Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

SAPIENTIA logók – milliónyi baktériumsejtből

Biomérnök hallgatóink baktériumok segítségével „megrajzolták” a Sapientia EMTE és a csíkszeredai HÖK logóját.

A „rajzolási” folyamat első lépéseként egy speciális összetételű táptalajt készítettek, amely üveg Petri-csészékbe került, ahol zselészerűen megszilárdult. Ezzel párhuzamosan papírkorongokat vágtak ki, amelyekre előzetesen rányomtatták a Sapientia EMTE logóját, illetve a Csíkszeredai Hallgatói Önkormányzat (HÖK) korábbi logóját.

 

 

 

 

 

Táptalaj Petri-csészében                                                          A mintául szolgáló logó

A papírmintát a Petri-csésze alá helyezték, majd egy ismert baktériumfaj felhasználásával „megrajzolták” a logókat, amely művelethez gázlángban kiizzított (sterilizált) majd lehűtött fémdrótot (ún. oltókacsot) használtak.

                           Oltókacs kiizzítása (sterilizálása) gázlánggal                                                      Baktériumok oltása

A mikroszkopikus nagyságú baktériumok átlagos mérete mindössze 1-2 mikrométer, azaz kb. 1000 baktérium egymás mellett tesz ki egy millimétert. Így a mikrobák kezdetben gyakorlatilag nem is látszottak, csupán a fémdrótnak köszönhetően nagyon vékony karcolatok voltak megfigyelhetők a táptalajokon. Egy-két nap elteltével a baktériumok elszaporodtak a speciális táptalajon, és sok milliárdnyi baktériumsejt jött létre, amelyek tömege már szabad szemmel is láthatóvá vált, így „életre keltek” a logók. A szelektív táptalajra oltott baktériumfajnak van egy speciális enzimje, amelynek köszönhetően különleges színreakció játszódik le. Ennek eredményeként az elszaporodott baktériumokat tartalmazó telepek kékes-zöldes színűvé válnak.

 

 

 

 

 

 

             Az egyetem logója                                                      A csíkszeredai HÖK korábbi logója

A Sapientia EMTE logója felirattal

A csíkszeredai HÖK logójának elkészült egy vörös színű verziója is, ehhez egy olyan baktériumot használtak fel, amely vörös színű pigmentet termel.

Piros HÖK logó

 

 

Eseménynaptár

2020. július

KeSzCsSzVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031