Sulibörze - diákszemmel

Sapientia.ro Sapientia.ro
Neptun  ISSUU 
Sulibörze - diákszemmel
Sulibörze - diákszemmel
Sulibörze - diákszemmel
2017. március 29.

A Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának Társadalomtudományi Tanszéke, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségével közösen idén első alkalommal szervezi meg a Sulibörze – diákszemmel nevű kreatív kommunikációs versenyt.

Röviden a versenyről:

A szervezők célja ösztönözni a székelyföldi középiskolás hallgatókat, hogy kreatívitásukat alkalmazva olyan bemutatókat, információs anyagokat készítsenek, amelyek azt tükrözik, hogy miként látják diákszemmel iskolájukat, szakjukat, osztályukat.

A hagyományteremtő szándékkal létrehozott verseny a Társadalomtudományi Tanszék küldetésének is fontos részét képezi, miszerint szeretne érdemi szerepet vállalni a régió iskoláinak szakmai támogatásában, valamint a tehetséges hallgatók felkutatásában. Az elkészült interaktív, kreatív prezentációk hosszú távon részét képezhetik majd az iskolák toborzási tevékenységének és ugyanakkor egy megmutatkozási, nyilvános szereplési lehetőséget is nyújtanak azon diákok számára, akiket vonz a kommunikáció, PR, marketing területe.

 

Kik jelentkezhetnek?

  • A versenyre IX-XII. osztályos hallgatók jelentkezését várjuk.
  • A középiskolák IX–XII. osztályos diákjai alkothatnak 3 vagy 4 fős csapatokat egy pedagógus irányításával. 
  • A diákok bármilyen kombinációban csapatokat  szervezhetnek (egy csapatban lehet IX-X–XI–XII. osztályos diák is) és ugyanazon iskolából több csapat is jelentkezhet.

 

Határidők és verseny menetrendje:

Jelentkezési határidő: 2017. április 13., csütörtök, 18 óra.  

Prezentációk benyújtásának határideje: 2017. május 7., vasárnap, 18 óra.

A verseny első szakaszában digitális formátumban benyújtott pályamunkákat kell elküldeni, majd 2017. május 12-én kerül sor a zárórendezvényre, ahol a csapatok személyesen is bemutathatják prezentációikat.

Jelentkezni online lehet itt: suliborzeuni.sapientia.ro

 

Díjazás:

A beküldött bemutatókat szakmai zsűri értékeli, majd a zárórendezvényen elhangzott prezentációkkal egybevetve díjazzák a legkreatívabb és legjobban összeállított bemutatót.

  1. díj: 800 RON
  2. díj: 500 RON
  3. díj: 300 RON

 

Információk és szakmai konzultáció:

suliborzeuni.sapientia.ro

http://csik.sapientia.ro

Hasznos tanácsok a prezentációk elkészítéséhez:

Hogyan népszerűsítenéd iskoládat, szakodat?

A beküldött munkáknak azt kell tükrözniük, hogy miként látják a diákok saját iskolájukat, osztályukat, a szakirányt ahol tanulnak és miként népszerűsítenék azt diáktársaik körében.

A marketingkommunikáció, a PR eszköztárát alkalmazva a bemutatók tartalmazhatják az iskola rövid ismertetőjét, történetét, a képzési programjait és egyéb tevékenységeit tükrözve az intézmény szemléletét, hangulatát, értékeit, kiemelve azokat az egyedi sajátosságokat, jellegzetességeket, amelyek meghatározzák az iskolát, és amelyekre büszkén tekintenek az ott tanuló diákok.

A prezentációkban szereplő elemek és ezek formátuma szabadon választható, a diákok alkotóképességére van bízva ezeknek kiválasztása és alkalmazása. Tartalmazhatnak fotókat, videókat, hanganyagokat, szöveges bemutatókat, kommunikációs, promóciós anyagokat (plakátok, szórólaptervek, weboldalak, közösségi oldalak, alkalmazások), mindezeket össze lehet foglalni egy poszteren, PowerPoint vagy Prezi bemutatóban.

A beküldött prezentációk személyes bemutatására is lehetőség adódik majd egy zárórendezvény keretein belül, ahol a csapatok nyilvános beszéd, interaktív prezentáció vagy akár performansz segítségével előadhatják az elkészített bemutatókat.

A bejelentkező csapatok munkáját egyetemünk csíkszeredai Kommunikáció és PR szakos oktatói és hallgatói javaslatokkal, szakmai útmutató csomaggal, konzultációval segítik majd.

