Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Száz csapásra egyet: baktériumvadászat Székelyföldön

Száz csapásra egyet: baktériumvadászat Székelyföldön címmel tartott előadást dr. Máthé István oktatónk a baróti Tortoma Önképzőkör meghívására.
2019. november 26-án, kedden 19 óratól Erdővidék Múzeuma Kászoni Gáspár termében tartott előadás témája a baktériumok voltak. Az előadó bevezetésképpen röviden ismertette, hogy milyen fontos szerepet töltenek be a mikrobák a mindennapi életünkben: az otthoni savanyúság eltevések mellett az élelmiszeripar, gyógyszeripar, szépségipar, kárelhárítás számos területén alkalmazzuk őket.
 

Fotó: Hoffmann Edit

A továbbiakban bemutatásra került a Sapientia EMTE Biomérnöki Tanszéke és az ELTE Mikrobiológiai Tanszékének együttműködésével végzett környezeti mikrobiológiai kutatások, melyek témája székelyföldi különleges és extrém vizes élőhelyek mikrobaközösségeinek a vizsgálata (Szent Anna-tó, Mohos-tőzegláp, Apor Lányok feredője, Medve-tó stb.). Ezen kutatások során ezidáig a tudományra nézve három új baktérium-nemzetséget és összesen hat új fajt sikerült leírni.
 
Ugyanakkor továbbra is a baktériumok világa jórészt ismeretlen: a becslések szerint egy millióra tehető a baktériumok “fajszáma”, amelyeknek ezidáig csupán az 1%-át sikerült kitenyésztenünk laboratóriumban, azaz százból egyet (erre utal az előadás címe is). Az ismeretlen baktériumfajok olyan hasznos tulajdonsággal is rendelkezhetnek, amelyek révén alkalmazhatjuk őket a biotechnológia és más iparágak számos területén. Iskolapéldája ennek a Yellowstone Nemzeti Park gejzírjeiből izolált Thermus aquaticus nevű baktérium. A belőle
kivont hőstabil enzimfehérje (az ún. Taq polimeráz) gyakorlatilag forradalmasította a molekuláris biológiát, ma ennek a fehérjének a felhasználása évi 300 millió dolláros üzletet jelent.
 

Fotó: Hoffmann Edit

Az elődás végén a résztvevők több kérdést is feltettek, érdeklődve a Sapientia egyetemen folyó oktatásról és kutatásról. Hosszabb beszédtémává vált a környékbeli természetes borvizek és kútvizek illetve palackozott ásványvizek helyzete.

 

Eseménynaptár

2020. június

KeSzCsSzVa
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930