Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Szovátai szakmai látogatáson a biomérnök mesteris hallgatók

A szovátai gyógykezelő központot és a Medve-tó körüli tanösvényt látogatták meg az első éves Fenntartható biotechnológiák szakos mesteris hallgatók.

2016. november 18-án a Fenntartható biotechnológiák mester szak kilenc hallgatója dr. Máthé István oktató szervezésében szakmai látogatáson vett részt a szovátai Danubius Health Spa Resort Sovata Hotel gyógykezelő központjában.

Eke Ildikó főnővér szakmai kalauzolásával a hallgatók megismerhették és a gyakorlatban megfigyelhették az alkalmazott gyógykezelések típusait (sósvizes hidroterápia, gyógyiszapos kezelés, elektroterápia, inhalációs terápia, relaxáló kezelések) és hatásait (mozgásszervi-, nőgyógyászati-, légúti-, idegrendszeri- és bőrbetegségek kezelése). Ezen ismeretek szorosan kötődnek az ásványvizekkel és gyógyvizekkel kapcsolatosan oktatott tantárgyhoz. A látogatás végén a diákok kipróbálhatták a szálloda wellness központja által nyújtott lehetőségeket.

A szovátai látogatás során a diákok oktatójuk szakmai magyarázata kíséretében végigjárták a Medve-tó körül kiépített természetvédelmi témájú tanösvényt is, majd vízmintát vettek a tóból. A minta esetében 3 méter vízmélységnél megfigyelhető egy kb. 10 cm-es “zöld vízréteg”, amely anaerob fotoszintetizáló zöld kénbaktériumok tömeges jelenlétének köszönhető. Ez a kizárólag csak a Medve-tóban megfigyelhető jelenség egyedülálló Európában.

A látogatás létrejöttéért köszönettel tartozunk Fülöp Róbertnek és a Balneoclimaterica Sovata S.A. vezetésének.

Eseménynaptár

2019. június

KeSzCsSzVa
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930