Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Szakmai gyakorlatoztak az Ökológiai mérnök szakos hallgatók

Az elmúlt hetek az Ökológiai mérnök szakos hallgatóinknak a szakmai gyakorlatokról szóltak. Most az ők beszámolójukat olvashatjuk, hogy milyen is gyakorlatban, egy valós cégnél mindaz, amit elsajátítanak az egyetemen.

Bakó Arnold-Tamás, Protan SA Feketehalom

Az idei szakmai gyakorlatunkat a szaktársaimmal együtt a Protan SA București feketehalmi (Codlea) ágánál végeztük a gyár saját szennyvíztisztító állomásán. A Protan Románia szinten a legnagyobb szerves hulladék feldolgozással foglalkozó vállalat. A vállat országszerte szerződésben áll farmokkal, vágóhidakkal és üzletekkel melyek szerves hulladékát – főként vágóhídi mellékterméket, állati tetemeket és lejárt élelmiszert – használja fel magas fehérjetartalmú liszt előállítására, amelyet külföldre exportál.

Mivel az üzem biológiailag aktív szerves anyagokat használ fel, így a gyártás során keletkező szennyezőanyagok (főként gázok, gőzök és szennyezett víz) környezet vagy egészségkárosító hatásúak lehetnek, ezeket pedig az Európai Unió környezetvédelmi rendelkezéseinek fényében nem lehet tisztítás nélkül a szabadba engedni. Ezen rendelkezések nyomán a vállalat egy két millió euró értékű beruházás keretén belül építtetett egy saját szennyvíztisztító állomást a gyárból származó szennyezett víz tisztítására, illetve egy biofiltert a gázok és gőzök tisztítására.

A gyakorlat során mi az előbb említett szennyvíztisztító állomáson gyakornokoskodtunk. A gyakorlatunk 10 munkanapot ölelt fel július 16-val kezdődően. Érkezésünkkor a vállalat titkárnője üdvözölt majd látott el munkavédelmi ruházattal és lábbelivel. Egy gyors ruhapróbát követően kitöltöttük a munkaszerződéseket és a vállalat egyik munkatársa elvitt minket a feketehalmi kórházba, ahol átestünk egy orvosi vizsgán. A cég telephelyére visszaérve megejtettük a munkavédelmi felkészítőt.

Mindezek után megismerkedtünk Daniel Günter Lóránt úrral, aki ott tartózkodásunk alatt a közvetlen főnökünk volt. Rövid ismerkedés után elmentünk a közeli farm kantinjába, ahol az ebédünket biztosították. A visszaúton lepakoltuk a csomagjainkat a szálláson a Caraiman panzióban. Ezt követően Günter körbevezetett a víztisztító állomáson és ismertette az időbeosztásunkat: munkaidő 8:15-től 16:30-ig, ebédszünet 13:00-tól 14:00-ig. Az eligazítás után visszamentünk a szállásra és berendezkedtünk.

A következő napokban közelebbről is megismerkedtünk az állomás felépítésével, a berendezések és folyamatok alapelveivel és lassan megszoktuk a telepet uraló erélyes néhol gyomorforgató szaggal, amelyet a hét második felére annyira megszoktunk, hogy már a reggeli szendvicsünk elfogyasztásában sem zavart.

Szivattyú áthelyezés

Ottlétünk ideje alatt a legfontosabb feladatunk az ülepítő medencékből történő mintavétel, valamint a vett minták elemzése volt. Négy medencéből kellett mintákat vennünk, ezek mindegyikében a víz a tisztítás szempontjából egy fontos lépésen esik át.

A medencék a következők:

  • a kiegyenlítő medence – ide kerül a víz miután elválasztották az iszaptól
  • a levegőztető/aerob medence – itt a könnyen oxidálható szennyezők kezelése történik
  • a dekanteres medence – itt a víz és a maradék üledék szétválasztása történik
  • az anaerob medence – ebben a medencében olyan baktériumok végzik a tisztítást, amelyek nem igényelnek oxigént

Ülepítő medencék

A medencékből vett mintákat leszűrtük és előre összeállított kittek segítségével mértük a KOI, PO3 , NO2 ,NO3, NH3 tartalmukat valamint a  CCOCr és CBO5-ös mutatókat.

Güntertől megtudtuk, hogy az állomás egy próba állomás így még nem sikerült a NTPA 001-es standardnak megfelelő minőségű, vagyis a természetbe kiengedhető vizet előállítaniuk, így kénytelenek az általuk tisztított vizet tartálykocsikon egy másik tisztító állomásra küldeni ahol be tudják fejezni a tisztítást.

