Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Terepen a szociológusok

Madéfalván végeznek terepgyakorlatot az I. és II. éves Szociológia szakos hallgatóink. 

A diákok dr. Bálint Blanka, dr. Bálint Gyöngyvér, dr. Sólyom Andrea és Telegdy Balázs oktatók vezetésével terepmunkáznak. A madéfalvi önkormányzat felkérése nem előzmény nélküli, hisz a jelenlegi III. éves szociológus hallgatók 2011 őszén már végeztek egy kutatást a faluszociológia tantárgy keretében. Ezen kívül a tanszék oktatói közreműködtek az általános településrendezési terv elkészítésében.

I. nap beszámolója:

A terepgyakorlat során egy kérdőíves kutatást végzünk a lakosság körében. Olyan témákra kérdezünk rá, mint a helyi oktatás, egyház, közösségi élet, civil szervezetek tevékenysége, helyi rendezvények, értékek, turizmus, fogyasztási szokások, valamint a településfejlesztési igények.

II. nap beszámolója:

Második nap áztunk, fáztunk, de az esős idő segítette a kérdezést. Ebédnél pihentünk, melegedtünk, ünnepi menüt ettünk. Délután a kutyák nehezítették a dolgunkat, és eléggé elfáradtunk, nem csoda, hiszen ma 139 kérdőívet kérdeztünk le. A kérdőívek közel kétharmada ki van töltve! A vacsora utáni mosogatás enyhén próbára tette a fiúk türelmét, de sikeresen megbirkóztak vele. A ma esti program turbo aktivity volt, amit éjszakába nyúló beszélgetés követett. Összességében jól éreztük magunkat. 

III. napi beszámoló:
Nehezen indult a harmadik nap, hisz nagyon sok munka várt ránk. Minden erőnket összeszedve, egymást kisegítve kérdeztünk. Volt, aki a vacsorát is kihagyta, hogy befejezhesse a munkát. Az erőfeszítésnek meg is volt az eredménye: sikerült befejezni a kérdezést. A terepgyakorlat során nagyon sok pozitív élményben is volt részünk: a falubeliek többsége nagyon kedvesen fogadott, sok helyen étellel, itallal kínáltak. Este falugyűlésre voltunk hivatalosak. Ezt követően a polgármester úrnak tartottunk élménybeszámolót. A jó hangulatú beszélgetést a finom bor is segítette. Köszönjük szépen.

Utolsó napi beszámoló:
Eljött a terepgyakorlat utolsó napja, ami az adatbevezetésről szólt. Nagyon fáradtak voltunk, így a munka nehezen ment. Azzal biztattuk magunkat, hogy „Balázs segít”. Próbálkoztunk asztalnál, ágyban ülve, fekve, csokit nassolva, kínunkban kacagtunk, de csak lassan haladtunk az adatbevezetéssel. Végül úgy döntöttünk, hogy jobb, ha az adatbevezetést otthon fejezzük be, hisz József Attilával együtt azt valljuk, hogy: „dolgozni, csak pontosan, szépen, ahogy a csillag megy az égen, úgy érdemes.” Viszlát Madéfalva, köszönjük a szíves vendéglátást!

 

 

Eseménynaptár

2019. május

KeSzCsSzVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031