Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Tusványos 2014 - Tények és tévhitek

Július 22-26. között Tusványoson képviselte magát a Sapientia EMTE. 

Szerdán délelőtt indult el az élet a Sapientia sátorban, a csíkszeredai karok közös programjával vette kezdetét a négynapos rendezvénysorozat. Csütörtökön a vásárhelyi Kar, pénteken pedig a kolozsvári Természettudományi és Művészeti Kar várta érdekes és változatos programokkal az érdeklődőket.

A négynapos program első napján, szerdán a Csíkszeredai Karok programjai várták az érdeklődőket a Sapientia sátorban.

Elsőként Kádár Beáta tanársegéd tartott előadást Ismerd meg Tusványost mint embert! Tusványos márkaszemélyisége témakörben, majd Székely Kinga, a Társadalomtudományi Tanszék oktatója beszélt arról, miért dőlünk be a reklámoknak. A délutáni órákban Mara Gyöngyvér és Bálint Emese oktatók, a hallgatók segítségével a látványos kémiai kísérletek világába kalauzolták el a résztvevőket. A napot Dr. Balázs Lajos előadása zárta Szeretet fogott el a gyermek iránt – a születés szokásvilága címmel, az előadás után pedig a Szerelempatak című filmet vetítettük az érdeklődőknek.

Csütörtökön délben, a marosvásárhelyi kar napján laskahíd-építő workshopot és versenyt szerveztünk, amely egész napos programmá alakult. Dr. Faluvégi Erzsébet tanárnő irányításával Csomor LeventeKeresztes Alpár és Mihály Norbert III. éves Mechatronika szakos hallgatók látták el jó tanácsokkal a versenyzőket.Patka GergelyNagy Csaba és Madarász Rossi Róbert Automatika és alkalmazott informatika szakos hallgatók bemutatták a kézgesztusokkal irányított légpárnás járműveket.

Ezt követően Fehér Áron bizonyította, hogy a gitáreffektusokat nem csak drága, profi gyári pedálokkal lehet előállítani. Habár a technika ördöge kijátszott a Tesla csövünkön, Máriás Nimród azt mutatta be látogatóinknak, hogy bizony vezeték nélkül is lehet szállítani elektromos áramot. A délutáni órákban Dr. Kovács Réka Rozália párkapcsolati tévhitekről tartott interaktív előadást. A nap folyamán ugyanakkor érdekességeket lehetett hallani az elektro- és pneumobilunkról. Utóbbiakat sajnos a hirtelen keletkezett vihar és eső miatt már nem lehetett kipróbálni.

A nap végén természetesen kipróbáltuk a laskahidak teherbírását. Ezek nagyon erőseknek bizonyultak, ugyanis még a tíz liter víz és kövek sem fogtak ki rajtuk. Ezúton is gratulálunk a versenyzőknek!

Forrás: Foter.ro (Szerzők: Oláh-Badi Levente, Erdély László)

Pénteken a kolozsvári kar kapta a főszerepet. A nap folyamán két nagyon érdekes előadás is a sátorba csalogatta a látogatókat. Szacsvai Kinga egyetemi adjunktus Tudjuk-e mit szívunk? című kísérletekkel tarkított előadása nagy érdeklődésnek örvendett, többek között különböző méréseket végezve vizsgálták a levegő összetételét is.

Délután a sátorban és a sátor köré tömörülő tömeg kíváncsian várta dr. Nógrádi György magyarországi biztonságpolitikai szakértő előadását, aki Kissinger és Brzezinski könyvbemutatóval vezette be Az orosz-ukrán konfliktus európai és globális kérdései című előadását.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotó: Szőcs Lehel

Egész napos programként megnézhető volt a III. Sapixel Nemzetközi Fotóversenyre beérkezett legjobb 50 fotó.

Tusványos utolsó napján, szombaton Talpas Botond és Bethlendi András az Igen, tessék! mozgalomról tartottak előadást. Bemutatták legaktuaálisabb felmérésüket a Kolozsváron tanuló magyar diákok igényeiről a gazdasági életben. Ezt követően Fugel Edina, a KMDSZ Karrieriroda koordinátora avatott be az interjú mítoszaiba, nagyon hasznos tanácsokkal ellátva a hallgatókat, majd ezután egy interjúszimulációval szemléltette az elmondottakat. A Sapientia sátor heti programját Zsók Levente humorista zárta, aki több mint 200 látogatót kacagtatott meg. Az előadás végén a közönségből egy véletlenszerűen kiválasztott személy segítségével kisorsoltuk a Sátor nyereményjátékának a győztesét, Mátyás Zsuzsa-Krisztinát, aki a sorsolás után át is vette értékes nyereményét, egy tabletet.

Borítófotó: Ürmösi Levente Mihály

Eseménynaptár

2019. szeptember

KeSzCsSzVa
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30