Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Új baktériumfajok kitenyésztését eredményező kutatási projekt ismertetése a Sapientián

2015. november 13-án délelőtt zajlott a Mikroorganizmusokkal a környezetszennyezések ellen elnevezésű minikonferencia a Sapientia EMTE Kis aulájában, mintegy 60 személy, többségében egyetemi hallgatók, jelenlétében.

A konferencia megnyitójában dr. Lányi Szabolcs professzor hangsúlyozta a biológiai jellegű kutatások fontosságát a 21. században, melynek szellemében indult el 14 évvel ezelőtt a biomérnöki képzés.

Prof. dr. Márialigeti Károly (Sapientia EMTE és az ELTE oktatója) A mikroorganizmusok szerepe a szennyezőanyagok lebontásában című előadásában kiemelte, hogy a mikrobák népes közössége minden biológiai úton átalakítható szennyező anyagot képes részben vagy teljesen lebontani. Ezáltal legtöbbször döntő szerepet játszanak a természetes úton vagy emberi tevékenység révén szennyezett élőhelyek megtisztulásában.

Dr. Márialigeti Károly előadás közben

Dr. Felföldi Tamás (ELTE, Sapientia EMTE) projektvezető röviden bemutatta az Új baktériumfajok izolálása bioremediációs és biotechnológiai alkalmazások céljából című kutatási projektet. Előadásának elején kiemelte, hogy aföldünkön élő baktériumok döntő többsége (99%-a) jelenleg ismeretlen, csupán „genetikai ujjlenyomataik” alapján sejtjük ezeknek a mikrobáknak a létezését. Bár szinte minden környezetben jelen vannak ezek a nem ismert mikrobák, akár a levegőben, talajban vagy az óceánokban, működésükről nagyon keveset tudunk. A kérdés nem csupán tudományos szempontból érdekes, gondoljunk csak a különböző antibiotikumokat termelő vagy a szennyezőanyagok lebontásában részt vevő baktériumokra.

Dr. Felföldi Tamás bemutatja a kutatási projektet

A Sapientia EMTE csíkszeredai Biomérnöki Tanszékén indult kutatási projekt keretében mintegy húsz, tudományra nézve új baktériumfajt sikerült a kutatóknak kitenyészteniük. Ehhez a megszokottól eltérő, részben saját fejlesztésű módszereket alkalmaztak. A vizsgált élőhelyek között pedig olyan különleges élőhelyek szerepelnek, mint a Csomád-hegységben található védett Mohos tőzegmohaláp vagy a marosújvári szennyezett sós tó. Több, mint 200 baktériumtörzset sikerült a kutatóknak laboratóriumi körülmények között fenntartani, és az összehasonlító vizsgálatokhoz a legmodernebb molekuláris biológiai technikákat is segítségül hívták. A budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem kutatóival szoros együttműködésben megkezdődött az új faj jelölt törzsek részletes vizsgálata, illetve a csíkszeredai laboratóriumokban ezen baktériumok szennyezőanyag bontó képességének tesztelése. A kutatási projekt célja olyan törzsgyűjtemény létrehozása, ami a fenolos környezetszennyezések kármentesítésében, illetve aromás vegyületeket tartalmazó szennyvizek (pl. gyógyszeripari, papíripari-, vegyipari szennyvíz) kezelésében oltókultúraként hatékonyan alkalmazhatóak, csökkentve, illetve megelőzve ezáltal az emberi tevékenység okozta környezetkárosító folyamatokat.

Dr. Táncsics András (Szent István Egyetem, Gödöllő): Aromás szénhidrogének biodegradációja a felszín alatti közegekben című előadásában ismertette a talajt és talajvizeket gyakran szennyező ún. BTEX vegyületek (Benzol, Toluol, Etil-benzol, Xilol) mikrobák általi lebontásának mechanizmusát, annak függvényében, hogy több vagy kevesebb oxigén van jelen az adott környezetben.

A kutatási projektben résztvevők

Dr. Benedek Tibor, a gödöllői Szent István Egyetem kutatója  a Sapientia EMTE egykori környezetmérnök szakos hallgatója  bemutatta Székelyföld különböző helyszínein (Balánbánya, Csíkszentdomokos, Gyergyóremete, Gelence) végzett kutatásait. Ezek során egyrészt kőolajszármazékokkal szennyezett területek spontán öntisztulását vizsgálták, másrészt jó szénhidrogénbontó és nehézfémtűrő képességgel rendelkező baktériumokat is izoláltak.

A konferenciát és a kutatási projektet a romániai Országos Tudományos Kutatási Hivatal (CNCS-UEFISCDI Grant PN-II-RU-TE-2012-3-0319) támogatta.

A kutatásról több helyi és országos sajtóorgánum is beszámolt magyar (szekelyhon.ro, Hargita Népe, Krónika) és román nyelven (Mediafax, Agerpres).

Eseménynaptár

2019. május

KeSzCsSzVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031