Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Tanulmányi kiránduláson voltak a Humánerőforrás és a Szociológia szakos III. éves hallgatók

2018. október 19-én a Szociológia és a Humánerőforrás szakos hallgatók tanulmányúton vettek részt dr. Bálint Blanka és dr. Sólyom Andrea oktatók vezetésével.  

A tanulmányút azzal a céllal került megszervezésre, hogy a hallgatók elmélyítsék, illetve a gyakorlatban is megfigyelhessék a Demográfiából, Faluszociológiából tanultakat. A csoportos tanulmányút megvalósulását a Társadalomtudományi Tanszék finanszírozta.

Az alábbiakban a tanulmányi kirándulás élménybeszámolóját olvashatjuk Herța Éva (HR III. év) tollából.

Első állomásunk Atyha:  kis létszámú elnéptelenedő település. Vendéglátóink (Adorján Imre helyi katolikus plébános, valamint Gál Sándor nyugdíjas iskolaigazgató és felesége) a település történetéről, a falut ért sok szerencsétlenségről (földcsuszamlás, villámcsapások, tűz)  a közösség  jelenlegi helyzetéről, a 2016-ban leégett és ujjáépített templomról, a falu fogyatkozó lakosságáról meséltek. Megtudtuk, hogy Atyhán már alig van kisgyerek, néhány gyerekkel működik iskola és óvóda. Sétánk során láthattunk, fényképezhettünk régi, hagyományos stílusban épült, elhagyott házakat,  elhanyagolt, begyomosodott udvarokat.  A lehangoló látványt Vinczeffy László képzőművész Kakasüllő galériája és vidám kertje, a diófa alatti kispadról nyíló panoráma, vendéglátóink kedvessége ellensúlyozta. A vendéglátók meghívására egy hagyományos házban is vendégek lehettünk: szilvapálinkát és szőlőt is kóstolhattunk.

Második állomásunk Etéd volt, a községközpont, ahol  Nagy Endre alpogármester fogadott. Bemutatta a községet, beszélt  a falu problémáiról, elmesélte a község faluneveinek eredetmondáját. Kíséretével megtekinthettük a felújjított községházát, valamint falu szélén épült jellegzetes, impozáns „gáborok” házait.  Nagy örömünkre szolgált, hogy a tulajdonos látogatást engedett a legnagyobb, már elkészült, de még lakatlan „kastélyba”. A látvány, a házigazda kedvessége, közlékenysége, kuriózumszámba menő életbölcsessége nagy élményt jelentett a csapat számára. Ezután Kőrispatak felé vettük az irányt, ahol a kiadós ebédet követően ellátogattunk a helyi Szalmakalap Múzeumba. Itt megismerhettük a helyi hagyományos kézműves mesterség, a szalmafonás-, szalmakalpkészítés történetét, technikáit, termékeinek sokféleségét. Nem hagytuk ki a kalapok próbálgatásának lehetőségét: vidám, úri- vagy éppen parasztkalapos fotók készültek a helyszínen.

Utolsó tervezett állomásunk Énlaka volt egy hagyományokban gazdag történelmi falu, amelynek elöregedő lakossága egyre fogy (2011-ben 152 fő volt). Itt Koronka Lilla néni fogadott bennünket, akitől megtudhattuk, hogy a falu lakosságának több mint fele 60 év feletti, a fiatalabbak elköltöztek a jobb megélhetés reményében, a kis gyereklétszám miatt már nem működik iskola, óvoda a faluban. Bemutatta a nagy múltú unitárius templomot, ahol Lilla nénit hallgatva –  kiváló mesélőtehetségének köszönhetően – az egykori hagyományokban, népszokásokban, eseményekben magunk is „részt vehettünk”, együtt bánkódtunk vele a hagyományok megszűnésén:  mivel nincsenek fiatalok, nincs akinek átadni ezt az örökséget. Rövid sétát tettünk a faluban, láttunk omladozó és felújított házakat, kerteket, emberláncba fogtuk a több mint 600 éves hársfát, amely a temetőt őrzi.

Mivel az idő sürgetett, lassan esteledett, újra buszra szálltunk és indultunk Udvarhely irányába. Tibódon még beugrottunk Sólyom Andrea tanárnőhöz (szíves meghívására), ahol almalé, házi szörpök, sör és szilvapálinka mellett meghitt hangulatú, kötetlen beszélgetés  és élménybeszámoló zárta az tanulmányi részt. Innen már megállás nélkül utaztunk hazáig. Kellőképpen fáradtan, de sok élménnyel, nagyszerű hangulatban érkeztünk Csíkszeredába.

Láttunk, tanultunk, tapasztaltunk, de helye volt a vidámságnak, nevetésnek, csemegézésnek: így lett a „tanulmányút” egyben kirándulás.

Eseménynaptár

2019. május

KeSzCsSzVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031