Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

„Szabadságom az írás” - az esszéverseny kiértékelése

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem csíkszeredai Humántudományok Intézete „Szabadságom az írás” címmel második alkalommal hirdette meg magyar nyelvű esszéíró versenyét középiskolák 11-12. osztályos tanulói számára a 2012/2013-as tanévben.

A verseny célja, hogy az irodalom iránt érdeklődő, az esszét mint kreatív írásgyakorlatot kihívásnak tekintő középiskolás diákok számára megmutatkozási és megmérettetési lehetőséget biztosítson.
A verseny első fordulójában az esszéfeladat a következő volt:
Gyakran vetődik fel a kérdés manapság, hogy mit jelent, mit érdemes olvasni. Mit, hogyan és mikor olvasunk? Miért olvasunk: azért, mert kell, vagy azért, mert mi választjuk? Mi képvisel számunkra értéket és mi jelent élvezetet, elválik vagy egybeesik a kettő? Van-e rivalizáció magas és populáris irodalom között? Melyik mű érdemesülne a Nagy Könyv titulusra, és miért?
A fenti és hasonló kérdésekből kiindulva, írj esszét a következő címmel:

Háború és béke vagy Harry Potter?

A vetélkedő első szakasza interneten zajlott, az esszéket jeligével ellátott dokumentumban juttatták el a versenyzők a Humán Tanszék titkárságának e-mail címére. A brassói Áprily Lajos Főgimnáziumból, a gyergyószentmiklósi Salamon Ernő Elméleti Líceumból valamint a sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen Elméleti Líceumból futottak be írások. Az esszék értékelésében a következő szempontokat vettük figyelembe: a téma rendszerezett, árnyalt kifejtése; tartalmi gazdagság, példaanyag, hivatkozások; a felsorakoztatott érvek minősége; a megközelítés egyedisége, eredetisége; nyelvhelyesség; helyesírás; mindegyikre maximálisan 10 pontot lehetett kapni, összesen 60 pontot lehetett maximálisan összegyűjteni.
A beérkezett pályamunkák azt tanúsították, hogy a szerzőkben az értékrendek alakulóban vannak, tektonikus lemezekhez hasonlóan helyezkednek. Volt határozott állásfoglalás a Háború és béke és az általa képviselt magas irodalom mellett, volt állásfoglalás amellett, hogy az olvasás élménye és tapasztalata felülírja annak a fontosságát, hogy mit olvasunk, lényeg, hogy olvassunk. Egyaránt hangot kapott az írásokban az olvasás létgazdagító élménye feletti öröm és az irodalom sorsa feletti aggódás. Egyes szövegekben kiéleződött a magas irodalom és a szórakoztató irodalom közti ellentét, másokban árnyalódott, vagy éppen a komplementaritás elve hangsúlyozódott. De az éppen megfogalmazott állásponton túlmenően, mindegyik esszéből kitűnt, hogy a szerzőt foglalkoztatja az olvasás kérdése, a felsorakoztatott érvek és meglátások mögött saját olvasói élmények és tapasztalatok bontakoztak ki.
A döntőre 2013. március 2-án került sor a Sapientia EMTE csíkszeredai székhelyén, Tapodi Zsuzsanna és Pieldner Judit oktatók szervezésében. A döntőn négy diák vett részt: Duka Tímea Ildikó (XII. osztály, Mikes Kelemen Elméleti Líceum, Sepsiszentgyörgy), Siklódi Bernadett (XII. osztály, Salamon Ernő Elméleti Líceum, Gyergyószentmiklós), Szász Hajnalka (XII. osztály, Áprily Lajos Főgimnázium, Brassó) és Prosan Tímea (XI. osztály, Áprily Lajos Főgimnázium, Brassó). Helyszíni esszéírás volt a feladat, a versenyzőknek a következő címmel kellett esszét írniuk:

A Gutenberg-galaxis vége? Az irodalom helyzete a világháló korában

A versenyzők a nyomtatott könyv és a digitális média viszonyáról értekeztek. „A mérleg két oldalán a világháló és a kézbevehető, ropogós papírokból álló könyv áll” – írja Siklódi Bernadett, rámutatva a kérdés generációs vetületeire. Szász Hajnalka úgy látja, nem adható egyértelmű válasz a címbeli kérdésre, a digitális technológiák korában esélyét látja a nyomtatott könyv fennmaradásának is. Duka Tímeát az irodalom sorsa foglalkoztatja, az irodalom és a jelenkor viszonyáról gondolkodott el írásában. Prosan Tímea esszéje a könyv és az internet egymást kiegészítő, komplementáris viszonyára hívja fel a figyelmet: „Ahhoz, hogy a digitális kultúra elterjedjen, szükség volt nyomtatott könyvekre. Most talán digitális kultúrára van szükség, hogy a nyomtatott könyvek elterjedjenek.”
A zsűri döntése alapján az első helyezést Prosan Tímea érte el, második díjas Siklódi Bernadett, harmadik díjat kapott Szász Hajnalka, és Duka Tímea Ildikó dicséretben részesült. Fődíj egy e-book olvasó volt, emellett a versenyzők számos értékes könyvjutalomban részesültek.

Gratulálunk a versenyzőknek, és köszönjük a részvételt, tanáraiknak pedig az ösztönzést!

A szervezők nevében,
Pieldner Judit

Eseménynaptár

2019. május

KeSzCsSzVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031