 
Hírek
2024-03-25
2024-03-25
2024-03-22
2024-03-20



Tagek

Kari Tudományos Diákköri Konferencia programja
2017. április 10-11. között tartjuk az idei Tudományos Diákköri Konferenciánkat, melynek előzetes programját az alábbiakban olvashatjuk.

Big Data adatkezelő és -elemző képzés indul
„Do you speak Big Data?” – többek között így hirdetik az Egyesült Államokban a Big Data-képzéseket.

Megvannak az új dékánhelyetteseink
2017. március 22-én, szerdán, a Kari Tanácsot követően hivatalosan is funkcióba léptek új vezetőink.

Közel 400 diák lett egyetemista egy napra
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara március hónapban három hétvégén várta nyílt ajtókkal az érdeklődőket. Március folyamán pedig közel 400 középiskolás válhatott egy napra egyetemistává.

A hétvégén ismét lesznek érettségi felkészítők
2017. március 31-én, pénteken matematikából és április 1-én román nyelv és irodalomból tartunk ingyenes érettségi felkészítőt.

Laborkukackodtunk 2017-ben is
2017. március 24-én, pénteken, a második fordulóba továbbjutott 19 háromfős diákcsapat az egyetem laboratóriumaiban végezte el a számukra meghatározott kötelező kísérleteket, amelyet délután a középiskolás csapatok által előkészített látványos kísérletek követtek az egyetem nagy aulájában.

Pénteken ismét érettségi felkészítő matematikából
2017. március 24-én, pénteken 16 órai kezdettel matematikából tartunk ingyenes érettségi felkészítőt középiskolás diákok számára.

Dr. Salamon Rozália Veronika: Sörfőzés kezdőknek - előadás Székelyudvarhelyen
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának egyetemi docense, Dr. Salamon Rozália Veronika a Kávéházi előadások keretén belül tart előadást Székelyudvarhelyen. Az eseményre 2017. március 28-án 18 órától került sor a G. Café-ban.

Mutasd az outfited! - #sapifashion az egyetemen
"Légy önmagad - ha a ruháid boldoggá tesznek és jól érzed magad bennük, ragyogni fogsz." (Bonnie Wright) Divatheteket akarunk tartani a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karán, ezért várjuk a hashtages fotóitokat.

Gundel János professzor a kézdivásárhelyi Ezüst Akadémián
2017. március 22-én, szerdán 16:30 órai kezdettel kerül sor a következő előadásra az Ezüst Akadémia keretén belül.

Tánczos Levente lesz az Ezüst Akadémia következő előadója
2017. március 22-én, szerdán, újabb előadást hallgathatnak meg az Akadémia résztvevői, ezúttal Tánczos Levente-József, egyetemi tanársegéd beszél pénzügyeinkről.

Sapientiás Filmszemlén mutatják be a kommunikációsok munkáikat
2017. március 23-án, csütörtökön, 18 órától kerül sor a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának Nagy Aulájában a Sapientia Filmszemlére.

Légy egy napra egyetemista! - március 25-i program
Március hónapban három szombaton tartjuk kapuinkat nyitva az érdeklődők számára, 2017. március 25-én, szombaton az alábbi programmal készülünk.

Itt vannak a Laborkukac idei első fordulójának eredményei
Lezajlott a diákvetélkedő első fordulója, közzétesszük a csapatok által elért eredményeket.

A Magyar Érdemrend tisztikeresztjével tüntették ki a Sapientia volt tanszékvezető professzorát
Dr. Bakacsi Gyula a székelyföldi felsőoktatás megteremtéséhez a gazdaságtudományi képzés megszervezésével és fejlesztésével hozzájáruló tevékenysége, valamint sokrétű oktatói munkája elismeréseként részesült a kitüntetésben.

Érettségi felkészítők a hétvégén is
2017. március 17-án, pénteken 16 órai kezdettel matematikából és március 18-án román nyelv és irodalomból tartunk ingyenes érettségi felkészítőt.

Dr. Prohászka-Rád Boróka: „Színház az egész világ” – Színház vs. Való Világ - előadás Sepsiszentgyörgyön
A Kávéházi előadások következő előadója Dr. Prohászka-Rád Boróka, a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának egyetemi adjunktusa lesz, aki 2017. március 21-én, kedden Sepsiszentgyörgyön a Tein Teahouse-ban tart előadást 18 órai kezdettel.

Légy egy napra egyetemista! - március 18-i program
Március hónapban három szombaton tartjuk kapuinkat nyitva az érdeklődők számára, 2017. március 18-án, szombaton az alábbi programmal készülünk.

