Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Turizmus és idegen nyelvek – a Sapientia Európában

Régiónk minden tekintetben egyre inkább igyekszik felzárkózni a tőlünk nyugatabbra fekvő országokhoz. A régiófejlesztésben egyik elsődleges szempont a helyi turisztikai vállalkozások fejlesztése. A Székelyföld számos olyan programot, eseményt kínál, ahová külföldi, más nyelvet beszélő turistákat is szívesen lát. 

                                    

Ahhoz, hogy házigazdaként vendégeinket megfelelőképpen fogadhassuk, nemcsak szálláslehetőséget, ellátást kell biztosítanunk, hanem arra is törekednünk kell, hogy a hozzánk fordulókat a szükséges mennyiségű és minőségű információval ellássuk, ehhez pedig kellő általános nyelvtudással kell rendelkeznünk. Mint az a Sapientia EMTE Humántudományok Tanszékének felméréséből kiderül, jelen pillanatban a helyi szállodák, panziók, vendéglők és más vendéglátóipari egységek személyzete nem rendelkezik megfelelő idegennyelv-tudással ahhoz, hogy idegenekkel való találkozáskor a helyzet magaslatán álljon. Ennek az állapotnak a javítását, a turizmusban és vendéglátásban dolgozók nyelvtudásának fejlesztését szolgálja azon Európai Uniós projekt, melynek aktív résztvevője a Sapientia EMTE csíkszeredai Humántudományok Tanszéke is.

A projektben a tanszék oktatói csapata képviseli Romániát, további résztvevő partnerországok: Horvátország, a projekt koordinátora, valamint Lettország, Szlovénia, Olaszország és Anglia. A partnerek a turizmusban dolgozók, turisztikai menedzserek általános és szakmai nyelvtudásának fejlesztését tűzték ki elsődleges célul, egy olyan, 12 nyelven elérhető weboldal kifejlesztésével, amelyben a munkájukhoz szükséges tananyagot, szükséges szókincset, kifejezéstárat találnak. A projekt további célkitűzéseként elkészítünk egy interaktív térképet, mely a hat partnerország nyelvén és további hat nyelven, azaz horvátul, lettül, szlovénül, olaszul, románul, magyarul, németül, görögül, spanyolul és oroszul lesz elérhető. Ez a térkép három helyszínt, egy falut, egy tengerparti és egy síüdülőt ábrázol, ahol az összes, turisták számára érdeklődésre számot tartó turisztikai célpont megjelenik, a hozzá tartozó legfontosabb információkkal. Ezek közül a vendég bármelyikről is érdeklődik (pl. azt szeretné tudni, mikor van nyitva a helyi kisbolt vagy mikor van vasárnap istentisztelet, mennyibe kerül egy síbérlet stb.), a felhasználó (pl. a recepciós) számítógépe képernyőjéről egy kattintással azonnal megadhatja vendége számára a kért információt, a fenti 12 nyelv bármelyikén.

Ugyanezen a három turisztikai helyszínen, valamint egy étteremben több száz tipikus kérdés és válaszlehetőség is elhangozhat. Ezek is hamarosan elérhetőek lesznek az érdeklődők számára e 12 idegen nyelven, köztük magyarul és románul is, mind számítógépes programként, mind pedig okostelefonos alkalmazásként, hogy a felhasználók azonnali segítségére szolgáljanak egy idegenekkel, külföldi vendégekkel folytatott párbeszéd során. E hamarosan kipróbálásra kerülő számítógépes programokat és telefonos applikációkat mutatták be népes idegennyelv-tanárokból álló hallgatóság előtt nemrég a projekt résztvevői Csíkszeredában, a Sapientia épületében. Olyan oktatók jöttek el a bemutatóra, akik maguk is érdeklődnek a téma iránt, de olyan diákokat is tanítanak, akik turizmusban és vendéglátásban fognak dolgozni. Így több oktató volt jelen a Kájoni János Technológiai Szakközépiskolából, ahol célirányosan turizmussal kapcsolatos szakoktatás is folyik, a Márton Áron Gimnáziumból, a Venczel József Szakközépiskolából, a Soros Oktatási Központból, de székelyudvarhelyi kollégák is kíváncsiak voltak a projektünkre. A találkozón Dr. Ajtony Zsuzsanna, egyetemi adjunktus, a Sapientia csapatának koordinátora köszöntötte a résztvevőket, és bemutatta a partnerországok képviselőit, majd Hilarija Lozančić Benić Horvátország képviseletében ismertette a projektet. Dr. Ineta Luka, a lettországi Turiba Egyetem professzora bemutatta a projekt megkezdése előtt lefolytatott szükségletelemzés eredményeit, melyet a partnerek felmérései alapján összesített. Ezután a szlovén partner, Erna Vöröš és Dejan Petje ismertették a tananyagot és ennek internetes felületét, amely nyitott lesz bármely érdeklődő előtt, felhasználható lesz tanítási-tanulási segédletként is nyelvtanárok, nyelvtanulók számára. Végül az angol partner, David Sephton az angliai Primrose Publishing részéről a még munkafázisban levő számítógépes programot, az interaktív térképeket és a telefonapplikációt mutatta be. A résztvevők kérdéseket tehettek fel az előadóknak, nyitottnak mutatkoztak a projekt anyagainak kipróbálására és későbbi felhasználására. A találkozót oldott beszélgetés zárta.

Június hónapban kerül sor az elektronikus anyagok kipróbálására, melyre kíváncsian várjuk a jelentkezőket, de személyesen is megkeresünk iskolákat és a szakmában működő intézményeket. Kérjük, ha ki szeretné próbálni a fenti leírásban szereplő számítógépes programot, az interaktív térképet és alkalmazást, írjon a zsuzsaajtony@gmail.com címre.

A projekt további eredményeiről a későbbiekben még beszámolunk.

 

Dr. Ajtony Zsuzsanna

a Sapientia EMTE Humántudományok Tanszékének adjunktusa

Eseménynaptár

2019. május

KeSzCsSzVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031