Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Sepsikőröspatak községben voltak terepgyakorlaton a szociológus hallgatók

2017. július 10-14. között került sor a szociológus hallgatók idei terepmunkájára. A kutatás megrendelője a sepsiszentgyörgyi Diakónia Keresztény Alapítvány volt, akik a kapott eredményekre alapozva kívánja majd kidolgozni Sepsikőröspatak fejlesztési stratégiáját.

A hallgatókat a Sapientia Csíkszeredai Karához tartozó Társadalomtudományi Tanszék két oktatója dr. Sólyom Andrea, valamint dr. Telegdy Balázs kísérte és irányította.

eső után indulás a terepre

Az I. és II. éves hallgatók, kiegészülve 8 Babeș-Bolyai Tudományegyetem Sepsiszentgyörgyi kihelyezett tagozatának Közigazgatás szakos hallgatójával, sikeresen vették az akadály és a szűk idő ellenére sikeresen teljesítették a rájuk háruló feladatokat, ami 342 lekérdezett kérdőívet jelent.

kérdezés „a hegy”-en

 

Ez nagyon szép teljesítmény, figyelembe véve, hogy a kérdőív nagyon komplex volt, amely több témát járt körül, kezdve a háztartások gazdasági adataitól egészen a háztartások felszereltségéig. Ugyanakkor, kíváncsiak voltunk a községben uralkodó hangulatra is, ezért külön kérdés-blokkokban tértünk ki például az élettel való megelégedettségre, az anómia felmérésére, de ugyanakkor érdekelt a társadalmi toleranciának a szintje is, ezért például az is mértük, hogy miként vélekedik a magyar és roma lakosság a bevándorlókról.

adatbevezetés

A konkrét kutatáson túl, az eddigi gyakorlatnak megfelelően, arra is törekedtünk, hogy a hallgatók háttértudása is gyarapodjon a vizsgát terepről, ezért minden este egy-egy tematikus előadásra került sor, ahol vagy a község, vagy a sepsiszentgyörgyi Diakónia tevékenységei kerültek bemutatásra, kötetlen keretek közt. Mivel a jó munka után édes a pihenés, este a sörözés mellett a hallgatóknak alkalmuk nyílt jobban megismerni egymást és a kísérő tanárokat pl. egy activity parti közben.

esti előadások

Összességében kijelenthető, hogy a kutatásban résztvevő hallgatók jelesre vizsgáztak úgy szakmai szinten, mint rátermettségben és bizonyították, hogy a tanév alatt elsajátított ismereteket képesek gyakorlatba ültetni, még az esetlegesen nem kedvező természeti körülmények között is.

a csapat

Eseménynaptár

2019. szeptember

KeSzCsSzVa
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30