Légy egy napra egyetemista! - március 11-i program
Március hónapban három szombaton tartjuk kapuinkat nyitva az érdeklődők számára, 2017. március 11-én, szombaton az alábbi programmal készülünk.

Erasmus tájékoztatót tartottunk
Nagy érdeklődés övezte a 2017. március 7-én tartott Erasmus+ mobilitási program tájékoztatóját, hiszen közel 90 diák jelent meg az eseményen.

Dr. Mara Gyöngyvér Kézdivásárhelyen ad elő az Ezüst Akadémia hallgatóinak
2017. március 9-én, csütörtökön, 16:30-tól kezdődően egyetemünk docense, Dr. Mara Gyöngyvér a bennünk élő mikrobákról beszél az Ezüst Akadémia kézdivásárhelyi résztvevőinek.

Dr. Lázár Ede: Üzleti élet az információrobbanás után
Dr. Lázár Ede, a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának dékánja Üzleti élet az információrobbanás után címmel tart kávéházi előadást Csíkszeredában. Az eseményre 2017. március 14-én, kedden 18 órától kerül sor a Petőfi Kávéházban.

Hargita Megye Tanácsa fotópályázatot hirdet
Küldd be a kedvenc fotódat március 16-ig és nyerj egy kirándulást Ausztriába, Eisenstadt városába!

Érettségi felkészítő matematikából a hétvégén
2017. március 10-án, pénteken, 16 órai kezdettel matematikából tartunk ingyenes érettségi felkészítőt a középiskolás diákok számára.

Laborkukacokat várunk az idei versenyünkre
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Karának keretein belül működő Biomérnöki és Élelmiszertudományi Tanszékek hetedik alkalommal hirdetik meg a Laborkukac Diákvetélkedőt a romániai magyar általános- és középiskolások számára.

Hargita Megye Tanácsa bemutatót tart az ösztöndíjprogramjairól
2017. március 6-án, hétfőn, 16 órai kezdettel a Hargita Megye Tanácsa ösztöndíjrendszerét népszerűsíti.

Dr. Makó Zoltán előadása az Ezüst Akadémián: Azok a csodálatos fekete lyukak
2017. március 8-án, szerdán 14 és 17 órától Dr. Makó Zoltán, egyetemi professzor lesz az előadó az Ezüst Akadémián Csíkszeredában.

Új dékánja van a Csíkszeredai Karnak
2017. március 2-án, csütörtökön tájékoztattuk a sajtó képviselőit, hogy a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karán vezetőségváltásra került sor március 1-től. A sajtóval való találkozás során régi vezetőink értékelték az elmúlt évek munkáját, ugyanakkor az új vezetőség előrevetítette, hogy milyen irányba tart a Kar tevékenysége.

Érettségi felkészítők matematikából és román nyelv és irodalomból
2017. március 3-án, pénteken matematikából, míg 2017. március 4-én, szombaton román nyelv és irodalomból tartunk ingyenes érettségi felkészítőt a középiskolás diákok számára.

Dr. Telegdy Balázs: Pozitív és negatív hálózatok - előadás Gyergyószentmiklóson
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának egyetemi adjunktusa, Dr. Telegdy Balázs lesz a következő kávéházi előadó, aki Pozitív és negatív hálózatok címmel tart előadást Gyergyószentmiklóson az Angel’s Cafeban 2017. március 7-én, 18 órai kezdettel.

Szászrégeni győzelemmel ért véget az idei SapiTour vetélkedőnk
2017. február 28-án, kedden, tartottuk az idei SapiTour turisztikai ismereti vetélkedő döntőjét, amelyre 18 csapat jutott tovább a 68-ból. A szászrégeni Finom Vegyes bizonyult a legügyesebbnek, a helyezés pedig a következőképpen alakult.

Erasmus+ hallgatói pályázati felhívás
A Sapientia EMTE pályázatot hirdet hallgatók számára Erasmus+ szakmai gyakorlat mobilitási programban való részvételre 2017 nyarán, és tanulmányi mobilitási programban való részvételre a 2017/2018-as tanévben.

Erasmus+ Open Doors
2017. március 7-én, kedden, 17 órai kezdettel szervezzük meg az idei Erasmus+ estet, ahol Erasmus koordinátorunk ismerteti a tanulmányi mobilitási programot, valamint a programban résztvett hallgatók mesélnek élményeikről.

