Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

STUDIUM NEMZETKÖZI KONFERENCIA

Hálózatok és lokalitások - Konferencia-felhívás

 • Időpont: 2020. december 4-5.
 • Helyszín: online
 • Szervező: Társadalomtudományi Tanszék / Alkalmazott Társadalomtudományi Kutatóközpont

A szakirodalom már a kilencvenes évek közepétől kezdődően megalapozta az információrobbanás és a technológiai fejlődés monumentális elméletét, a hálózati társadalom fogalmába sűrítve azt: egy olyan ideáltípust definiál, amelynek jelentésköre túlmutat a XX. századvégi gazdasági és a társadalmi átalakulásokon, és magába foglalja a kulturális, illetve a politikai szféra változásait is. A kommunikáció hálózatai változatos kódok és értékek mentén rendeződnek át az internet elterjedésének köszönhetően.

A hálózati társadalom globális kontextusában a közösség és a helyiség fogalmai is előtérbe kerülnek, új értelmezést nyernek: egyrészt a hagyományos, szoros kötelékek fellazulásáról, másrészt új közösségek megjelenéséről beszélhetünk, és az a kérdés is felmerül, hogy a beszélhetünk-e lokalitásról a globális hálózatok kontextisában. A behálózott világban kapcsolataink felértékelődnek, akár reális interakciós térben zajlanak, akár egy virtuális közösségben. Kérdés, hogy az online közeg által mediált globális tudások és gyakorlatok hogyan képeződnek le a lokális szinten, hogyan alakulnak ki sajátos lokális társadalmi folyamatok, amelyek keletkezésében közrejátszik a globalizáció folyamata és az online hálózatok jelensége.

Konferenciánk 2019-ben már körüljárta ezeket a kérdéseket. Az idei konferencián, a pandémia kontextusában az online térben, nemzetközi kitekintéssel kívánjuk folytatni a fenti kérdések boncolgatását.
Idei konferenciánk arra keresi a választ, hogy miként alakulnak át közösségeink és a lokalitások a hálózatok korában, milyen innovatív gyakorlatok és életmódváltozások jelennek meg a helyi társadalmakban, illetve társadalmi csoportokban? Kérdés, hogy milyen szerepet játszik az internet abban, hogy hatékonyan működhessenek ezek a társas képződmények akár reális, akár virtuális szinten, és mely tényezők segítik elő az újfajta fogyasztói, felhasználói közösségek alakulását.
 
Tematikus támpontok az előadásokhoz:
 • Helyi fogyasztói és termelői gyakorlatok: glokalizált világok
 • Új fogyasztói kultúrák és szubkultúrák
 • Lokalitás-diskurzusok az online térben
 • Egyenlőtlenségek a globális hálózatok korában: leszakadó vs. felzárkózó lokalitások
 • Digitális világaink: a technológia társadalmi kihívásai
 • A pandémia hatásai a helyi társadalmakra

A konferenciára a társadalom- és a kultúratudományok területéről várunk előadásokat, magyar vagy angol nyelven.

A prezentációk az alábbi három forma valamelyikében történhetnek:

 1. 15 perces szóbeli, online prezentáció magyar vagy angol nyelven
 2. a konferencia oldalára feltöltött, angol nyelvű poszter

Az angol nyelvű poszterszekcióra beérkezett anyagok közül a konferencia szervezői díjazni fogják a három legeredetibb posztert (információk közlésének és vizuális megjelenítésének összhangja, kreativitása). A díjak Amazon Kindle szakkönyvek.

A konferencia nyitott a mesteris és PHD hallgatók számára is.

Regisztrációs díj nincs.

A tervezett előadás típusát (elődás vagy poszter) és 6-8 soros kivonatát 2020. november 25-ig kérjük az alábbi címre: nistorlaura@uni.sapientia.ro

Eseménynaptár

2020. november

KeSzCsSzVa
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30