Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Szabadságom az írás - esszéíró pályázat

MAGYAR NYELVŰ ESSZÉÍRÓ PÁLYÁZAT KÖZÉPISKOLÁS DIÁKOK SZÁMÁRA

A „Gúzsba kötve táncolni” címmel immár három alkalommal megrendezett sikeres fordítóverseny folytatásaként és kiegészítéseként, a csíkszeredai Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Humántudományok Tanszéke „Szabadságom az írás” címmel magyar nyelvű esszéíró versenyt hirdet középiskolák 11–12. osztályos tanulói számára a 2011/2012-es tanévben.

A verseny célja, hogy az irodalom iránt érdeklődő, az esszét mint kreatív írásgyakorlatot kihívásnak tekintő középiskolás diákok számára megmutatkozási és megmérettetési lehetőséget biztosítson.

Amint azt a műfaj számos híres művelője tanúsítja – mindenekelőtt az elődök, Marcus Aurelius, Szent Ágoston, továbbá Michel Eyquem de Montaigne, a nagy alapító, illetőleg a magyar, román és világirodalom nagyjai, köztük Babits Mihály, Szerb Antal, Németh László, Márai Sándor, Cs. Szabó László, Szilágyi Júlia, Jorge Luis Borges, Thomas Mann, Marcel Proust, Albert Camus, Gabriel Liiceanu, Esterházy Péter és hosszan sorolhatnánk –, az esszé a szabadság műfaja, amelyben a gondolat maga szüli a formát, a forma pedig ösztönzi a gondolatot. Egyfajta utazás ismerős és ismeretlen tájakra, amelyek az írás során tárulkoznak fel az utazó számára. A szárnyaló gondolat helye, amelyet az írás törvényei mederbe kényszerítenek. Vitára, állásfoglalásra ösztönző kaland, játék, ugyanakkor szembesülés önmagunkkal, létünkkel, korlátainkkal.

Lehet-e esszét tanítani? – teszi fel a kérdést könyvének címében a műfajra reflektáló Szilágyi Júlia. Lehet-e tanulni az esszéírást? – fordíthatjuk meg a kérdést. A szerző válaszként a következőt mondja: „Meg lehet kísérelni. Nem is kell hozzá sok minden: néhány könyv, sok-sok idő az olvasásra, meg hely, persze, és vitakedv.”

A 2011/2012-es tanévben meghirdetésre kerülő pályázatot és vetélkedőt két fordulósra tervezzük:

    A verseny első szakasza interneten keresztül zajlik: az esszéket jeligével ellátott dokumentumban juttatják el a versenyzők a Humántudományok Tanszék e-mail címére ( siposkatalin@sapientia.siculorum.ro). Külön dokumentumnak kell tartalmaznia a jelige feloldását (név, iskola, osztály, lakcím). E szakasz értékelése előválogatásként szolgál a második fordulóhoz.
    A legjobbnak ítélt pályamunkák szerzői a Humántudományok Tanszékén vesznek részt a döntőn, amelynek keretében a helyszínen kell bizonyítaniuk íráskészségüket.

Jelentkezési feltétel: A vetélkedő egyéni jellegű, középiskolák 11–12. osztályos tanulói jelentkezhetnek a versenyre. Nevezési díj nincs.

A 2012-ES VERSENY TÉMÁI OSZTÁLYONKÉNT:

11. osztályosoknak:

„Az élő irodalom: nem az élő írók, hanem az élő könyvek. A könyvek örök beszédben állnak egymással időn s téren át. Nem tudnak nem beszélni egymással.”

(Esterházy Péter: A szavak csodálatos életéből)

Esterházy Péter gondolataiból kiindulva írj esszét a következő címmel: Élő könyvek párbeszéde.

Ajánlott olvasmány: Esterházy Péter: A szavak csodálatos életéből. Magvető, Budapest, 2003. (a Mindentudás Egyetemén, 2003. szeptember 8-án elhangzott előadás bővített változata). Olvasható a Petőfi Irodalmi Múzeum (www.pim.hu) önálló honlapja, a DIA (Digitális Irodalmi Akadémia) gyűjteményében.

12. osztályosoknak:

„Az irodalomban minden lehetséges, csak nem lehet tudni, mi a minden.

A Mire jó?-kérdésre az irodalom is szereti azt válaszolni, amit a matematika, hogy semmire. Se oka, se célja. Rendben. De akkor mintegy mellesleg kiderül, hogy elvont algebrai megfontolások közvetlenül használhatók a hírszerzésnél, a titkosírások megfejtésében.

Az irodalom a közösségi emlékezet egyik fontos tere, ezen emlékezet őrzője és teremtője – több más mellett, hiszen a jó törvények is ilyenek, a politika egésze, vagyis a közbeszéd, a közgondolkodás, a közmegegyezések. De van, hogy mindez nincs, és irodalom meg van. Mert mintha irodalom mindig volna. (Hát ezt még át kéne gondolni…)”

(Esterházy Péter: A szavak csodálatos életéből)

Esterházy Péter „felhívására” gondold át (és vissza) a kérdést: Mire jó az irodalom ... ma?

Ajánlott olvasmány: Esterházy Péter: A szavak csodálatos életéből. Magvető, Budapest, 2003. (a Mindentudás Egyetemén, 2003. szeptember 8-án elhangzott előadás bővített változata). Olvasható a Petőfi Irodalmi Múzeum (www.pim.hu) önálló honlapja, a DIA (Digitális Irodalmi Akadémia) gyűjteményében.

Formai követelmények: Terjedelem és formai sajátosságok: 6000–9000 karakter, Times New Roman betűtípus, 12-es betűméret, 1.5 sortávolság, Word formátum (.doc, .docx, .rtf), melyen csak a jelige szerepel.

A SZÖVEGEK ÉRTÉKELÉSE:

Az esszék értékelésében a következő szempontokat vesszük figyelembe:

  • a téma rendszerezett, árnyalt kifejtése;
  • tartalmi gazdagság, példaanyag, hivatkozások;
  • a felsorakoztatott érvek minősége;
  • a megközelítés egyedisége, eredetisége;
  • nyelvhelyesség;
  • helyesírás.

A zsűriben a tanszék tanárai, valamint Román nyelv és irodalom / Világ és összehasonlító irodalom – Angol nyelv és irodalom szakos hallgatók vesznek részt.

EREDMÉNYHIRDETÉS, DÍJAZÁS:

Az első forduló eredményeit a jeligék alapján tesszük közzé a honlapon.

A második forduló díjazottjai könyvjutalomban részesülnek. Az első helyezettek különdíja, hogy ha a Sapientia EMTE Humántudományok Tanszéke által meghirdetett szakokra kívánnak jelentkezni, mentesülnek a felvételi díj befizetésétől. Az ország távolabbi pontjairól érkező döntősöknek valamint kísérő tanáraiknak szállást tudunk biztosítani.

Az esszék beküldési határideje: 2012. február 17.

Eredményhirdetés az egyetem honlapján: 2012. február 29.

Döntő és díjazás az egyetem csíkszeredai székhelyén (Szabadság tér 1 sz.): 2012. március 17.

Programfelelős: Pieldner Judit egyetemi adjunktus ( juditpieldner@yahoo.com)

Eseménynaptár

2019. augusztus

KeSzCsSzVa
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031