II. Fessünk mikrobákkal! - beszámoló a laboraktivitásról
2017. február 21-23. között zajlott 233 csíkszeredai végzős középiskolás részvételével a mikrobafestés a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának laboratóriumaiban.

Dékánválasztás a Sapientián
A Sapientia EMTE Szenátusa jóváhagyta a rektor által nevesített dékánok kinevezését, ennek értelmében a Csíkszeredai Kar új dékánja dr. Lázár Ede, egyetemi docens.

Petteri Laihonnen előadása: Nyelvek a finn oktatási rendszerben
2017. február 27-én, hétfőn találkozhat a közönség Petteri Laihonnen egyetemi oktatóval, aki a finnországi Jyväskyläi Egyetem munkatársa.

Osztatlan siker az Ezüst Akadémia Kézdivásárhelyen
2017. február 23-án Kézdivásárhelyen zsúfoltságig megtelt Vigadó nagy termében megtartották a Csíkszeredában rövid idő alatt sikertörténetet befutott Ezüst Akadémia Oktatási Program megnyitóját. forrás: szek-helyek.ro

Fessünk mikrobákkal! a TVR2 esti hírműsorában
A TVR2 2017. február 23-i hírműsorában tudósít a Fessünk mikrobákkal! laboraktivitásunkról. A rólunk szóló rész az alábbi linken, 27:43-nál kezdődik.

Dr. Telegdy Balázs: POZITÍV ÉS NEGATÍV HÁLÓZATOK avagy megérthetem a saját helyzetem a társadalomban?
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara által szervezett Kávéházi előadások keretén belül Dr. Telegdy Balázs, egyetemi adjunktus Pozitív és negatív hálózatok címmel tart előadást Székelyudvarhelyen. Az eseményre 2017. február 28-án kedden, 18 órától kerül sor a G. Caffe-ban.

Légy egy napra egyetemista! - nyílt napokat szervezünk
Minden évben megszervezzük a Csíkszeredai Karon a nyílt napokat középiskolások számára, ez idén sincs másként, hiszen márciusban három hétvégén várjuk az érdeklődőket helyszínünkre.

Hargita megye az ifjúságért
Meghirdette ösztöndíjprogramját a Hargita Megyéért Egyesület

Dr. Kádár Annamária előadása az Ezüst Akadémián
2017. február 22-én, szerdán 14 és 17 órai kezdettel hallgathatják meg Csíkszeredában az Ezüst Akadémia Oktatási Program hallgatói dr. Kádár Annamária, pszichológus előadását Én, mint a saját mesém hőse címmel.

Ingyenes érettségi felkészítőkön vehetnek részt a középiskolások
2017. február 24-től folytatódnak az ingyenes érettségi felkészítők matematikából és román nyelv és irodalomból a Sapientia EMTE csíkszeredai helyszínén. Egyetemünk ezen foglalkozások által szeretné megkönnyíteni a középiskolás diákok felkészülését a vizsgára.

Ők jutottak tovább SapiTour második fordulójába
Nagyon szoros volt a verseny, ennek köszönhetően 18 csapat jut tovább a második fordulóra. Gratulálunk mindenkinek!

Kőrösi Csoma Sándor Program, Petőfi Sándor Program
Miniszterelnökség pályázati felhívást tett közzé a Kőrösi Csoma Sándor Program és Petőfi Sándor Program ösztöndíjra.

Az OTP Bank Románia gyakornoki programot hirdet
Egyetemista vagy? Vagy más felsőfokú intézmény hallgatója? Többet szeretnél tudni a pénzügyi–banki területről? Barátságos, nyílt vagy és pozitívan gondolkodsz, ugyanakkor meg akarod tanulni, hogyan kommunikálj az ügyfelekkel és hogyan ápold az ügyfélkapcsolatokat? Szerezz tapasztalatokat az OTP Bank gyakornoki programja keretében!

Gazdasági randevú - interaktív előadássorozat
2017. február 23-án, csütörtökön, 10 órai kezdettel vehetünk részt egy előadássorozaton, az előadások gazdasági témákat boncolgatnak különböző megközelítésből.

A Magyar Kultúra Napja a Sapientián
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Kara közösen Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusával megszervezi a Magyar Kultúra Napját 2017. február 21-én, kedden, 16 órai kezdettel.

#mannequinnchallenge a Sapientián is
Világszerte hódít a Mannequinn Challenge melynek lényege, hogy az emberek lefagynak, bábuvá válnak és egy videós ezt örökíti meg, ahogyan mindenki mozdulatlanul áll egy helyzetben.

