Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Tanulmányi kirándulás Moldvába

A Humántudományok Tanszék által működtetett szakok hallgatói dr. Nagy Tünde, dr. Pál Enikő, dr. Tankó Enikő, dr. Tapodi Zsuzsa és dr. Tomonicska Ingrid tanárok kíséretében moldvai tanulmányi kiránduláson vettek részt 2019. március 30-31-én.

Csíkszeredából Felcsíkon, Gyergyószentmiklóson és a Békási szoroson keresztül haladva a Beszterce patak völgyében lévő Bistrița kolostorhoz érkeztek, ahol megtekintették a nyugati és keleti építészeti stílusokat sajátosan ötvöző templomot benne az alapítónak, Alexandru cel Bun vajdának és feleségének sírjával. Megnézték a Ștefan cel Mare fejedelem által adományozott harangot meg a masszív harangtornyot, és az 1402-ből származó épületegyüttest bemutató szerzetes fiatalságára is rácsodálkoztak. Felidézték, hogy a kolostor hiteles helyként működött a XV. századtól, és az itt őrzött Szent Anna ikonhoz zarándokolt többek között Sadoveanu A balta című regényének hősnője, Vitoria Lipan, hogy segítséget kérjen eltűnt férje felkutatásához.

A következő megálló Karácsonykő (Piatra Neamț) volt, amelynek, a XVII. századi Codex Bandini leírása alapján, alapításától többségében magyar és szász lakosai voltak. Itt a fejedelmi udvar maradványait tekintették meg, a nagybányai István toronyhoz hasonlító őrtornyot és templomot, valamint a fejedelmi pincékben kialakított múzeumot.

Agapia, a 250 apácával, a legnépesebb női kolostora Romániának. Múzeumában az ott készített ötvösmunkákat és szőnyegeket nézték meg, a kolostortemplom falain pedig megcsodálták a fiatal Nicolae Grigorescu által festett, teljesen a nyugati realizmus szellemében készített freskókat. Ma is látogatható a kolostorban Alexandru Vlahuță író szobája, akinek nővére a kolostor szövőműhelyének főnöknője volt, s aki szíves időzött itt, a cella csendjében alkotva műveit.

Humulești, Ion Creangă szülőfaluja, volt a következő állomás. A Gyermekkorom emlékei, A három kecskegidó, A fehér szerecsen stb. alkotójának szülőházában a helyi tájszólásban beszélő idegenvezető színes előadását élvezhették.

Târgu Neamț (Németi) városában hegymászás következett a szépen helyreállított, a már az 1232-es pápai tizedjegyzékben szereplő várban berendezett múzeumhoz. (Ennek a várnak az ostromáról számolt be Mátyás királynak címzett levelében Báthory István erdélyi fejedelem, de Miron Costin és Ion Neculce krónikáiban is gyakori helyszín, akárcsak Dimitrie Cantemir Descriptio Moldaviae című művében. A szépirodalmi alkotások közül Ion Creangă, Costache Negruzzi, Mihail Sadoveanu, Dimitrie Bolintineanu, Alexandru Vlahuță, Calistrat Hogaș műveinek cselekménye kötődik hozzá.)

 

A következő megálló a Sadoveanu regény helyszíne, a Hanul Ancuței fogadó volt. Utána Mircești településen Vasile Alexandri udvaráházánál pihent meg a társaság, a valamikor itt koncertezők közül Barbu Lăutarul és Liszt Ferenc emlékét is felidézve.

Szombat este Jászvásár hétvégi éjszakai életébe pillantottak bele, mivel a régi moldvai főváros központjában szálltak meg,  a Gustave Eiffel által tervezett Traian Hotel közelében.

Vasárnap reggel az Egyetemi Könyvtár imponzáns épületét látogatták meg, a kupolából nyíló kilátás pedig mindenkit elbűvölt, akárcsak a kalauzuk, Mihaela Ulman könyvtárosnő kedvessége.

A délelőtt programjában egy másik Ion Creangă emlékhely, az író által vityillónak nevezett házacska, a Bojdeuca din Țicău szerepelt. A muzeológus színes előadása itt is nagy élményt jelentett. Az egyetem régi épülete, a Calimachi palota és a város jelképének számító, impozáns kultúrpalota négy múzeumának a meglátogatása után ebédszünet és kötetlen program következett. A sétálóutca magnóliáinak látványa elbűvölte a társaságot akárcsak az ortodox Trei Ierarhi katedrális kőcsipke díszei. A mellette felépült, kör alakú római katolikus Nagyboldogasszony katedrális modern stílusa érdekes kontrasztot alkot mind vele, mind pedig a klasszicista stílusú Szent Piroska érsekségi katedrálissal.

A vasárnap este programjának csúcspontját Mozart Figaro házassága című operájának nagyszerű előadása jelentette a gyönyörű operaházban.

Az éjszakai visszaút fáradalmai ellenére mindnyájan úgy érezték: kicsit külföldön, kicsit nagyon is otthon járhattak az élménydús kiránduláson.

Eseménynaptár

2019. szeptember

KeSzCsSzVa
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30