Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Sapi Tehetségnap - Versenyfelhívás

A Sapi Tehetségnap keretében lehetőséget biztosítunk a logikus gondolkodást és stratégiai érzéket igénylő feladatok iránt érdeklődő diákoknak egy szórakozással (korcsolyázást tervezünk) egybekötött kellemes nap eltöltésére.

1. A verseny időtartama, helye

A verseny két próbát tartalmaz. Mindkét próba 2013. január 19 – én, szombaton lesz megtartva a Sapientia –EMTE Csíkszeredai Campusán.

2. Jelentkezési feltételek

A versenyre XI. – XII.-es középiskolás diákok jelentkezhetnek, 3 fős csapatokat alkotva. Egy iskolából maximum két csapat vehet részt.

3. Benevezési határidő

A versenyre a háromfős csapatok 2012. december 21-ig jelentkezhetnek a gardazsolt@sapientia.siculorum.ro e-mail címen, a mellékelt adatlap beküldésével.

4. A verseny célja

A Sa Tehetségnap keretében lehetőséget biztosítunk a logikus gondolkodást és stratégiai érzéket igénylő feladatok iránt érdeklődő diákoknak egy szórakozással (korcsolyázást tervezünk) egybekötött kellemes nap eltöltésére. A szokásos matematika versenyektől eltérően a kitűzött feladatok nem elsősorban matematikai tárgyi tudást igényelnek, hanem gyors észjárást, logikus gondolkodást és jó helyzetfelismerést.

5. A verseny leírása

A csapatok két szintcsoportba lesznek beosztva. Az egyik az elméleti líceumokból, a másik pedig a szakközépiskolákból érkező csapatokat foglalja magába. Az első próbán a csapattagok egyénileg egy 20 kérdésből álló, IX-X osztályos tananyaggal kapcsolatos matematikai tesztet kell megoldjanak 60 perc alatt. A két szintcsoport különböző nehézségi szintű tesztet kap. A teszt helyes válaszai 5 pontot, a helytelen válaszok 0 pontot, a meg nem válaszolt kérdések pedig 1 pontot érnek. A csapattagok által összegyűjtött pontokat a csapat továbbviszi a második próbára.
A második próba egy Logikai – Matematikai Kvíz. Ez egy stratégiával ötvözött tehetségfelmérő verseny, amelyben a csapatok az eddig megszerzett pontjaik számát növelhetik, vagy csökkenthetik. A Kvíz próbán külön-külön versenyeznek a két szintcsoporthoz tartozó csapatok. Ezen a próbán mindkét szintcsoportból csak az első 10-10 csapat vesz részt.

6. Díjak

Mind a két szintcsoportban az alábbi díjakat osztjuk ki:
I. díj:  A szintcsoportnak az a csapata nyeri, amely a második próba után a legtöbb pontot gyűjtötte össze.
II. díj: A szintcsoportnak az a csapata nyeri, amely a második próba után a második legtöbb pontot gyűjtötte össze.
III. díj: A szintcsoportnak az a csapata nyeri, amely a második próba után a harmadik legtöbb pontot gyűjtötte össze.
Ha a verseny végén több első, második vagy harmadik helyezett van, akkor egy meglepetés próba dönti el a helyezéseket.
Különdíjak: Azok a diákok nyerik, akik a matematikai tesztpróbán a két szintcsoportban a legtöbb pontot gyűjtöttek.

A logikai-matematikai kvíz verseny leírása

A mellékelt táblázat minden mezője egy feladatot és egy meglepetés ajándékot takar. A feladatok a megoldásra biztosított idő szerint 3, illetve 5 perces csoportokba vannak sorolva. A három perces csoport két nehézségi fokú: 5, illetve 10 pontos feladatokat, az öt perces csoport pedig három nehézségi fokú: 15, 20 illetve 25 pontos feladatokat tartalmaz. Minden nehézségi fok 6 típusba sorolható feladatból tevődik össze:

• Kincsesláda – pénzzel és kinccsel kapcsolatos feladatok;
• Pinokkió – igaz/hamis, igazmondással illetve hazugsággal kapcsolatos feladatok;
• Gyufa-mértan – gyufa kirakással és mértani alakzatokkal kapcsolatos feladatok;
• Szerencse kisasszony – esélylatolgatás a székelyeknél;
• Biznisz – Közösségi élettel kapcsolatos feladatok;
• Meglepetés – logikai csavarokat tartalmazó feladatok.

A témakörök még változhatnak.

A verseny kezdetekor, sorshúzás alapján megállapítódik a csapatok választási sorrendje. Minden csapat kezdő pontszáma a matematikai tesztpróbán a csapattagok által elért pontszámok összege lesz.
A két szintcsoport csapatai a megadott táblázatból választják ki feladataikat, de csak a saját szintcsoportjuk többi csapatával versenyeznek. Az aktuális helyezésüket a verseny során mindig látható eredménytáblázat két külön oszlopán követhetik.
A verseny folyamán, a megállapított sorrend szerint minden csapat pontosan egyszer kerül választás elé. Ekkor két döntési lehetősége van: vagy megmondja, hogy a táblázat melyik szabad mezejét választják, vagy passzol. A döntés pillanatában a feladat nem ismert.
• Ha választ és a feladatot az adott idő alatt megoldja, akkor az összpontszáma a feladat pontszámának kétszeresével nő és megkapja a mező által takart meglepetés ajándékot is. Ha nem sikerül megoldania, akkor a jelenlegi összpontszámából a feladat pontszáma levonódik. A többi csapat is próbálkozhat a feladat megoldásával. Ők, ha feladatot megoldják, összpontszámuk a feladat pontszámával nő.
• Ha passzol, akkor a játékvezető véletlenszerűen választ egy szabad mezőt. Minden csapatnak, amely megoldja a mezőhöz tartozó feladatot, az összpontszáma a feladat pontszámával nő.
Mind a két esetben a kiválasztott mező foglalttá válik és a következő csapat már nem választhatja.
Ha a verseny végén több első, második vagy harmadik helyezett van, akkor egy meglepetés próba dönti el a helyezéseket.
A verseny zsűrije minden forduló után begyűjti a csapatoktól a megoldásokat és az elért pontokat bevezeti a versenytáblázatba. Így a csapatok követhetik a verseny állását és döntésüket ez alapján hozhatják meg.

A jelentkezési adatlap innen tölthető le.

Eseménynaptár

2020. február

KeSzCsSzVa
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829