Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Salamon Bernadette MAXIMUS díjas hallgatóval beszélgettünk

Salamon Bernadette Élelmiszeripari mérnök szakos hallgató, aki idén, a 2017/2018-as tanévben elnyerte a Maximus hallgatói díjat, amely a legkiemelkedőbb tudományos munkáért jár. Bernadettel beszélgettünk.

Mutatkozz be kérlek, és mondd el, hogy milyen tudományos munkákkal foglalkoztál eddig?

A nevem Salamon Bernadette, Csíkszeredában élek családommal, szüleimmel és két húgommal. Középiskolai tanulmányaimat a Márton Áron Gimnáziumban végeztem természettudományok szakon. Már ez idő alatt is a reál tárgyak érdekeltek, mint a matematika, kémia, fizika, így biztos voltam abban, hogy hasonló irányba tanulok tovább. Az élelmiszeripari mérnök szakkal és a Sapientia egyetemmel először 11. osztályos koromban ismerkedtem meg jobban dr. György Éva tanárnő által. Ő mesélt nekem erről a szakról és keltette fel érdeklődésemet ezzel kapcsolatban, hiszen ezen a szakon a reál tárgyak szintén megtalálhatók, de egy érdekes és kézzelfogható területen, az élelmiszeripar területén.

Az elmúlt négy évben, mialatt a szak rejtelmeibe avattak be a tanárok, részt vehettem különböző kutatásokban és projektekben, melyek témái a következők voltak:

  1. Az élesztő koncentrációjának változása által kifejtett hatás a cipó térfogatára, illetve az optimális élesztő mennyiségének meghatározása. Az eredményeket szaklapban közöltük.
  2. A rozsliszt és búzaliszt arányának befolyásoló hatása a cipó térfogatára. A kapott eredményeket szintén szaklapban közöltük.
  3. A helyi kistermelők által készített sajtok mikrobiológiai állapotának feltérképezése, illetve kérés esetén útmutatások, magyarázatok megfogalmazása segítve ez által a kistermelőket. Nem felfedve a termelők kilétét, a kutatás eredményeit jelölések használatával mutattuk be a 2016-ban szervezett ETDK-n.
  4. A térségünkben található kereskedelemből és termelőktől származó különböző mézfajták egyes fizikai és kémiai tulajdonságainak vizsgálata és összehasonlítása, illetve a hőkezelés ezen tulajdonságokra kifejtett hatásának megfigyelése. A kapott eredményeket a 2018-as ETDK-n mutattuk be, amelyen a második helyezést érte el a csapat, illetve OTDK jelölést kapott.
  5. A friss zöldségek mikrobiológiai szennyezettségének vizsgálata és az illóolaj tartalmú ehető filmek hatása a friss zöldségek felületén előforduló patogén és romlást okozó mikroorganizmusokra. A kutatási projekt eredményei a 2018-as ETDK-n kerültek bemutatásra, ahol az első helyezést és az OTDK jelölést nyertem el.
  6. A 2018-as Ecotrophelia romániai szakaszán a csapat által kifejlesztett magas rost- és fehérjetartalmú áfonyás müzliszelet a szakmai zsűri különdíját nyerte el.
  7. A 2018-as Ecotrophelia magyarországi szakaszon is részt vett a csapat, ahol egy sörtörköly és savó felhasználása által készített zsemlét mutattunk be. A termékünk elnyerte a zsűri tetszését és az első helyet. Ez által miénk az a megtiszteltetés, hogy a nemzetközi szakaszon mi képviselhetjük Magyarországot Párizsban.

Mit jelent számodra a Maximus hallgatói díj?

A díj elnyerése nagy meglepetés volt számomra, igazán nagy elismerésként tekintek rá. Annak ellenére, hogy a kutatásokban való részvételért nem vártam semmit, csupán a szakmai fejlődés volt a cél, mégis nagyon jól esik a jutalmazás. Számomra egyfajta visszajelzés arról, hogy jó irányba haladok és jól végzem a munkám.

Milyen terveid vannak az elnyert ösztöndíjjal, hogyan tudod a további szakmai fejlődésedre felhasználni?

Az elnyert ösztöndíjat a továbbtanulásomra és a jelenleg is folyamatban lévő kutatásra szeretném fordítani.

Mennyi munka van annak hátterében, hogy te nyerhetted el ezt a díjat?

Egy ilyen díj elnyerése sok munkát igényel, ez velem sem volt másképp. A cél elérése érdekében fel kell áldozni a szabad időt és a hétvégéket is, de megéri a kitartó és hosszadalmas munka a hullámvölgyekkel együtt, hiszen mindenből tanulni és ez által fejlődni lehet.

Hol kamatoztathatod a megszerzett tudásodat?

A megszerzett tudást sokrétűen tudom kamatoztatni, mind a mesterképzés alatt, mind a munkahelyen, illetve további megmérettetések alkalmával.

Mit adott neked az elmúlt években a Sapientia? Milyennek ítéled meg az egyetemen töltött éveidet?

Az egyetemen töltött évek alatt sok olyan helyzetbe kerültem, amelyek kimozdítottak a komfortzónámból. Rengeteg olyan kihívás elé kerültem, amelyek rendkívül nehéz akadálynak tűntek, de visszagondolva ezek eltörpülnek, és az általuk megszerzett tapasztalatok hozzájárultak a szakmai és személyes fejlődésemhez is. Az elmúlt négy év alatt megtanultam, hogy sokkal többre vagyunk képesek, mint azt gondolnánk magunkról.

Az egyetem sokat adott nekem, de a legfontosabb mind közül, hogy az elméleti tudás gyarapítása mellett megtanított a széles körű látásra, az egyéni problémamegoldásra, de a csapatszellem fontosságára is.

Kinek a támogatásával sikerült a szakmai munkát elvégezni?

Ezúton szeretnék köszönetet mondani az egyetemnek, illetve azoknak a tanároknak és professzoroknak, akik segítettek nem csak az alapképzés elvégzésében, hanem lehetőséget és keretet adtak a különböző kutatásokhoz és projektekhez is. A nevek felsorolásával nem szeretném tölteni a sorokat, hiszen a mérnöki tanszék összes munkatársa a maga módján hozzájárult az eredményeim és céljaim eléréséhez. Remélem, hogy utam még sokszor keresztezi az egyetem és az itt megismert emberek útját.

Eseménynaptár

2019. május

KeSzCsSzVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031