Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Terepen a szociológus hallgatók

Falukutató táborban vettek részt a II. éves Szociológia szakos hallgatók Máréfalván, Sólyom Andrea oktató vezetésével. 

Beszámolójuk az alábbiakban olvasható:

 
Nyolc másodéves szociológussal felkerekedtünk és november 7-én kitelepedtünk Máréfalvára, hogy kipróbáljuk gyakorlatban is a faluszociológia tantárgy keretében elsajátított elméleti ismereteket. A tábort megelőzte egy előkészítő munka, amely a diákok részéről témaválasztásban, a vonatkozó szakirodalom tanulmányozásában, kutatási kérdések, feltételezések megfogalmazásában, illetve a kutatási segédeszköz (jelen esetben interjúvezető) elkészítésében állt. Ezek a munkálatok a félév során zajlottak szeptember 24. és november 7. között. 
 
Ahhoz, hogy tereptapasztalatokat gyűjthessünk, a Sapientia EMTE, a máréfalvi Rozetta Egyesület, valamint a máréfalvi önkormányzat hathatós segítségében részesültünk. Az egyetem a szállítási és étkezési költségeket vállalta fel, az önkormányzat szállást biztosított számunkra, míg az egyesület a helyi szervezésben, az interjúalanyokkal való kapcsolatteremtésben játszott kiemelkedő szerepet. 
 
A tábort úgy időzítettük, hogy az interjúk elkészítése mellett alkalmunk legyen megfigyelni a falu fontos eseményeit is.  
 
A tábor programja a következő volt:
 • November 7., csütörtök délután: megérkezés, szállásfoglalás, közös bevásárlás, vacsora, szakmai egyeztető beszélgetés (alanyok, elérhetőségek, diktafonok kiosztása, az interjúvezető utolsó simításai) 
 • November 8., péntek délután: alternatív farmlátogatás, a helyi művészeti galéria megtekintése 
 • November 10., vasárnap délután: a falu középkori templomának maradványait, a Kőlik-ot érintő kirándulás a falu fölötti dombra, ahonnan a település szerkezete és a szomszédos települések egyaránt megtekinthetők
 • November 11., hétfő délelőtt: további interjúk készítése olyan alanyokkal, akik a hétvége folyamán nem voltak elérhetőek.  

 
A közös terepezés mellett szólt annak csapatépítő jellege is. A csapatépítést elősegítették a társasjátékokon kívül olyan közös feladatok, amelyek pl. a reggeli étkezéseket megelőző és követő szolgálatosságban nyilvánultak meg.  
 
A vásárlás, étkezés, az ott töltött idő alatt odafigyeltünk a környezetünkre is: próbáltunk egészséges, helyi termékeket fogyasztani, takarékosan bánni az erőforrásokkal, és szelektíven gazdálkodni a hulladékkal. Az estebédek a helyi Papp Csárdában zajlottak, míg a reggeli közös étkezések a Rozetta Egyesület székhelyén. 
 
A táborban a következő hallgatók vettek részt, illetve az alábbi témákban késztettek interjúkat: 
 • Balázs Beáta – Mezőgazdaságon kívüli helyi vállalkozások 
 • Bálinth István – Önkormányzati fejlesztések 
 • Barcza Bettina, Hurubás Ágota – Turizmus 
 • Csibi Hunor – Sikeres stratégiák állattenyésztés területén 
 • Oláh levente – Helyi kultúra, kézműves mesterségek 
 • Szabó Csilla – Mezőgazdasági támogatások hasznosulása 
 • Tímár Orsolya – Vendégmunka-vállalás 
 
Célunk, hogy a félév végére (január 8-ra) elkészülő esettanulmányok ne csak félévi szemináriumi dolgozatok maradjanak, hanem TDK szereplések, illetve a helyi szervezeteknek való visszajuttatás formájában szélesebb nyilvánosságot kapjanak. Ezzel mind a hallgatók, mind a tudományos közönség, mind a helyiek számára hasznosulnának az ott töltött napok. Ehhez a félév további részében (november 11 - január 8) a hallgatók részéről feldolgozó, elemző munkára van szükség szakmai irányítás mellett. 
 
A tábor során készült fényképek itt tekinthetők meg.  
 

Eseménynaptár

2019. május

KeSzCsSzVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031