Ott tartózkodásunk alatt észrevettük, hogy az egyik medencében nem lehet látni a vizet csak egy sűrű, krémszerű szürkés habot. Günter elmondta, hogy abban a medencében valami tönkrement és elrontotta a vizet is, amelyen így 1-1,5 m vastag hab képződött. Ennek kapcsán lettünk bemutatva ”Doki”-nak, aki szívélyesen felajánlotta, hogy tartsunk vele és kísérletezzük ki, hogyan lehetne helyrehozni a medence tartalmát. A következőnapot a Dokival töltöttük, mintát vettünk a medencéből és elvégeztünk egy Jar-tesztet. A Jar teszt egy főleg víztisztító üzemekben használt eljárás, amely kicsiben mutatja meg, hogy a nagy tartályokban milyen pH-n mennyi reagens adagolásával megy végbe megfelelően a reakció. Mi a Jar teszthez 7 darab 1 l űrtartalmú berzelius-poharat használtunk, amelyeket jelig töltöttünk mintával és sósav illetve NaOH adagolásával különböző pH szinteket állítottunk be mindegyiken 5-től 8-ig 0,5-ös lépésekkel haladva majd FeCl3-t illetve egy negatív töltésű polimert adagoltunk hozzájuk.

Túlhabzott medence

Megfigyeltük, hogy a kezdeti 7,2-es pH szinthez közeli poharakban (7 és 7,5 pH) ment végbe legszembetűnőbben a reakció. A poharakban az addig sötétszürke átlátszatlan folyadék három jól elkülöníthető fázisra vált szét:

  • a pohár tetején 6-6,5 cm vastag szürke felülúszó
  • középen egy 4,5-5 cm vastag sárgás áttetsző vízréteg
  • a pohár alján egy kb. 2 cm vastag iszap réteg

Minták

Az eredmények bíztatóak voltak: a vizet lehet kezelni, mégpedig pH beállítás nélkül.

Másnap végeztünk még egy hasonló tesztet a habos víz és az iszaptól elválasztott víz keverékével. Az eredmények hasonlóak voltak: a vizeket összekeverve pH változtatás, vagyis sav vagy bázis adagolása nélkül szét lehet választani az előbb említett három fázisra, amelyeket a flotációs berendezéssel szét lehet választani.

Mintavétel                                                                                   NaOH szivattyúzás

Doki elmondta, hogy a víztisztításnál egy hasonló kísérlet eredményének értékelésekor három fő szempontot kell szem előtt tartani:

  • a reakció lefolyási sebességét
  • a kivált víz tisztaságágát
  • a felhasznált reagensek mennyiségét

A kísérletezés után felszereltünk egy szivattyút hogy másnap elkezdhessük összekeverni a két medence tartalmát. Másnap Doki felajánlotta, hogy ha szeretnénk, akkor körbevezet a gyárban és elmagyarázza a gyártás lépéseit amit mi szívesen elfogadtunk.

A hátralevő napokban főleg a mintavétel és elemzés volt a dolgunk és a telep szépítése vagy egy adag vegyszer utántöltése. Voltak viszont esetek, amikor vészhelyzeteket kellett megoldanunk, például habzásgátlót adagoltunk egy túlhabosodott medencébe vagy egy elvesztett mintavevő edényt kellett kivenni a tartályból.

Összességében úgy érzem nagyon hasznos két hét volt, jó volt kipróbálni magam egy olyan munkahelyen, amilyenen a jövőben talán dolgozni fogok. A cég dolgozói is nagyon kedvesek és segítőkészek voltak.

 

 

 

 

Péter Szilárd István, Meplant stúdió

Két héten keresztül voltam a szakmai gyakorlaton a Meplant stúdiónál. A két hét alatt épület gépészettel foglalkoztam. Kaptam két projektet, amelyeket egyedül kellet megcsinálnom A-tól Z-ig, beleértve a vízcső vezetést, a fűtést, az elektromos hálózatot. Izgalmas volt megtervezni ezen hálózatok összességét, azzal a tudattal a fejemben, hogy a család, aki használatba fogja venni a házat, több éven keresztül fogja használni minden nap. Ez egy nagy felelősség volt számomra, de nagyon élveztem.

Az ott dolgozók mindannyian rendesek voltak, akármilyen kérdésem volt, segítettek és elmagyarázták a dolgokat érthetően. Mindig tudtam egy-egy folyamat okát.

Beleláttam a gyakorlati dolgok működésébe és megértettem, hogy hogyan használjam fel a tanultakat az adott projektben. Megtudtam, hogy mekkora átmérőjű csöveket kell rakni attól függően, hogy mennyi fogyasztó van rajta a hálózaton, mekkora sebességgel kell folynia a víznek ahhoz, hogy használható legyen az egész rendszer.

Számomra egy jó tapasztalat volt, az épületeket egy másik szemszögből is megnézni, hogy mi kell ahhoz, hogy egy üres vázat élhető közeggé lehessen változtatni.

 

Eseménynaptár

2019. május

KeSzCsSzVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031