Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Terepgyakorlat a sepsiszentgyörgyi inkubátorházban

Humánerőforrás és szociológia szakos hallgatók vettek részt különböző klaszterek elemzésében.

A Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának humánerőforrás és szociológia szakos hallgatói terepgyakorlaton vettek részt a sepsiszentgyörgyi Inkubátorházban. A terepgyakorlat elsődleges célja az volt, hogy a hallgatók az elméleti képzésben megismert HR felmérési technikákat alkalmazva behatóbban megismerjék a sepsiszentgyörgyi székhelyű klasztereket. Ennek eredményeként a terepmunka során a hallgatók a következő klasztereket elemezték: a megújuló energiával foglakozó klaszter (Green Energy Cluster), a balneológiai klaszter (Balneo Cluster), a textilipari klaszter (Textil Cluster), a faipari klaszter (Prowood Cluster), valamint az agroélelmiszer klaszter (Agro Food Cluster).

A zárójelentés megírásával egyidőben, a terepmunkán részt vevő hallgatók közül Márton Zsófia (szociológia III. éves hallgató), valamint Balázs Tímea és Györfi Kinga (humánerőforrás II. éves hallgatók) dr. Telegdy Balázs oktató kíséretében 2016. március 24-én egy műhelykonferencia keretében ismertették a klaszterszövetség alelnökével – Vajda Lajos úrral –, az elemzett klaszterek ügyvezetőivel, valamint az érdeklődőkkel a kutatásaik eredményeit.

A találkozó professzionális, de ugyanakkor kötetlen hangulatban zajlott, és miután elhangzott a klaszterek rövid bemutatása, valamint a terepmunka eredményeinek az ismertetése, egy kötetlen beszélgetés alakult ki a résztevők között, amelynek az volt a tanulsága, hogy a klaszter mint rendszer, valamint az egyetem mint egy kutatásra és innovációra épülő intézmény milyen sok közös kapcsolódási pontot találhat.

Záró momentumként megfogalmazódott az igény is, hogy a jelen kutatáshoz hasonló feedback-re szüksége van a klasztereknek is, ezért szeretnék, ha az együttműködés legalább ezen a téren folytatódna. Ez a gondolat véleményem szerint legitimálja a terepmunka pozitív eredményét, és egyben igazolja, hogy sikerült egy értékes és jól alkalmazható tudást átadni a hallgatóinknak, amelyre szükség mutatkozik ebben a régióban.

Eseménynaptár

2019. május

KeSzCsSzVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031