Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Szakmai kiránduláson vettek részt a Kommunikáció és PR szak másodéves hallgatói

2017. november 29-én, a Társadalomtudományi Tanszék másodéves Kommunikáció és PR szakos hallgatói, dr. Székely Kinga oktató vezetésével Marosvásárhelyre látogattak, ahol megtekintették a Marosvásárhelyi Rádió szerkesztőségét, valamint az Erdély FM és Erdély TV stúdióit. 

A hallgatók beszámolóinak részletei alább olvashatók:

Dancsuly Helga

Kirándulásunk első állomása a Marosvásárhelyi Rádióhoz vezetett, ahol Szász Attila főszerkesztő fogadott bennünket. A három meglátogatott helyszín közül nekem a Marosvásárhelyi Rádiónál tetszett a legjobban, azért mert egy teljes komplex képet kaptunk a rádióról. Élmény volt hallgatni a főszerkesztő beszédét… Nem egy unalmas szakmáról beszélünk, hanem pont ellenkezőleg minden nap más-más történések vannak, és ez adja a szakma pörgősségét.

Az Erdélyi Magyar Televíziónál Farkas Katalin szerkesztő – műsorvezető mesélt nekünk a televízió munkásságáról, valamint a műsorok előkészületeiről. A televíziózás sem napi 8 óra munkát jelent. Egy 25-30 perces műsor hátterében 5-6 óra munkafolyamat van. Megtudhattuk, hogy hogyan épül fel egy műsor az ötlet megszületésétől kezdve egészen a kivitelezésig.

 

Antal Tünde

Számomra nagy élményt jelentett látni, hogyan készül egy műsor a rádióban. Körbe járhattuk az egész épületet, lehetőségünk volt megismerkedni a magyar szerkesztőség tagjaival, akik hiteles információkat nyújtottak a szakma pozitív és negatív oldaláról is. Megtudhattuk tőlük, hogy miként telnek a napok a szerkesztőségben, hogy kinek mi a feladata és milyen nagy együttműködésre van szükség ahhoz, hogy a rádiónál minden gördülékenyen menjen… Nagyon élmény dús volt a Marosvásárhelyi Rádiónál töltött néhány óra, mely az én attitűdömet teljesen megváltoztatta a rádiózást illetően. Teljesen úgy gondoltam, hogy ma már a rádiónak esélye sincs labdába rúgni a televízió, főként az internet elterjedése miatt. A kirándulás után viszont rájöttem, hogy ez nem igaz. Szász Attila szavaival élve:,, A rádiózás nem halt meg;  köszöni szépen, jól van!” …

Az Erdély TV-nél kipróbálhattuk magunkat híradósként és bizony rájöttünk, hogy annak ellenére, hogy milyen könnyűnek tűnik elolvasni az adott szöveget a súgógépről, bizony nem is olyan egyszerű feladat.

Benedek-Kolumbán Mária

A Marosvásárhelyi Rádiónál a körbevezetés nagyon hangulatos volt, többen még kedvet is kaptak hozzá, hogy a jövőben akár rádiónál dolgozzanak. Láthattuk, hogy, hogyan zajlik egy élő beszélgetős műsor, továbbá tanúi voltunk egy rövid hírműsornak is…

Az Erdély TV stúdió termének ismertetése után a hírszerkesztőséget özönlöttük el ahol teljes erőbedobással dolgoztak a TT munkatársai a híradás összeállításán. A hírszerkesztőség termében volt megtalálható az a kis berendezett hely, ahonnan a mindennapos híradót közvetítik a nézők számára. Ennél a pontnál vált igazán interaktívvá kirándulásunk, hiszen kipróbálhattuk magunkat "híradósként". A súgóról olvasva próbálhattuk felmondani az aznapi híreket a hírműsor vezető hivatalos helyéről. Sokunk számára fura, kihívásnak számító helyzet volt ez, megszokni magadat a képernyőn, természetesnek tűnni a szembesütő fények ellenére is, nem könnyű feladat…

Az Erdély FM-nél fül- és szemtanúi voltunk ahogyan a műsorvezető laza hangvételben szólítja meg a fiatalokat, lép élő közvetítésbe annak ellenére, hogy a teremben mi is épp ott voltunk. Miután belátást nyertük az ErdélyFm tevékenységébe és körbevezettek bennünket kipróbálhattuk magunkat rádiós hírműsor-vezetőként. Mindenki egy kis rövid hírrészletet olvasott fel, amelyet a végén közösen hallgattunk vissza.

 

Holló Piroska

A Marosvásárhelyi Rádiónál kétféle beszélgetésnek lehetünk tanúi, egyik telefonos beszélgetés, a másik pedig meghívott vendéggel való beszélgetés volt. A különbség nagyon egyértelmű volt. Utunk a román stúdión keresztül vezetett tovább, ahol szintén műsor zajlott román nyelven. Érdekes volt összehasonlítani azt az arcot, amit láttunk, azzal az arccal. amit hang alapján képzelünk el…

Az Erdély TV székhelyén nagyon barátságos emberek és környezet fogadott bennünket. Elsőként egyik műsorok forgatására alkalmas helyiségbe mentünk, ezen a helyen kaptunk ismereteket a TV-vel kapcsolatban, ahol a látogatás vezetői nagyon sok érdekes dolgot, szakmai titkokat osztottak meg velünk, amely arra engedett következtetni, hogy ez tényleg egy nehéz szakma… Hosszas beszélgetés után következett a legjobb rész, amikor is kipróbálhattuk magunkat a kamerával szemben, illetve megtapasztalhattuk milyen is a súgó használata. Ez volt a nap fénypontja!

Az Erdély FM-nél kipróbálhattuk a saját rádiós hangunkat. A meglepetés igen nagy volt, mivel teljesen más hangok tükröződtek a felvételből, mint amit mi hallunk magunkról. Ki is elemeztük közösen a beszédhibákat, illetve azt is, hogy ki alkalmas erre a munkára. Felajánlották, hogy lehet menni szakmai gyakorlatra, és ha lesz lehetőségem ki is használom.

 

Vizi Rebeka

És ha már rádió, akkor az Erdély FM. Hát igen, az egy teljesen más környezet volt.  Már maga a helyszín, ahogy be volt rendezve, már önmagában megfogott. Természetesen a két rádió két fajta. Maga a közvetlenség, az hogy kipróbálhattunk dolgokat, ahogy kommunikáltak ott velünk az sokkal emberközelibb volt. Nem is tudom hogyan írjam le, annyival másabb volt, hogy akár már másnap munkába tudtam volna állni.

 

Csillag Edina

A tanulmányi kirándulásunknak köszönhetően, úgy érzem, hogy nagyon sok mindent tanultam, jobban megértettem az órán megbeszélteket. Mindhárom helyszínen valami újat tanulhattunk. Jó volt, hogy kipróbálhattuk, hogy milyen a hangunk a rádióban. Érdekes volt látni magunkat híradósként. Nekem a legjobban a Marosvásárhelyi Rádiónál tetszett, mert sok olyan dolgot tudtam meg, amit előtte másképp gondoltam. Rájöttem, hogy ez tényleg egy nagyon mozgalmas, rugalmas munka és nagyon kell szeretni. Nyitottnak és figyelmesnek kell lenni ahhoz, hogy sikeresek legyünk benne.

Eseménynaptár

2019. május

KeSzCsSzVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031