Dr. Salamon Rozália Veronika: Sörfőzés kezdőknek
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának egyetemi docense, Dr. Salamon Rozália Veronika lesz a következő kávéházi előadó, aki Sepsiszentgyörgyön tart előadást 2017. február 21-én, kedden, 18 órai kezdettel a Tein Teahouse-ban.

Beteltek a helyek a kézdivásárhelyi Ezüst Akadémia Oktatási Programunkra
Örömmel vettük tudomásul, hogy az Ezüst Akadémia Oktatási Programunk népszerűsége KÉZDIVÁSÁRHELYEN is nagy volt, így a meghirdetett 300 hely betelt. Ma, 2017. február 15-én, szerdán, lezárjuk a jelentkezési időszakot, mivel az érdeklődők száma elérte a nagy előadóterem befogadóképességét.

Sapiophile: A szerelem kémiája
Bálint napon eláruljuk, hogy mi a szerelem összetevője, hiszen Mara Gyöngyvér​ a #sapiophile következő részében megfejti, hogy mitől is vagyunk boldogok. Ha nem szeretnéd most Valentin napon mások romantikus képeit nézegetni, akkor itt egy kis tudomány a szerelem kémiájáról.

Népes számú csapat jelentkezett a SapiTour versenyünkre
2017. február 14., kedd délig jelentkezhettek a középiskolás csapatok a 2017-es SapiTour turisztikai ismereti vetélkedőre, melynek idei tematikája természeti értékek szerepe a turizmusban. Az első fordulóra 68 csapat küldte el jelentkezését a versenyre.

Új rektorhelyettesek a Sapientia EMTE-n
A Sapientia EMTE Szenátusa 2017. február 10-i ülésén jóváhagyta dr. Mara Gyöngyvér egyetemi docens és dr. Balog Adalbert egyetemi tanár rektorhelyettesi tisztségbe való kinevezését.

SapiTour 2017-ben is: a természeti értékek a világ turizmusában
A Sapientia EMTE, Csíkszeredai Kara megszervezi idén is a SapiTour turizmus ismereti vetélkedőt, amelyre 2-3 fős középiskolás csapatok jelentkezését várjuk. A vakációra való tekintettel a jelentkezési határidőt meghosszabbítottuk február 14., kedd, 12 óráig.

Tomonicska Ingrid kollégánk megszerezte doktori fokozatát
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának volt hallgatója, jelenleg a Humántudományok Tanszék óraadó tanársegédje 2017. február 9-én védte meg doktori dolgozatát nagyon jó minősítéssel a Brassói Transilvania Egyetem Doktori Iskolájában.

Egység a változatosságban – az Erasmus+ Projekt Litvániában folytatódik
A „Language skills and intercultural issues in the hospitality industry: unity in diversity in the EU labour market” nevű Erasmus+ projekt 2016 szeptemberében indult. Ennek a második partnertalálkozójára került sor január 26-28. között a Vilniusi Üzleti Főiskolán (Vilnius Verslo Colegija) Litvánia fővárosában, Vilniusban.

Dr. Prohászka-Rád Boróka: „Színház az egész világ” – Színház vs. Való Világ- előadás Csíkszeredában
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának egyetemi adjunktusa, Dr. Prohászka-Rád Boróka tart előadást Csíkszeredában 2017. február 14-én, kedden, a Kávéházi előadások keretén belül. Az előadás a Petőfi Kávéházban, 18 órakor veszi kezdetét.

Ezüst Akadémia Oktatási Program indul Kézdivásárhelyen
A nagy sikerű Ezüst Akadémia Oktatási Program mostmár Kézdivásárhelyen is elérhetővé válik az 50 év fölöttiek számára, hiszen 2017. február 16-ig lehet jelentkezni az ingyenes előadássorozatra.

Fessünk mikrobákkal! - laborgyakorlat középiskolásoknak
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara interaktív laboraktivitásra hívja meg a csíkszeredai középiskolák XII. osztályos diákjait. A Biomérnöki Tanszék és az Élelmiszertudományi Tanszék által szervezett tevékenység keretében a diákok kipróbálhatják a mikrobákkal való „festést”.

Márton Áron Kutatói ösztöndíjat nyertek hallgatóink
A Külgazdasági és Külügyminisztérium pályázatot hirdetett a 2016/2017-es tanévben a magyarországi és szülőföldi felsőoktatási intézményekben tanulmányokat folytató határon túli magyar hallgatók és vezetőtanáraik (tutoraik) részére a Márton Áron Kutatói Programban való részvételre.

