Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Szakmai terepgyakorlat Herkulesfürdő vidékén

2019 júliusának első hetében az Ökológiai mérnök és Turisztikai mérnök-menedzser szakos hallgatók egy csoportja a Domogled-Cserna Nemzeti Parkban volt szakmai gyakorlaton.

Csoportkép a Domogled-Cserna Nemzeti Park látogatóközpontjánál

A korábbi évek helyszínei után (Duna-delta, Radnai-havasok, Pádis karsztfennsík, Verespatak és környéke, Királyerdő-hegység , Retyezát Nemzeti Park) az idén a Domogled-Cserna Nemzeti Parkban szakmai gyakorlatoztak a hallgatók 2019. július 1-6. között, dr. Máthé István és dr. Ambrus Tünde oktatók vezetésével.

A hajdan szebb időket megért, az Osztrák-Magyar Monarchia egyik leghíresebb és legszebb termálvizes üdülőhelye – Herkulesfürdő – a Cserna-völgyében fekszik, meredeken kiemelkedő hegyekkel körülvéve. Herkulesfürdő közelében lévő Hét-forrás (vagy más néven Hétvezér-források) szálláshelyről indulva a diákok csillagtúrák révén több festői szépségű tájat is bejártak: Domogled-csúcs, Fehér-Kereszt kilátóhely, Ceszna-szurdokvölgy, Szeles-vizesés.

Kilátás a Domogled-csúcs közeléből, a völgy mélyén Herkulesfürdő óvárosával (fotó: Máthé István)

A Szeles-vízesés (fotó: Máthé István)

A felszíni formák látványosságán túl Máthé István oktató irányításával a hallgatók megismerhették a bükkösök, bánáti feketefenyvesek jellegzetes növény- és állatvilágát: összesen mintegy 20 fa- és cserjefajt, 16 lágyszárú növényfajt, és több mint 43 állatfajt sikerült azonosítani, közelről megfigyelve a nemzeti park két emblematikus állatát: a kárpáti skorpiót és a homoki viperát.

A Déli-Kárpátok mentén előforduló mintegy 3-4 cm hosszú Kárpáti skorpió (Euscorpius carpathicus) szúrása emberre nem veszélyes, egy méhcsípés hatásával ér fel (fotó: Máthé István).

Homoki vipera vagy népies nevén Szarvas vipera (Vipera ammodytes) pihen a Ceszna-völgy egyik mészkőszikláján (fotó: Máthé István).

Herkulesfürdő bejárása során Ambrus Tünde oktató bemutatta a fürdőváros múltját és jelenét, a szervezett és spontán fürdőturizmus helyzetét és hatását. A monarchia hajdani patinás fürdőépületeinek a jelenkori fokozatos lepusztulása lehangoló hatást kelt, amellyel szöges ellentétben van a várost körbeölelő vadregényes táj.

Csoportkép a Gizella-parkban, háttérben az 1896-ban ültetett mammutfenyő, amely az ország egyik legnagyobbja.

Herkulesfürdőn kívül a hallgatók sétahajóval megtekintették a Duna legkeskenyebb szakaszait, a Kis- és Nagy-Kazán-szorost, és az itt található Ponyikova-barlangot illetve Veterani-barlangot.

A Nagy-Kazán-szorosban

Eseménynaptár

2020. június

KeSzCsSzVa
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930