek számára, itt van lehetőség az informálisabb kapcsolatok kialakítására is. 

Összességében pozitív tapasztalatokkal tértünk haza, újabb ötletekkel és kapcsolatokkal, ami segíti a továbbiakban az egyetem fejlődését és elismerését.

Eseménynaptár

2019. május

KeSzCsSzVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031