Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

„Szabadságom az írás” - magyar nyelvű esszéíró pályázat középiskolás diákok számára

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem csíkszeredai Humántudományok Intézete „Szabadságom az írás” címmel második alkalommal hirdeti meg magyar nyelvű esszéíró versenyét középiskolák 11-12. osztályos tanulói számára a 2012/2013-as tanévben.

A verseny célja, hogy az irodalom iránt érdeklődő, az esszét mint kreatív írásgyakorlatot kihívásnak tekintő középiskolás diákok számára megmutatkozási és megmérettetési lehetőséget biztosítson.
Amint azt a műfaj számos híres művelője tanúsítja – mindenekelőtt az elődök, Marcus Aurelius, Szent Ágoston, továbbá Montaigne, a nagy alapító, illetőleg a magyar, román és világirodalom nagyjai, köztük Babits Mihály, Szerb Antal, Németh László, Márai Sándor, Cs. Szabó László, Szilágyi Júlia, Jorge Luis Borges, Thomas Mann, Marcel Proust, Albert Camus, Gabriel Liiceanu, Esterházy Péter és hosszan sorolhatnánk –, esszé a szabadság műfaja, amelyben a gondolat maga szüli a formát, a forma pedig ösztönzi a gondolatot. Egyfajta utazás ismerős és ismeretlen tájakra, amelyek az írás során tárulkoznak fel az utazó számára. A szárnyaló gondolat helye, amelyet az írás törvényei mederbe kényszerítenek. Vitára, állásfoglalásra ösztönző kaland, játék, ugyanakkor szembesülés önmagunkkal, létünkkel, korlátainkkal.
Lehet-e esszét tanítani? – teszi fel a kérdést könyvének címében a műfajra reflektáló Szilágyi Júlia. Lehet-e tanulni az esszéírást? – fordíthatjuk meg a kérdést. A szerző válaszként a következőt mondja: „Meg lehet kísérelni. Nem is kell hozzá sok minden: néhány könyv, sok-sok idő az olvasásra, meg hely, persze, és vitakedv.”
A 2012/2013-as tanévben meghirdetésre kerülő pályázatot és vetélkedőt két fordulósra tervezzük:
1. A verseny első szakasza interneten keresztül zajlik: az esszéket jeligével ellátott dokumentumban juttatják el a versenyzők a Humántudományok Intézet titkárának e-mail címére (siposkatalin@sapientia.siculorum.ro). Külön dokumentumnak kell tartalmaznia a jelige feloldását (név, iskola, osztály, lakcím). E szakasz értékelése előválogatásként szolgál a második fordulóhoz.
2. A legjobbnak ítélt pályamunkák szerzői részt vesznek a döntőn, amelynek keretében a helyszínen kell bizonyítaniuk íráskészségüket. 

Jelentkezési feltétel:

A vetélkedő egyéni jellegű, középiskolák 11-12. osztályos tanulói jelentkezhetnek a versenyre.

Nevezési díj nincs.

Esszéfeladat:
Gyakran vetődik fel a kérdés manapság, hogy mit jelent, mit érdemes olvasni. Mit, hogyan és mikor olvasunk? Miért olvasunk: azért, mert kell, vagy azért, mert mi választjuk? Mi képvisel számunkra értéket és mi jelent élvezetet, elválik vagy egybeesik a kettő? Van-e rivalizáció magas és populáris irodalom között? Melyik mű érdemesülne a Nagy Könyv titulusra, és miért?
A fenti és hasonló kérdésekből kiindulva, írj esszét a következő címmel:

Háború és béke vagy Harry Potter?

Formai követelmények:
Terjedelem: 6000-9000 leütés.
Formai sajátosságok: Times New Roman betűtípus, 12-es betűméret, 1.5 sortávolság, Word formátum (.doc, .docx, .rtf), melyen csak a jelige szerepel.

A szövegek értékelése:
Az esszék értékelésében a következő szempontokat vesszük figyelembe:
– a téma kifejtése, tartalmi gazdagság, példaanyag, hivatkozások;
– a felsorakoztatott érvek minősége;
– a megközelítés egyedisége, eredetisége;
– nyelvhelyesség;
– helyesírás.
A zsűriben a tanszék tanárain, valamint román – angol és világ- és összehasonlító irodalom – angol szakos hallgatói vesznek részt.

Eredményhirdetés, díjazás:

Az első forduló eredményeit a jeligék alapján tesszük közzé itt, a kar honlapján. A legjobb esszék szerzői a Sapientia EMTE csíkszeredai helyszínén vesznek részt a döntőn.
Az első helyezett díja egy eBook Reader, a további díjazottak értékes könyvjutalomban részesülnek
Az első helyezett különdíja, hogy ha a Sapientia EMTE Humántudományok Intézete által meghirdetett szakokra kíván jelentkezni, mentesül a felvételi díj befizetésétől.
Az ország távolabbi pontjairól érkező döntősöknek valamint kísérő tanáraiknak szállást biztosítunk.

Határidő, további időpontok:

Az esszék beküldési határideje: 2013. január 31.
Eredményhirdetés az egyetem honlapján: 2013. február 11.
Döntő és díjazás a Sapientia EMTE csíkszeredai székhelyén
(Szabadság tér 1. sz.): 2013. március 2.

Programfelelős:
Pieldner Judit, egyetemi adjunktus (juditpieldner@yahoo.com).

Eseménynaptár

2019. május

KeSzCsSzVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031