Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Szakmai kiránduláson a szociológusok

Szakmai kiránduláson vettek részt november 16-án, pénteken a III. éves Szociológia szakos hallgatók Marosvásárhelyen. 

Bálint Blanka és Zsigmond Csilla oktatók kíséretében a III. éves szociológus hallgatók tanulmányi úton vettek részt Marosvásárhelyen. Az utazásra a Városszociológia tantárgy keretében került sor. 

Az utazás célja a városokat érintő társadalmi folyamatok megnyilvánulásainak vizsgálata volt. Ebből kiindulva a hallgatók több, különböző helyszínre látogattak el, ahol személyesen figyelhették meg a város, az urbanizáció jellegzetességeit. 

Mivel a Városszociológia egyik kiindulópontja a társadalom térre gyakorolt hatása, az út során a diákok ezt próbálták megvizsgálni különböző aspektusokból. Megfigyelték, hogy a nemzeti identitás hogyan tükröződik egyes köztereken, helységnévtáblákon, utcaneveken, szobrokon, épületeken. Olyan városrészeket hasonlítottak össze, amelyek a jövedelmi alapú szegregáció szempontjából teljesen eltérőek. Az úgynevezett Hidegvölgy például a gettósodás kiemelkedő példája, míg a Somostető a kivételesen jó anyagi helyzetűek lakóhelyeként szolgál. Megfigyelték, hogy a nagyvárosi ember szabadidős igényeinek kielégítésére olyan dedikált terek adnak lehetőséget, mint például a Weekend-telep. 

A kirándulás során a diákok megnézték a város történelmi főterét, a Kultúrpalotát, valamint a Közigazgatási Palotát. Kihasználva az alkalmat, a Sapientia EMTE marosvásárhelyi campusára is ellátogattak.

 

Eseménynaptár

2020. július

KeSzCsSzVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031