Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Új baktériumfaj: Sapientia aquatica

Az oktatóinkból és hallgatóinkból álló kutatócsoport a Szent Anna-tó vizsgálata során bukkant az új fajokra.

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem csíkszeredai Biomérnöki Tanszékének kutatói - dr. Felföldi Tamás, dr. Máthé István, dr. Kovács Erika, dr. Szilveszter Szabolcs -  és diákjai - Fikó Róbert, Tankó György - a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem Mikrobiológiai Tanszékével és a tihanyi MTA ÖK Balatoni Limnológiai Intézetével közösen az utóbbi néhány évben egyre intenzívebben vizsgálják Erdély különleges vizes élőhelyeit. Eredményeikről a közelmúltban megrendezett két Balaton parti konferencián számoltak be. Az LVI. Hidrobiológus Napokon (Tihany, 2014. október 1-3.) két előadást és egy posztert, míg a Magyar Mikrobiológiai Társaság Nagygyűlésén (Keszthely, 2014. október 15-17.) két előadást mutattak be a Sapientia EMTE és az ELTE kutatói.

Megállapították, hogy a heliotermia különleges jelenségét (a Nap melegítő hatására létrejövő víz alatti hőmérséklet maximumot) mutató sós tavakban (szovátai Medve-tó, vízaknai Feneketlen-tó, tordai Tarzan-tó, marosújvári „névtelen” tó) nagyon sajátos és érdekes baktérium- és algaközösség található, ami akár tavanként markánsan különbözhet. Ehhez felhasználták a legújabb közösségi diverzitást vizsgáló eszköztárat, az ún. új generációs DNS szekvenálás módszerét is, amely révén tenyésztés nélkül – a DNS vizsgálata alapján – megállapítható, milyen fajok, nemzetségek élnek egy adott élőhelyen. Ez a módszer azért is előnyös, mert közismerten a mikroorganizmusok kb. 99%-a nem tenyészthető laboratóriumi körülmények között.

Beszámoltak a korábban nem tenyésztett baktériumok izolálása érdekében végzett táptalaj-fejlesztési és „baktérium-csapdázási” kísérleteikről, amelyek során több – a tudomány számára potenciálisan új – baktériumfaj és nemzetség tiszta tenyészetét sikerült létrehozniuk. A Szent Anna-tóból és a cekendi hulladéklerakó csurgalékvizét kezelő bioreaktorból izolált három új nemzetség (javasolt nevek: Sapientia aquatica, Caenimicrobium hargitensis, Cekendibacter caeni), illetve egy új baktériumfaj (javasolt név: Rhizobium aquaticum) részletes taxonómiai jellemzését is bemutatták, ami az új taxonok leírásának az alapját fogja képezni a közeljövőben.

További információk a projektről itt olvashatók.

Eseménynaptár

2019. május

KeSzCsSzVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031