Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Tizenhetedik tanévét nyitotta meg a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Kara

2017. szeptember 18-án, hétfőn, tartottuk a 2017/2018-as tanév ünnepélyes megnyitóját, ahol főként az újonnan érkezett elsőéves hallgatóké volt a főszerep.

A tanévnyitó ünnepséget megelőzően a hallgatók részt vettek egy felkészítőn, amelynek alkalmával megismerkedtek a NEPTUN egységes oktatási rendszerrel, valamint információkat gyűjtöttek az őket érintő pedagógiai modul tudnivalóiról.

fotó: Sipos Szabolcs

 

A tanévnyitó ünnepségen elhangzott, hogy az idei tanévben 360 hallgató kezdi meg tanulmányait 14 alap-, valamint 5 mesterképzésen. Dr. Mara Gyöngyvér, rektorhelyettes asszony szólalt fel elsőként, képviselve a felsőoktatási intézményt és köszöntötte a jelenlevő hallgatókat.

dr. Mara Gyöngyvér, rektorhelyettes

fotó: Köllő Ildikó

Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának képviseletében dr. Csige Sándor Zoltán, vezető konzul úr volt jelen, aki hangsúlyozta, hogy mennyire fontosak az egyetem polgárai a magyar államnak, hiszen magyarul tanulni egyfajta kiváltság.

dr. Csige Sándor Zoltán, vezető konzul

fotó: Köllő Ildikó

A beszédek sorában következett Barti Tihamér, a Hargita Megye Tanácsának alelnöke, aki jó tanácsokkal látta el a hallgatókat az új egyetemi tanévre, ugyanakkor arra buzdította az elsőéveseket, hogy legyenek kíváncsiak és használják ki azokat a lehetőségeket, amelyekkel tanulmányaik során találkoznak.

Barti Tihamér, a Hargita Megye Tanácsának alelnöke

fotó: Köllő Ildikó

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Karának nevében dr. Lázár Ede, dékán úr köszöntötte az elsőéves hallgatókat, és felhívta a figyelmet arra, hogy a tanulás mellett számtalan olyan lehetőség, alkalom adódik, amelyekkel élniük kell a hallgatók. Itt kiemelte, hogy érdemes az ösztöndíjakra pályázni, részt venni az Erasmus+ mobilitási programon, valamint bekapcsolódni versenyekbe, szakmai kihívásokba.

dr. Lázár Ede, dékán

fotó: Köllő Ildikó

A Hallgatói Önkormányzatot képviselt Csiszár Levente elnök, beszédében elmondta, hogy nagy szeretettel várják az elsőéveseket a megkezdett tanévben és bátran forduljanak a Hallgatói Önkormányzat tagjaihoz, amennyiben probléma merülne fel, vagy csak egyszerűen van egy jó ötletük és szívesen megvalósítanák azt.

Csiszár Levente, HÖK elnök

fotó: Köllő Ildikó

Az elsőéves hallgatók nevében Kovasch Orsolya, Román nyelv és irodalom-angol nyelv és irodalom szakos hallgató mondott beszédet. Köszöntőjében elhangzott, hogy megannyi döntés sorozata, hogy az elsőévesek útjai épp itt keresztezik egymást, és büszkén vállalta, hogy most már mindannyian a Sapientiás közösség tagjaivá váltak.

Kovasch Orsolya, Román nyelv és irodalom-angol nyelv és irodalom szakos hallgató

fotó: Köllő Ildikó

A beszédek végével következett a tanévnyitó ünnepség egyik legfontosabb momentuma, az elsőéves hallgatók ünnepélyes eskütétele, melyet dr. Lázár Ede, dékán vezetett le, és ezennel a hallgatók a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem teljes jogú egyetemi polgáraivá váltak.

fotó: Köllő Ildikó

A rendezvény rendhagyó pillanattal folytatódott, ugyanis ezen alkalommal a Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara négy hallgatót díjazott. Az Egyetemet támogató Ferber Miklós jóvoltából négy másodéves hallgató kapott ösztöndíjat az elsőéves tanulmányi eredményeik alapján. Ösztöndíjukat tanulmányaik folytatására, valamint szakmai fejlődésükre fordíthatják.

A díjakat átadta Dr. Pap Levente, dékánhelyettes.

fotó: Köllő Ildikó

Díjazottak:

  • Ábrahám Zita, Kommunikáció és PR szakos hallgató (9,71)
  • Borsos Dorottya,Élelmiszeripari mérnök szakos hallgató (9,22)
  • Ferenc Márta, Általános közgazdaság szakos hallgató (9,88)
  • Sere Andrea, Román nyelv és irodalom-angol nyelv és irodalom szakos hallgató (9,28)

Jutalmuk egyszeri alkalommal 700 lej.

Gratulálunk nekik!

Tanévnyitó ünnepség záró mozzanataként Csapai Árpád egyetemi lelkész adta áldását egyetemünkre, az újonnan kezdődő egyetemi évre, majd közösen elmondtuk legszentebb imánkat. Ezt követte a magyar és a székely himnuszok eléneklése.

fotó: Sipos Szabolcs

A hallgatóknak és az oktatóknak egyaránt sikeres tanévet kívánunk!

Köszönjük a zenészeknek, hogy emelték eseményünk színvonalát.

A tanévnyitón zenélt Veress Csaba Levente, hegedűn és Tankó József, zongorán.

Eseménynaptár

2019. augusztus

KeSzCsSzVa
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031