Dr. Lázár Ede: Üzleti élet az információrobbanás után - előadás Gyergyószentmiklóson
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának egyetemi docense, Dr. Lázár Ede lesz a következő kávéházi előadó, aki Gyergyószentmiklóson az Angel’s Cafeban tart előadást 2017. február 7-én, kedden, 18 órai kezdettel.

Új előadókkal és új témákkal jelentkezik a Kávéházi előadássorozat
2017. február-május időszakban új előadókkal és új témákkal készülünk Székelyföld városai közönségének, ugyanis folytatódnak a kávéházi előadásaink, melynek célja tudománynépszerűsítés és szórakoztatás.

Hogyan adjuk el városunkat? Udvarhelyen kiderül
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának egyetemi adjunktusa, Dr. Nagy Benedek lesz a következő előadója a kávéházi előadásoknak, aki Székelyudvarhelyen a G. Cafeban tart előadást 2017. január 31-én, kedden, 18 órától.

Hármas könyvbemutatóra kerül sor
2017. február 2-án, csütörtökön, 17 órától kerül sor Dr. Oláh-Gál Róbert, a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának oktatójának könyveinek a bemutatójára.

Az Aktuális műsorban a Sapiophile videóblog szereplői
Az elmúlt időszakban a #sapiophile vlogunk igen nagy népszerűségnek örvend, így az online felületek mellet mostmár a helyi televíziók is érdeklődnek iránta. A vlogban szereplő két oktatónk Tánczos Levente-József és Mara Gyöngyvér a Hargita Stúdió vendége volt.

Brandstorm - ők voltak a legügyesebbek
A verseny döntője 2017. január 21-én, szombaton került megszervezésre. Hat csapatot díjaztunk összesen 6000 lej értékben. A díjazottak részletes ismertetése az alábbi táblázatokban található.

Pozitív tapasztalatok az Educatio kiállításon Budapesten
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem 2017. január 19-21. között részt vett a Budapesten szervezett nemzetközi felsőoktatási kiállításon, melynek célja, hogy a továbbtanulás előtt álló diákoknak segítséget nyújtson a választásban és pontos információval szolgáljon a felvételi rendszerről és követelményekről.

Sapientiás oktató is társszerzője a Nature-ben megjelent klímakutatással kapcsolatos tanulmánynak
A napokban jelent meg a világ legrangosabb tudományos folyóiratában - a Nature-ben - egy klimaváltozással összefüggő tanulmány, amelynek társszerzője Dr. Ráduly Botond, a Sapientia EMTE csíkszeredai Biomérnöki Tanszékének oktatója.

Együttműködési megállapodás született a Sapientia és a kézdivásárhelyi önkormányzat között
Együttműködési megállapodást írt alá Kézdivásárhely polgármestere, Bokor Tibor és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem dékánja, Dr. Makó Zoltán, amelynek legfőbb célja egymás támogatása különböző területek, programok kapcsán. A hivatalos dokumentum aláírására Kézdivásárhelyen, a polgármesteri hivatalban került sor január 17-én, kedden délben.

EU3doms fotópályázat
A „Vita az Európai Unió négy szabadságának jövőjéről – EU3doms”nevű projekt keretén belül Hargita Megye Tanácsa fotópályázatot hirdet a következő témában: Az Európai Unió négy szabadságelve közül számodra melyik a legfontosabb, és miért?

Sapi Tehetségnap immár hetedszer
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Karának Matematika-Informatika Szakcsoportja 2017. január 14-én, szombaton, hetedik alkalommal szervezte meg a Sapi Tehetségnapot középiskolások számára.

Gén a levesemben - Csíkszeredában az előadás
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának egyetemi adjunktusa, Dr. Miklóssy Ildikó lesz a csíkszeredai Petőfi Kávéház vendége 2017. január 17-én, kedden 18 órától. Az előadás során bővebb tudást szerzünk a génmódosított növényekről.

17. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon a Sapientia
2017. január 19-21. között Magyarországon Budapesten szervezik meg a 17. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítást, amelyre Egyetemünk képviselete is ellátogat és kiállítóként részt vesz.

Miklóssy Ildikó lesz az Ezüst Akadémia következő meghívottja
Folytatódnak januártól is az Ezüst Akadémia Oktatási Program előadásai, így 2017. január 11-én, szerdán, 14 és 17 órától Dr. Miklóssy Ildikó, egyetemi adjunktus, a Biomérnöki Tanszék vezetője beszél a génmódosított növényekről.

