Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Terepmunkán a HR és Szociológia szakos hallgatók: barátkozás az SPSS-el

2017. november 16-18. között falukutató terepmunkán vettek részt a Társadalomtudományi Tanszék II. éves szociológia és humánerőforrás szakos hallgatói, dr. Sólyom Andrea és dr. Telegdy Balázs oktatók vezetésével. 

A falukutató tábor infrastrukturális hátterét a sepsiszentgyörgyi Diakónia biztosította, akik jóvoltából három tartalmas napot tölthettünk a sepsikőröspataki táborukban. De hogy miként is telt a tábor, arról szóljanak az egyéni beszámolók.

Incze Izabella

Egy fantasztikus hosszú hétvégét töltött együtt a két szak, ez volt az első közös szakmai gyakorlatunk. Pozitív élményekkel mentem haza, mivel a statisztika megértése pozitív élmény volt. A legfontosabb, amelyet nem szeretnék kifelejteni az esti nagy beszélgetések. A legjobb szakok az egyetemen, mindenki közvetlen egymáshoz és olyanok vagyunk, mint egy nagy család.

 

Kelemen Beáta

Számomra ez a hétvége nagyon jól telt, ami több szempontból is igaz. Elsősorban örültem, hogy ilyen kedves és barátságos emberek társaságában tölthettem ezt a pár napot és új embereket ismerhettem meg. Aminek még nagyon örülök, hogy szakmai tapasztalatot szerezhettem az SPSS terén, úgy érzem, hogy megértettem annak gyakorlati hasznát. Jó volt felidézni a nyári élményeket és újra ott lenni. Hálás vagyok azoknak, akik által ez a gyakorlat megvalósulhatott és remélem még sok ilyenben lesz részünk egyetemi éveink alatt.

Benedek Ákos

 A kőröspataki szakmai gyakorlat igazán remek volt. Mivel nem voltam részese a nyári terepgyakorlatnak, ezért biztosan sok dologról lemaradtam. Bár a statisztika kissé megterhelő volt, a társaság, az együtt töltött idő, és az egész helyzetnek a team building jellege nagyon élvezetessé tette számomra az ottlétet, a vendégszeretettel és fogadtatással együtt.

Sándor Krisztina

Visszatekintve az elmúlt hétvégére számos új dolgot tapasztaltam meg. Elsősorban, hogy milyen jó egy közösségben lenni, és hogy érdekes összefüggéseket vehetünk észre a statisztika segítségével. Nagyon tetszettek a programok, legfőképp a közös beszélgetések. Örülök, hogy részt vehettem a kőröspataki terepgyakorlaton, nagyon hasznos és mozgalmas volt az ott eltöltött idő.

Miklós Barnabás

Számomra ez volt az első közös szakmai gyakorlat a szaktársaimmal. Sajnálatos módon a tervezett négy napból csak kettőn tudtam jelen lenni egészségügyi okok miatt, de az a két eltöltött nap a csoporttal és a két vezető tanárral nagyon jól telt. Első este az összerázó úgy érzem kellett, habár már a társaság nagy része több mint egy évet töltött együtt. A statisztikai programmal először kicsit nehezen indult a munka, de kis eligazítás után már egyes dolgokra magamtól jöttem rá. Sokat segítettek a vezető tanárok és a társaim is. Kezdtem megbarátkozni az SPSS-sel. Összefoglalva nagyon jó volt, sok tapasztalatot szereztem, közben barátokkal is voltam és rengeteg új információhoz jutottam a polgármesteri hivatalban. Élvezetes szakmai gyakorlat volt.

Kedves Andor

Nekem ismét jól telt a szakmai gyakorlat még a statisztika nehézségei ellenére is. Jó volt a társaság, amelyben a szórakozáson kívül nagy szerepet kapott a munka is, ami által sokat tanulhattunk. Nagy vendégszeretet, jó körülmények és finom ételek között tölthettük el ezt a pár napot. Ezért hálásak vagyunk a Diakóniának.

Fábián Levente

Számomra ez a kőröspataki szakmai gyakorlat nagyon produktívan és értékesen telt el. Nappal adatokat dolgoztunk fel SPSS program segítségével és este pedig csapatösszerázó tevékenységek voltak. A Diakóniának köszönhetően volt elegendő friss és ízletes étel. Emellett biztosították a kényelmet ahhoz, hogy a munkánk megfelelő ütemben haladhasson és fontos információkkal láttak el minket a kőröspataki polgármesteri hivatalban.

Simon László Zsolt

Jó volt végre közösen dolgozni a HR szakkal. Kár, hogy az első- és harmadéves hallgatók kevesen voltak jelen. Biztos vagyok benne, hogy még hatékonyabb lett volna a munka és élménydúsabb ez a pár nap, amit eltöltöttünk Kőröspatakon, ha ők is ott lettek volna.

Blága Lilla Dorottya

Örülök, hogy részt vehettem ezen a szakmai kiránduláson, ami Sepsikőröspatakon volt. Mivel én nyáron nem vettem részt az ott töltött szakmai gyakorlaton, ezért nekem teljesen új volt a terep és a táj is. Pozitívum volt számomra a jó társaság és hangulat, a falu megismerése, a templomlátogatás és végül az, hogy gyakorolhattuk milyen egy adatbázist feldolgozni SPSS segítségével. Remélem, hogy még sok ehhez hasonló szakmai kiránduláson fogok részt venni az egyetemi éveim alatt.

Prázsmári Tímea

Pár hónap elteltével, jó érzés volt újra visszatérni a Diakónia táborhelyre, ahol régi kedves arcok fogadtak. Nyáron a lakosok körében végeztünk kérdőíves lekérdezést, most pedig az akkor kapott adatokat elemeztük, ki-ki a saját témájában. Úgy érzem sokat tanultam ez alatt a két nap alatt az adatfeldolgozásban, hiszen más, mikor órán a kiadott feladatot oldod, és más amikor „élesben”, az általad lekérdezett adatokat dolgozod fel és elemzed. Ezt inkább érzi magáénak az ember. A nap végére csodáltam tanáraink türelmét, akikhez szükség esetén rengeteg kérdéssel fordultunk, néha egyszerre túl sokan is. A munka mellett nem maradt el a szórakozás, az esti közös programok, amik mindig vidám hangulatban teltek és kicsit jobban összerázták a csapatot. A nap végére már csodáltam tanáraink türelmét, akik sokszor egyszerre három segélykérő hangon hallották a nevüket, hozzátéve: „Egy kicsit tudnál segíteni?” Összességében tanulságos, eseménydús hétvégét tudhatunk magunk után.

Eseménynaptár

2019. május

KeSzCsSzVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031