Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Tejgyárlátogatáson voltak a biomérnök mesteris hallgatók

A Fenntartható biotechnológiák mesteri szak I. éves hallgatói a Környezet és az ember számára hasznos mikroorganizmusok tantárgy keretében hivatalos szakmai látogatáson vettek részt a csíkszeredai S.C. Lactate Harghita S.A. tejgyárban.

A Dr. Máthé István oktató által szervezett május 12-i látogatáson a hallgatók Balázs Enikő laborvezető segítségével végigkísérték a tej útját a gyárba való érkezéstől a kész termékek elkészítéséig.

A látogatás során a fő hangsúly a beérkező nyerstej és a tejtermékek fiziko-kémiai és mikrobiológiai laboratóriumi vizsgálatainak a megismerésén volt. Bemutatásra kerültek a tej pH-jának, fajsúlyának, fagyáspontjának, savasságának, fehérje- és zsírtartalmának, antibiotikum és aflatoxin jelenlétének a meghatározásához használt módszerek, melyek közül többet a diákok is kipróbálhattak. A hallgatók ugyanakkor megismerhették a szabványos mikrobiológiai tenyésztésen, illetve a táptalajfogyás konduktometriás mérésén alapuló mikrobiális gyorsmódszereket. A látogatás végén a diákok által feltett szakmai jellegű kérdések kerültek megválaszolásra, illetve a gyárban készült tejtermékek széles palettáját ismerhették és kóstolhatták meg a hallgatóink.

A látogatás létrejöttéért köszönettel tartozunk Balázs Enikőnek és a S.C.Lactate Harghita S.A. vezetőségének.

Eseménynaptár

2019. május

KeSzCsSzVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031