Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Székelyföldi Smart City projekt lehetőségek - workshop

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Csíkszeredai Kara és a Székelyföldi Regionális Tudományi Társaság 2018. május 10-én, csütörtökön workshopot szervez az 14th Annual International Conference on  Economics and Business CHALLENGES IN THE CARPATHIAN BASIN Innovation and technology in the knowledge based economy konferencia előprogramjaként. 

Helyszín: Sapientia EMTE, Csíkszeredai Kar, Szabadság tér. 1., Kis Aula (17-es terem, félemelet)

Házigazda: dr. Pál László, egyetemi docens

Moderátor: dr. Kassay János, egyetemi adjunktus

16:30 – 17:00 Érkezés

17:00 – 17:10 Megnyitó

17:10 – 18:00 Rövid felvezető előadások a meghívotta részéről, egyenként 10-15 perc (Keynote speaker)

18:00 – 18:50 Rövid hozzászólások és kérdések feltevése az előadóknak (moderátor által vezetett)

18:50 – 19:00 Összefoglaló, következtetések megfogalmazása

19:00 – 20:00 Állófogadás

 

Felvezető gondolatok

Az egyre gyorsuló urbanizáció, a nagyvárosok dinamikus növekedése számos kérdést vet fel azzal kapcsolatban, hogyan maradhatnak a jövő városai élhetőek és működőképesek.  A székelyföldi városok, települések esetében ez a probléma nem annyira hangsúlyos, ennek ellenére számos területen a nagyvárosokban létező problémákkal szembesülünk, mint például a drasztikusan növekvő autós forgalom, az ebből fakadó parkolási problémák, települési környezet romlása, a zöldövezetek hiánya stb.

Az európai városokban fellelhető fejlesztési koncepciók közül egy lehetséges megközelítés a SmartCity (okos város) koncepció, azaz olyan digitális, infokommunikációs rendszerek bevezetése, amelyek komplex, összetett problémákra egyszerűen használható technológiai megoldásokat kínálnak a városlakóknak.  Az okos város modell olyan problémákra keres megoldást, mint a város működésének hatékonysága (energia felhasználás, közlekedés, parkolás, stb.), a szolgáltatások könnyebb elérhetősége (hatékony ügyintézés), a városlakók életminőségének javítása és az életszínvonal emelése.

Az okos város modell valójában egy többszereplős, hosszú távú stratégiát feltételez, amelyben az önkormányzatok mellett fontos szerepet kapnak a piaci megoldásokat szállító infokommunikációs vállalkozások, a tudományos szféra, vagy a civil társadalom.

Románia az okos város projektek tekintetében lényegesen elmarad a nyugat európai országokhoz viszonyítva. Habár székelyföldi városokban is találunk erre vonatkozó pontszerű kezdeményezéseket, egyelőre nem szerepelünk a romániai SmartCity térképeken. Központi kérdés hogy melyek azok a fejlesztési, alkalmazási területek, amelyekben érdemes okos projektekben gondolkodni, illetve melyek azok a szereplők (pld. IT), akiket hatékonyan be lehet vonni ezen projektek a megvalósításába? Többek közt ezen kérdéseket kívánja megválaszolni az általunk szervezett műhelymunka.

Meghívott előadók:

  • Antal Árpád polgármester, Sepsiszentgyörgy
  • Bokor Tibor polgármester, Kézdivásárhely
  • Csenteri Levente, Combridge, CEO
  • Gálfi Árpád polgármester, Székelyudvarhely
  • Dr. Geréb László, REGA Régiókutató Egyesület
  • Gergely András polgármester, Csíkszentmárton
  • Moldován József, Smart Tech Alliance Kft.
  • Ráduly Róbert Kálmán polgármester, Csíkszereda
  • Somodi Zoltán, Matrix Business Consulting Kft., Bukarest

Eseménynaptár

2020. július

KeSzCsSzVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031