Pieldner Judit Gyergyószentmiklóson tartja meg kávéházi előadását
A Kávéházi előadások sorozat következő előadója Dr. Pieldner Judit, a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának egyetemi adjunktusa, aki Gyergyószentmiklóson az Angel’s Cafeban tart előadást 2017. január 12-én, csütörtökön, 18 órai kezdettel.

Megvan a sulinaptár szelfi játék nyertese!
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara ajándékba küldött a középiskolásoknak sulinaptárt. Ezt megspékelve, arra kértük a sulisokat, hogy készítsenek egy osztályszelfit a naptárral és küldjék vissza.

Székely Előfutár Ösztöndíjat nyert két biomérnök hallgatónk
Az Előfutár Szövetség (Forerunner Federation) által meghirdetett 2016-os évi Székely Előfutár Ösztöndíjpályázat 7 nyertese között van két frissen végzett biomérnök hallgatónk: Varga Orsolya és Kedves Alfonz.

Sapiophile: 10+1 tipp az újévi fogadalmaink betartásához
Itt van az új és az új tervek is. Nem egyszerű gondosan figyelni és tenni céljaink elérése érdekében, ezért oktatónk, Tánczos Levente a #sapiohile legújabb részében megoszt velünk 10+1 tippet arra vonatkozóan, hogy a januári fogadalmaink ne vesszenek el a ködben.

Nyelvvizsgára lehet jelentkezni
A 2017-es év első ECL nyelvvizsgája február 3-án (B1, C1 szintek) és február 4-én (B2 szint) kerül megszervezésre. Jelentkezni január 16-ig lehet Dégi Zsuzsanna tanárnőnél, a zsiged@yahoo.com e-mail címen.

Az idei Tudományos Diákköri Konferencia határidői
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Karán a 2016/2017-es tanévben is megszervezzük a Tudományos Diákköri Konferenciát hallgatóinknak. Ennek ütemtervét az alábbiakban olvashatjuk.

Akkreditálták a Marketing szakunkat
2016. december 15-én jelent meg az ARACIS hivatalos közlönyében, hogy sikeresen bírálták el a Marketing szakunk dokumentációját és az akkreditációt követően intézményünk saját hallgatóinak szervezhet államvizsgát, ugyanakkor saját oklevelet kapnak hallgatóink a képzés elvégzése után.

Agrártudományi ETDK - 2017
A Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Kar Tudományos Diákköri Tanácsa és a Kar Hallgatói Önkormányzata a 2016/2017-es tanév tavaszi félévére meghirdeti az Agrártudományi Erdélyi Tudományos Diákköri Konferenciát (ETDK).

Adományokat gyűjtöttünk a Böjte Csaba által működtetett otthonok lakóinak
2016. december 21-én, szerdán vendégünk volt Böjte Csaba ferences szerzetes, aki az Ezüst Akadémia Oktatási Program hallgatóinak tartott két előadást. Ennek kapcsán jött az ötlet, hogy a Sapientia munkaközössége az akadémia hallgatói körében gyűjtést szervez.

A Szent István-otthon diákjait ajándékozták meg a sapientiások
A Böjte Csaba ferences szerzetes által létrehozott, erdélyi gyerekeket segítő Dévai Szent Ferenc Alapítványnak vásároltak ajándékokat a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) Csíkszeredai Karának munkatársai, illetve Hallgatói Önkormányzata (HÖK). Az ajándékcsomagokat kedden délután adták át a csíksomlyói Szent István-otthon épületében. forrás: székelyhon.ro

#sapiophile tippek a karácsonyi nagytakarításhoz
Ahogy nincs karácsony Reszkessetek betörők nélkül, úgy nincs karácsonyi előkészület nagytakarítás nélkül. A #sapiophile újabb részében Mara Gyöngyvér megtanítja, hogyan takarítsunk takarékosan, egészségesen, környezetbarát módon. Még sosem volt ilyen buli a takarítás!

Hallgatóink szakmai képzésen a virtuális valóságban
A fiatalok képzésében látja a jövőt Stefan Burckhardt német üzletember, az Engmatec Kft. csíkszeredai munkapontjának vezetője. A modern technikák megismerésének, illetve a mentalitás átformálásának céljából a cég szakmai utat szervezett Németországba végzős egyetemisták számára. A fiatalokat mi is elkísértük. forrás: szekelyhon.ro

Hat székelyföldi város levegőjének mikrobiológiai vizsgálata
Október végén-november elején Csíkszereda, Székelyudvarhely, Gyergyószentmiklós, Tusnádfürdő, Sepsiszentgyörgy és Kézdivásárhely városi levegőjének mikrobiológia vizsgálata alapján megállapítható, hogy a legtöbb mikroorganizmus (baktériumok és penészgombák) Csíkszereda levegőjében, míg a legkevesebb Tusnádfürdőn volt kimutatható.

