Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Rangsorolták az egyetemeket, előkelő helyen a Sapientia EMTE

Nemzetközi kutatóintézetek által végzett, romániai egyetemeket is felvonultató rangsorokban előkelő helyet foglal el a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE).

forrás: szekelyhon.ro

Érdekesség, hogy mindkét összesítésben a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) előtt végzett a magyar állam által támogatott, mindössze 17 éves múltú erdélyi felsőoktatási intézmény. Az uniRank és a Webometrics olyan nemzetközi egyetemi rangsorok, amelyet független kutatóintézetek állítanak össze és publikálnak, és amelyek több ország mellett a romániai egyetemeket is listázzák. Előbbinél a Sapientia EMTE 80-ból a 24. helyen, míg utóbbinál 103-ból a 34. helyet végzett.

Mindkét összesítésben Babeș–Bolyai Tudományegyetem szerepel az első helyen, második a Bukaresti Tudományegyetem, illetve a Bukaresti Műszaki Egyetem, harmadik pedig a jászvásári Alexandru Ioan Cuza felsőoktatási intézmény. Érdekesség, hogy a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem az uniRank felmérése szerint a 31., a Webometrics összesítéseben pedig a 41. helyet foglalja el. A rangsorok egyébként elérhetők ezen (Webometrics) és ezen (uniRank) a linken.

Mara Gyöngyvér, a Sapientia EMTE rektorhelyettese lapunknak elmondta, a kutatóintézetek által vizsgált legfontosabb szempont, hogy az adott egyetem mennyire van jelen a tudományos életben, azaz az oktatóknak és hallgatóknak milyen minőségű publikációik vannak, azok mely lapokban jelentek meg, illetve milyen hatással voltak a tudományos életre. További szempontok például a felsőoktatási intézmény oktatói létszáma a hallgatói arányhoz viszonyítva, az oktatás minősége, a képzési kínálat, a hallgatók által elért eredmények, illetve a lediplomázott diákok munkaerőpiacon való elhelyezkedése. A rektorhelyettes szerint az elért helyezések bizonyítják, hogy minőségi oktatás zajlik az erdélyi felsőoktatási intézmény három karán, s még inkább hozzáad az érdemhez, hogy a mindössze 17 éves múlttal rendelkező egyetem sok nagyobb múltú felsőoktatási intézményt utasított maga mögé.

Eseménynaptár

2019. július

KeSzCsSzVa
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031