Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Turisztikai mérnök-menedzserek a Vargyas-szorosban

A harmadéves Turisztikai mérnök-menedzser szakos hallgatók 2018. október 6-án a természetföldrajz tantárgyhoz kötődően tanulmányi kiránduláson vettek részt a Vargyas-szorosban dr. Ambrus Tünde oktatónk vezetésével.

Turisztikai mérnök-menedzser szakos hallgatók a Vargyas-patak sziklaszorosában

Ez a tanulmányi út a természeti adottságok szerepére koncentrált a turizmusban, lehetőséget teremtve, hogy mint a jövő szakemberei természetföldrajzos ismereteinket bővítsük, ugyanakkor a közösségi élményünket gyarapítsuk. A terepgyakorlatot olyan tanulási formaként tarthatjuk számon, ahol a tananyag szervesen összefügg a tanítás helyszínével. Láthattuk azt, amit eddig az oktatóink a tanteremben „köttek a lelkünkre”: a karsztos felszín és felszín alatti formákat, a víznyelőket, dolinákat, a folyóvíz felszíni és felszín alatti munkáját (Lócsűr, Orbán Balázs-barlang), sziklaalakzatokat (Szécsenyi-szikla, Csudálókő, Csalatornya, Cukorsüveg), a kőzetminőség szerepét, illetve azt, hogy kitartása okán a víz, erősebb a kőnél. Ugyanakkor a természetvédelmi terület őszi színeiben ragyogó növényzetét és néhány állatfaját is azonosíthattuk.

a Vargyas-szoros őszi arca

Barlangászok

a hódok nyomában

a Vargyas-patak állatvilágának vonzásában

Utunk során gazdagíthattuk ismereteinket az érintett települések (Szentegyháza, Lövéte, Homoródalmás, Kirulyfürdő) történeti, népesedési, kulturális, gazdasági földrajzával, építészeti értékeivel és idegen elemeivel egyaránt.

Őszi hadjárat Szentegyházán

Borvízforrás Kirulyfürdőn

Ez a tanulmányi út igazolta egyrészt, hogy jó útitárs a harapnivaló, másrészt Ibn Khaldun (arab filozófus, XIV. sz.)megállapítását is tudatosította, mely szerint “Ha valaki tudást akar szerezni, vagy azt ki akarja egészíteni, akkor utaznia kell!”

Ezúton is köszönjük az egyetemnek.

az éhes mérnökjelöltek

Csíkszereda, 2018. október 12.

 

Eseménynaptár

2019. május

KeSzCsSzVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031