Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

SÓ ÚTJA elnevezésű tanösvényeket és sétányokat alakítottak ki Szovátán

2015. december 30-án a Só útja elnevezésű projekt keretében átadták a szovátai tavak környékén kialakított tanösvényeket, amelyek tudományos hátterét a dr. Máthé István oktatónk vezette csapat biztosította.

2015. december 30-án fejezte be Szováta Város Önkormányzata a Só útja a elnevezésű projektet, amelynek kiemelt célja az volt, hogy tanösvények és sétányok kialakításával népszerűsítse a szovátai Medve-tó és a sósziklák erdőségei elnevezésű, nagyon érdekes és különleges természetvédelmi területet.

A pihenőhelyekkel, kilátókkal, információs táblákkal tarkított tanösvények révén a sós-tavak (Medve-tó, Mogyorósi-, Rigó-, Zöld-, Vörös-tó) és édesvizű tavak (Piroska-tó, „Kígyós-tó”), a Sóspatak-völgye illetve a sósziklákon kialakult bükkös-tölgyes erdők természetvédelmi értékei vannak bemutatva és tekinthetők meg a helyszínen.

A tanösvények kialakítását megelőző években dr. Máthé István (Sapientia EMTE) vezetésével – dr. Frink József Pál (botanikus), dr. Sándor Attila (zoológus), Balázs Enikő, dr. Cristian Domşa és Lészai István biológusok részvételével – florisztikai és faunisztikai vizsgálatok zajlottak a védett területen (80 hektár) és környékén. Az eredmények alapján elmondható, hogy a szovátai természetvédelmi terület nagyon gazdag és változatos növény- és állatvilággal rendelkezik.

Összesen 330 növényfajt azonosítottak, amelyekből 38 faj ritkának számít Romániában, és ezek közül is hat kihalással fenyegetett, ún. vörös listás faj. Az állatvilágot tekintve összesen 301 fajt jeleztek (118 gerinctelen és 184 gerinces faj), amelyből 68 védett, köztük több faj nemzetközi szinten is fokozottan védett.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Boldogasszony papucsa - védett növényfaj                                        Havasi cincér - védett bogárfaj

 

A kutatók az eredményeiket a nagyszebeni Bruckenthal Múzeum nemzetközi adatbázisokban is jegyzett tudományos folyóiratában, az Acta Musei-ben közölték (Máthé és munkatársai 2013; Frink és munkatársai 2013).

A helyszíni tanulmányok, terepi bejárások alapján a kutatók javaslatokat tettek tanösvények útvonalainak kijelölésére, az információs táblák révén bemutatandó fajokra és rövid jellemzésükre vonatkozóan, amely elképzelések többnyire tükröződnek a decemberben átadott tanösvények kialakításában.

A tanösvényeket mindenkinek ajánljuk, aki sétára, kikapcsolódásra, Szováta természeti értékeinek a megismerésére vágyik!

 
Fotók: Máthé István

Eseménynaptár

2019. május

KeSzCsSzVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031