Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Sikeresen lezajlott az V. PR Nyári Egyetem

Változatos programmal és izgalmas témákkal startolt az V. PR Nyári Egyetem Csíkszeredában.

A Sapientia EMTE Társadalomtudományi Tanszéke, a Magyar Public Relations Szövetség és a Magyar Marketing Szövetség által szervezett idei PR Nyári Egyetem témája A növekedés és változás menedzselése. Az előadók  az említett téma különböző oldalait, szeleteit mutatják be, az előadások mellett pedig vállalkozói modul, vezetői tréning és workshopok zajlanak. 

Néhány részlet a napi programokról:

I. nap

Közel hatvan résztvevővel indult az V. PR Nyári Egyetem a Sapientián. A hivatalos megnyitót követően a szakmai programot Dr. Szeles Péter, az MPRSZ elnöke indította el, őt követte Pozicionálás erős versenykörnyezetben című előadásával Tonk Emil, a Magyar Marketing Szövetség egyik képviselője. Az ebédszünet is hasznosan telt, hiszen a hallgatókból kialakult csoportok a Csíki Székely Múzeumba látogattak, ahol megismerkedhettek a múzeum PR és kommunikációs tevékenységével.

A program második felében, délután Dr. Rácz Gábor a változásokra való felkészülés fontosságát hangsúlyozta, majd Szabó Dániel a változás folyamatát és az idő szerepét taglalta. Az első nap előadás-sorozatát Siska Mátyás zárta a PR ügynökségek szerepéről szóló rendkívül érdekes és gondolatébresztő előadásával.

II. nap

Az előadássorozatot Dr. Komor Levente indította A vezetés hét főbűne című előadásával, ezt követően ismét egy érdekes témába vezette be a jelenlévőket Siska Mátyás. Nagy márkák nagy bajban című előadásával arra világított rá, hogy kommunikációs szempontból milyen pozitív, illetve negatív hatásai lehetnek a közösségi médiában való szereplésnek, főként multinacionális vállalkozások esetében. Az előadások közben és után a hallgatókból álló csoportok folyamatosan dolgoztak. Egész heti munkájukat - mely helyi kulturális rendezvények komnunikációjának elemzéséből áll - pénteken mutatják be. 

Az ebédszünet után Tonk Emil üzleti kommunikációról szóló előadásával folytatódott a program, majd Vigh Beáta avatta be a hallgatóságot a márkanév választás és a sikeres vállalkozás rejtelmeibe. Dr. Totth Gedeon a márkastratégiáról és márkamenedzsmentről szóló legfontosabb tudnivalókat taglalta, ezt egészítette ki Pászti Balázs márkakiterjesztésről - és konkrétan a Szamos Marcipán márkáról - szóló előadása. A napot egy borkóstolóval zártuk, melynek során Balla Géza borpincéjéből származó ménesi borok kerültek terítékre.

III. nap 

Újabb érdekes előadásokra került sor szerdán, a Nyári Egyetem harmadik napján. Regenbach Zsófia personal branding-ről szóló előadásával indult a nap, majd Dr. Sós Péter János tartott interaktív előadást a résztvevőknek. A napjaikra jellemző mobil-kommunikációról és a kiterjesztett valóságról osztott meg információkat az előadó. Őt követte Dr. Fodor Mónika prezentációja egy pálinka kutatásról. A pálinkakóstolás után pedig Kelemen Attila, az Erdély FM igazgatója beszélt a 2013-as cannes-i reklámfesztiválról. Személyes tapasztalatai mellett a fesztiválon díjat nyert filmekből osztott meg egy válogatást. A sort Dr. Lakatos-Báldy Zsuzsanna CSR-ről, vagyis magyarországi vállalatok társadalmi felelősségvállalásáról szóló előadása zárta. Az elmúlt évek hagyományai alapján egy sörszemináriumnak titulált vacsorával folytatódott az este. 

IV. nap

A Nyári Egyetem negyedik napján elsőként Szabó Dániel előadását hallgathatták végig az érdeklődők. Az integrált szervezeti kommunikáció modelljeiről szóló előadást követően Sárosi Péter prezentációja következett. Az előadó szakértői szemmel beszélt az elégedetlen ügyfelekről, és az ebből fakadó lehetséges vitákról, konfliktusokról. Ezt követően egy "ínyencség" következett Ferling József előadásában. A Ferling PR Ügynökség vezetője a Nagy Public Relations Receptkönyvet mutatta be a hallgatóságnak. Elmondása szerint a PR ugyanúgy működik, mint a sütés-főzés: kell egy jó recept, megfelelő hozzávalók, és így garantált a jó eredmény. 

A nap második felében, az ebédszünetet követően Kepes Ágnes protokollról szóló izgalmas és interaktív előadásával örvendeztette meg a közönséget. Öltözködésről, kézfogásról, köszönésről, megszólításról és még számos olyan dologról beszélt, ami a hétköznapi protokollhoz hozzátartozik, és jelentős szerepet játszik a mindennapjainkban. Példáit fotókkal, videókkal, vagy a közönség soraiból kikerülő, vállalkozó szellemű hallgatókkal demonstrálta. Őt követte Dr. Nagy Marianna előadása, melynek témája az EU-barátság és EU-ellenesség volt a pártok és civilek szemszögéből nézve. A napot Dr. Berencsi György Változásmenedzsment a cilvil szférában című előadása zárta.

V. nap

Utolsó napjához érkezett az V. PR Nyári Egyetem. Dr. Reichenbach Mónika, Pázmánd község polgármester asszonya kezdte meg a sort Önkormányzat-Vidékfejlesztés-Innováció című előadásával. Mónika visszatérő vendége a Nyári Egyetemnek, és ez alkalommal sem okozott csalódást. Személyes tapasztalatairól, a város és a lakosság életét fellendítő programokról, ötletekről beszélt, hangsúlyozva, hogy egy település, város esetében milyen fontos a közösségi összefogás és a közös értékek képviselete. Másodikként Szőke Katalin, a Kassák Múzeum PR felelőse tartotta meg előadását a Kulturális szervezet újrapozicionálásáról, majd Windhager Ákos osztott meg fontos tudnivalókat a kulturális PR szerepéről és megújulásáról. A szakmai program és egyben az V. PR Nyári Egyetem utolsó előadója Vajda Lajos volt, ő a helyi vállalatok regionális imázsépítésében fellelhető szerepéről beszélt. 

Az utolsó programpont a hallgatók egész heti munkájának prezentálása volt. A négy -hallgatókból álló- csoport helyi kulturális intézmények és rendezvények PR tevékenységét, valamint kommunikációját vizsgálta. Munkájuk során elemzéseket, interjúkat készítettek, majd javaslatokat és ötleteket dolgoztak ki. Ezeket mutatták be péntek délután a nagyközönségnek. A bemutatókat és a csoportok munkáját sikeresnek ítélte a szakmai zsűri.

A program méltó zárásaként péntek este egy állófogadásra került sor az Egyetem étkezdéjében, ahol minden résztvevő átvehetett egy emléklapot, illetve külön díjban részesültek azok, akik mind az öt PR Nyári Egyetemen részt vettek. 

Eseménynaptár

2019. augusztus

KeSzCsSzVa
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031