Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

STUDIUM NEMZETKÖZI KONFERENCIA

Hálózatok és lokalitások - Konferencia-felhívás

  • Időpont: 2020. december 4-5.
  • Helyszín: online
  • Szervező: Társadalomtudományi Tanszék / Alkalmazott Társadalomtudományi Kutatóközpont

A szakirodalom már a kilencvenes évek közepétől kezdődően megalapozta az információrobbanás és a technológiai fejlődés monumentális elméletét, a hálózati társadalom fogalmába sűrítve azt: egy olyan ideáltípust definiál, amelynek jelentésköre túlmutat a XX. századvégi gazdasági és a társadalmi átalakulásokon, és magába foglalja a kulturális, illetve a politikai szféra változásait is. A kommunikáció hálózatai változatos kódok és értékek mentén rendeződnek át az internet elterjedésének köszönhetően.

A hálózati társadalom globális kontextusában a közösség és a helyiség fogalmai is előtérbe kerülnek, új értelmezést nyernek: egyrészt a hagyományos, szoros kötelékek fellazulásáról, másrészt új közösségek megjelenéséről beszélhetünk, és az a kérdés is felmerül, hogy a beszélhetünk-e lokalitásról a globális hálózatok kontextisában. A behálózott világban kapcsolataink felértékelődnek, akár reális interakciós térben zajlanak, akár egy virtuális közösségben. Kérdés, hogy az online közeg által mediált globális tudások és gyakorlatok hogyan képeződnek le a lokális szinten, hogyan alakulnak ki sajátos lokális társadalmi folyamatok, amelyek keletkezésében közrejátszik a globalizáció folyamata és az online hálózatok jelensége.

Konferenciánk 2019-ben már körüljárta ezeket a kérdéseket. Az idei konferencián, a pandémia kontextusában az online térben, nemzetközi kitekintéssel kívánjuk folytatni a fenti kérdések boncolgatását.
Idei konferenciánk arra keresi a választ, hogy miként alakulnak át közösségeink és a lokalitások a hálózatok korában, milyen innovatív gyakorlatok és életmódváltozások jelennek meg a helyi társadalmakban, illetve társadalmi csoportokban? Kérdés, hogy milyen szerepet játszik az internet abban, hogy hatékonyan működhessenek ezek a társas képződmények akár reális, akár virtuális szinten, és mely tényezők segítik elő az újfajta fogyasztói, felhasználói közösségek alakulását.
 

A konferencia nyitott a mesteris és PHD hallgatók számára is.

A konferenciára GMeet-en lehet becsatlakozni, itt: https://meet.google.com/jna-sazk-nqu


A program ide kattintva elérhető!

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/272553624071176

 

 

 

 

 

 

 

 

Eseménynaptár

2021. december

KeSzCsSzVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031