Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Székely Előfutár Ösztöndíjat nyert két biomérnök hallgatónk

Az Előfutár Szövetség (Forerunner Federation) által meghirdetett 2016-os évi Székely Előfutár Ösztöndíjpályázat 7 nyertese között van két frissen végzett biomérnök hallgatónk: Varga Orsolya és Kedves Alfonz

Mindketten környezetmérnöki alapszakot, majd Fenntartható biotechnológiák mesteri szakot végeztek a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karán. Az elnyert ösztöndíj értéke egyenként 1000 dollár, amelynek egyharmadát a pályázat elnyerésekor kapják meg, a többit pedig a kutatásaikból származó és közlésre alkalmas dolgozat bemutatásakor.

A kutatásaik során Varga Orsolya mentora Dr. Mara Gyöngyvér, Kedves Alfonz szakmai irányítója pedig dr. Ráduly Botond, mindketten a Sapientia EMTE Biomérnöki tanszékének oktatói.

Az ösztöndíjasok kutatási témái az Előfutár Szövetség közleménye alapján az alábbi:

1. Varga Orsolya

Kutatási terve a baktériumtörzsek szelektálása, amelyek képesek a növényeket az abiotikus stresszel szemben ellenállóbbá tenni és alkalmazhatóak a mezőgazdasági gyakorlatban, hazánkban. A globális klímaváltozás hatására egyre gyakoribbak az extrém időjárási jelenségek, amihez a növények nem tudnak alkalmazkodni. Az abiotikus stressz hatására reaktív oxigéngyökök halmozódnak fel a növényekben. Ezek a rendkívül reaktív anyagok károsítják a membránokat, a fehérjéket és a DNS-t is, ezért közömbösítésük, eltávolításuk a sejtek számára nélkülözhetetlen. A kutatás várható eredménye több baktériumtörzs szelektálása, amik segítik a növények abiotikus stressz toleranciáját, növelik a növények alkalmazkodóképességét, termelőképességét és javítják a termés minőségét.

“Varga Orsolyát érdeklődő, tehetséges diákként ismertük meg” – írta Dr. Szabados László, MTA Tudományos Tanácsadó.

 

2. Kedves Alfonz

A munka a biológiai szennyvíztisztítást vizsgálja aerob és anaerob granulátumon eleven iszap helyett. A tisztítás hatásfokát spektrofotometriás módszerrel, biométer lombikkal és maradékanyag méréssel állapítja meg. Méri a keletkezett biogáz mennyiségét és metánkoncentrációját.

“Korábban Kedves Alfonz részt vett szennyvizek tisztításával, biogáz termeléssel foglalkozó kutatásokban. Kutatásainak eredményeit több Sapientia EMTE szervezte TDK-n, ETDK-n bemutatta, díjakat kiérdemelve, és részt vett több konferencián, illetve társszerzője három szakcikknek is. Kedve Alfonz kezdetektől kitűnt megismerési vágyával, logikus gondolkodásával, szorgalmával, jó vizsgaeredményeivel” - írta Dr. Máthé István egyetemi docens, Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara.

A szekelyhon.ro oldalon megjelent interjúban a két kutató az alábbiak szerint vélekedik:

„Nem számítottunk rá, hogy elnyerjük az ösztöndíjat, ugyanis eddig inkább történelmi vagy néprajzi munkákat díjaztak, de nagyon örültünk, főleg így, hogy mindketten megkaptuk. Azért is tudunk egyformán jól teljesíteni, mert segítünk egymásnak. Témáink egyébként a doktori dolgozataink témái is lesznek, én eddig is növénynövekedést serkentő bacilusokkal foglalkoztam, Alfonz eddig biogázzal kapcsolatos kutatásokat végzett. Most egy olyan reaktort szeretne építeni, amelyben a granulátumok – konyhanyelven összepréselt baktériumok – jobban meg tudják tisztítani a szennyvizet. A pályázat feltételei között szerepel, hogy meg lehet hosszabbítani a kutatási időt három évre, de igazából egy év alatt meg kellene valósítsuk. A Sapientia csíkszeredai laboratóriumában dolgozunk, ott fogjuk ezeket a kutatásokat is megvalósítani, ezenkívül pedig van egy tanári állásom is, környezetvédelmet tanítok” – számolt be Varga Orsolya.

A teljes interjú itt olvasható el!

Gratulálunk az ösztöndíj elnyeréséhez és sikeres kutatást kívánunk a két biomérnöknek!

Eseménynaptár

2019. május

KeSzCsSzVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031