Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Szovátai szakmai látogatáson voltak a biomérnök mesterisek

2018. március 7-én a mesteris hallgatók, dr. Máthé István oktató szervezésében, szakmai látogatáson vett részt a szovátai Danubius Health Spa Resort Sovata Hotel gyógykezelő központjában.

Katona László spa manager helyettes szakmai kalauzolásával a hallgatók megismerhették és a gyakorlatban megfigyelhették az alkalmazott gyógykezelések típusait (sósvizes hidroterápia, gyógyiszapos kezelés, elektroterápia, inhalációs terápia, relaxáló kezelések) és hatásait (mozgásszervi-, nőgyógyászati-, légúti-, idegrendszeri- és bőrbetegségek kezelése). Ezen ismeretek szorosan kötődnek az ásványvizekkel és gyógyvizekkel kapcsolatosan oktatott tantárgyhoz. A látogatás végén a diákok kipróbálhatták a szálloda wellness központja által nyújtott lehetőségeket.

A mesteris hallgatók fiziko-kémiai méréseket is végeztek a Medve-tónál (vízhőmérséklet, pH, vízben oldott oxigén mennyisége, a sótartalommal összefüggő elektromos-vezetőképesség mérése). A tóban észlelhető heliotermia jelenséggel összefüggésben a kapott értékeket kiértékelték oktatójuk szakmai magyarázata kíséretében.

Két méter hosszú átlátszó mintavevő csővel kiemelt vízoszlop esetében 3 méter vízmélységnél megfigyelhető egy kb. 10 cm-es “zöld vízréteg”, amely anaerob fotoszintetizáló zöld kénbaktériumok tömeges jelenlétének köszönhető. Ez a kizárólag csak a Medve-tóban megfigyelhető jelenség egyedülálló Európában.

A látogatás létrejöttéért köszönettel tartozunk a Balneoclimaterica Sovata S.A. vezetőségéből Fülöp-Nagy Jánosnak és Fülöp-Nagy Róbertnek.

Eseménynaptár

2019. május

KeSzCsSzVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031