Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

SAPI-STAGE A DEBRECENI ANGOL NYELVŰ DRÁMAFESZTIVÁLON

A Csíkszeredai Kar bölcsész szakos hallgatóiból alakult Sapi-Stage színjátszó csoport május 16-18 között részt vett a Debreceni Egyetem Angol-Amerikai Intézete által szervezett XI. Angol Nyelvű Színház és Dráma-Fesztiválon. 

A fesztivál rövid, de annál jelentőségteljesebb múltra tekint vissza. Dr. Szaffkó Péter kezdeményezésével 1999-ben került sor az első fesztiválra és 2010-ig minden évben megszervezték különböző egyetemek angol nyelvű színjátszó csoportjai és nemzetközi szaktekintélyek részvételével. Aztán 2010-től idénig szünetelt a fesztivál. Idén viszont, alapításának húszadik évfordulója alkalmából, ismét megszervezték és erre a jubileumi rendezvényre kapott a Humán Tanszék meghívást.

A Sapi-Stage-en kívül hét csapat lépett színpadra, egy valóban nemzetközi mezőny Debrecenből, Hannoverből, Dortmundból, Lvivből és Brnóból. A csütörtök délutántól szombat estig tartó fesztiválon a kilenc előadáson kívül panelbeszélgetésekre és workshopokra is sor került.

A Sapi-Stage tagjai (a végzős Gere Emese, Tamás Csilla és Csergő Tamás, valamint az I. éves Egyed Péter, Egyet Tamás és Komes Dávid) egy Örkény-egypercest fordítottak angol nyelvre és írtak belőle színdarabot Örkény-Variations címmel három drámai stílusban: lírai, epikus és abszurd.

A fesztivált idén nem verseny-jelleggel szervezték; ennek ellenére volt egy négytagú szakértői csoport (a színész-rendező Adrienne Ferguson, Donald E. Morse, a Debreceni Egyetem professzora, aki számos más kimagasló teljesítménye mellett erdélyi magyar színdarabokat fordított angol nyelvre, Eric Weitz, a dublini Trinity College tanára és Németh Lenke, a Debreceni Egyetem docense, aki egyben a fesztivál főszervezője is), akik a fesztiválon előadott előadásokat értékelték és a csoportokat szakmai tanácsokkal látták el. A Sapi-Stage előadásával kapcsolatban kiemelték: nagyszerű választás volt az Örkény-szöveg, amelyet a csapat kellő érzékenységgel és kiemelkedő tehetséggel adaptált a színpad számára; színpadi megoldások és színészi teljesítmény tekintetében pedig a drámai stílusok közötti mind szövegben, mind pedig mozgásban megjelenített kontrasztot, különösképpen pedig azt, hogy nem egókat láttunk a színpadon, hanem egy valódi csapatot, akik egymásra odafigyelve és egymást segítve-támogatva valódi színházi élménnyel jutalmazták közönségüket.

A csapat szakmai vezetői dr. Ajtony Zsuzsánna docens és dr. Prohászka-Rád Boróka adjunktus, a színpadra-vitelben és megvalósításban Kányádi Szilárd, a Csíki Játékszín igazgatója segítette munkájukat.

Eseménynaptár

2020. június

KeSzCsSzVa
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930