Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Sikeres volt a tusványosi jelenlétünk

Tudományt könnyedén szlogennel, zöld, héliumos lufik társaságában vett részt az Egyetem az idei, 24. Bálványosi Nyári Szabadegyetemen.

A tábor hantgulatához igazodva idén is fogyasztható, könnyen emészthető programokkal készültünk. Ennek illusztrálására a már tavalyról ismerős Aladár nevű figurát és a héliumos palackot hívtuk segítségül. 

Szerdán "laza", egésznapos program várta a táborlakókat a csíkszeredai helyszín szervezésében: különféle nyelvű közmondásokat, EU-s országok pénznemeit, logókat, szlogeneket, márkákat lehetett összetársítani, vagy Scrabble és Cashflow társasjátékokat játszani.

A nagy melegben a szerdai programok közül kettő is kiemelkedő sikernek örvendhetett: az egyik az íz-tesztnek nevezett kísérlet, amely keretében az oktatók azt próbálták felmérni, hogy mennyire dőlnek be a fogyasztók a reklámnak, amikor a Coca-Colát, a Pepsit vagy az Adria Colát, illetőleg a Fantát, a Mirindát vagy az Allegriát részesítik előnyben a vásárláskor. A másik nagysikerű programpont a sapientiás sör- és vermutkóstoló volt, amelyen a végzős diákok saját termékeiket mutatták be a kíváncsiskodóknak. Szintén nagy érdeklődésnek örvendtek a látványos kémiai kísérletek - gumimaci tűzhalála, a vegyész virágoskertje, kémiai jojó - amelyeket a bátrabbak ki is próbálhattak.

Csütörtökön a marosvásárhelyi kar szervezte a foglalkozásokat: délelőtt a résztvevők testtömeg-indexet, vérnyomást, alkolotartalmat és testzsírszázalékot mérhettek, majd a kis robotos bemutatót követően testületileg átvonulhattak a Nagyszínpad elé a pneumobil-prezentációra.

Végül, egy kis kertészeti demonstráció után a kertészeti tanszék oktatói játékos borkóstolásra hívták a jelenlévőket, akik kétféle fehérbort, és kétféle vörösbort próbálhattak ki, szakmai magyarázat kíséretében.

Pénteken Kolozsvár felelt a programért: az "Igen, tessék" mozgalom bemutatója után a kárpát-medencei doktoranduszok helyzetéről, jövőképéről készült kutatás prezentációjával folytatódott a program. 

A Környezettudományi Tanszék oktatója bemutatta a történelem nagy atomrobbantássait, majd érdekesebbnél érdekesebb fizikai kísérletekkel kápráztatta el a közönséget. Volt ott tojásszippantástól elkezdve nemnewtoni folyadékban való tapicskolásig minden, majd végül a napot egy animációs workshop zárta. 

Tusványos utolsó napját a diákok szervezték: a Hallgató Önkormányzat a csapatépítő játékokért, a Saptivityért és az általa szervezett Sapixel nemzetközi fotóverseny legjobb képeiből álló kiállításért felelt, nem kis sikerrel.

A sátor zárómozzanataként pedig kisorsoltuk annak a szerencsés nyertesnek a nevét, aki értékelte a heti progamunk valamelyikét, és szavazatával egyben megpályázta a digitális könyvolvasót. Péter Lóránd így egy 6 inches Aqprox e-book readerrel lehetett gazdagabb. 

Összességében elmondható, hogy a tusványosi Sapientia Sátor sikerrel zárta a hetet: a sorsolásra begyűjtött értékelések alapján a táborlakók meg voltak elégedve a sátor programjával, így minden bizonnyal jövőre ugyanitt ugyanekkor!

 

Eseménynaptár

2019. június

KeSzCsSzVa
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930