Újabb mandátumot nyert Dr. Dávid László, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem rektora
A Sapientia EMTE akadémiai közössége 2016. december 14-én újraválasztotta Dr. Dávid László professzort az egyetem rektori tisztségébe.

Pályázati felhívás: Márton Áron Tehetséggondozó Program 2016/2017
A Külgazdasági és Külügyminisztérium pályázatot hirdet a 2016/2017-es tanévben a magyarországi és szülőföldi felsőoktatási intézményekben tanulmányokat folytató határon túli magyar hallgatók és vezetőtanáraik (tutoraik) részére a Márton Áron Tehetséggondozó Programban való részvételre.

Pályázati felhívás: Márton Áron Kutatói Program 2016/2017
A Külgazdasági és Külügyminisztérium pályázatot hirdet a magyarországi és szülőföldi felsőoktatási intézményekben tanulmányokat folytató határon túli magyar hallgatók és tutoraik részére.

Ismét megmérettek a középiskolás diákok a fordítói versenyünkön
A VIII. „Gúzsba kötve táncolni” fordítói verseny előválogatásán továbbjutott középiskolás diákok közül tízen vettek részt a csíkszeredai döntőn, és próbálkoztak a Kosztolányi által említett „elmés csalás” művészetével.

Dr. Nagy Benedek: Hogyan adjuk el városunkat? - előadás Sepsiszentgyörgyön
Sepsiszentgyörgyön a harmadik előadónk a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának egyetemi adjunktusa, Dr. Nagy Benedek lesz, aki a Teinben tart előadást 2016. december 20-án, kedden, 18 órától.

THE 9TH EASTERN EUROPEAN YOUNG WATER PROFESSIONALS CONFERENCE
Uniting Europe for Clean Water: Cross-Border Cooperations of Old, New and Candidate Countries of EU, for identifying problems, finding causes and solutions. 24-27 MAY 2017, BUDAPEST - HUNGARY

Légy az Egyetem arca!
Egyetemi kiadványainkhoz és szóróanyagainkhoz készítünk fotósorozatot, és mivel a leghitelesebben a hallgatóink tudják visszaadni a Sapientia hangulatát, ezért a Ti jelentkezéseteket várjuk erre a fotózásra.

Pályázati felhívás: Makovecz Hallgatói Ösztöndíjprogram
A Sapientia EMTE pályázatot hirdet hallgatók számára a Makovecz Hallgatói Ösztöndíjprogramban való részvételre, a 2016/2017-os tanév második félévében.

Csíki Sör Manufaktúra ösztöndíjprogram
A Lixid Project Kft avagy a Csíki Sör Manufaktúra ösztöndíjprogramot hirdet meg a Sapientia EMTE hallgatóinak a 2016/2017-es tanévre.

Székely Kinga-Katalin: A reklámok fegyvertára - előadás Csíkszeredában
2016. december 13-án, kedden, 18 órától újabb kávéházi előadásra kerül sor Csíkszeredában, ezúttal Dr. Székely Kinga-Katalin, a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának oktatója avat be a reklámok világába.

Lapozgatható a 2017-es Felvételi Tájékoztató füzetünk
Füzetünkben információkat olvashatnak egyetemünk teljes szakkínálatáról, felvételi kritériumokról, bentlakásainkról és Erasmus+ programunkról is.

Elkezdték a kutatómunkát a Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíjat nyert biomérnök hallgatóink
Keresztes Réka és Vincze Éva Boglárka, a Csíkszeredai Kar Fenntartható biotechnológiák mesteri szakos hallgatói az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt pályázaton a Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíjat nyerték el augusztusban.

Sapientia.ro

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem

Sapientia EMTE

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem a romániai magyarság önálló egyeteme Európában, melynek célja nemzeti közösségünk oktatásának és tudományos életének elismert szakmai színvonalon való művelése.

Kapcsolat

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Csíkszeredai Kar

Csíkszereda, Hargita megye, Szabadság tér, 1. szám, 530104

Tel.: +40-266-314-657, fax: +40-266-372-099
E-mail: csikszeredauni.sapientia.ro 

btz webdesign