Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Új kutatási eredmények az erdélyi sós tavak mikroszkópikus méretű élőlényeiről

A Sapientia EMTE Biomérnöki Tanszékének kutatói (dr. Felföldi Tamás, dr. Máthé István) két magyarországi kutatóhellyel, a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem Mikrobiológiai Tanszékével és a tihanyi MTA ÖK Balatoni Limnológiai Intézetével együttműködésben a Keleti-Kárpátok néhány vizes élőhelyének téli mikrovilágát vették górcső alá. A vizsgált környezetek mindegyike extrémnek vagy valamilyen szempontból különlegesnek mondható.

Téli mintavétel a Medve-tavon

A szovátai Medve-tó, Zöld-tó és Vörös-tó vize nagy mennyiségben tartalmaz oldott konyhasót, ez pedig jelentős ozmotikus stresszt jelent a mikrobák számára. A Csomád-hegységben található Szent Anna-tó egy krátertó, aminek vize viszont nagyon kevés oldott anyagot tartalmaz, a kevés tápanyag pedig a szaporodás lassúságával társul. A Mohos-tőzegmohaláp lápszemének vize az oldott szerves anyagoktól barna színt kap, sőt kémhatása is savas (pH~4).

Helyszíni mérések a Mohos tőzeglápban

A még inkább savas jellegű (pH~2,5-3) bálványosi Timsós fürdők (Apor lányok feredője) apró „lábvizeiben” az utóvulkanikus működésnek köszönhetően folyamatosan gázok bugyognak fel. Mindezek mellett a téli környezet számos újabb kedvezőtlen hatást hoz: alacsonyabb a hőmérséklet, ami az életfunkciókat lassítja, illetve kevesebb napsugárzás érkezik, ami a fényt hasznosító (fototróf) szervezeteket állítja kihívások elé. A kutatók mikroszkópos és molekuláris biológiai technikák együttes alkalmazásával megállapították, hogy télen is jelentős mennyiségben lehetnek jelen bizonyos mikroorganizmusok, amelyek között nyugvó állapotú és aktív formák egyaránt előfordulnak, valamint hogy a sokféle baktérium között nagy számú ismeretlen (eddig nem tenyésztett) taxon található. Ezek az eredmények árnyalják a tavak téli élővilágáról alkotott hagyományos képet, amely szerint ebben az időszakban az élőhely nyugvó állapotban van, ugyanis akár extrém környezeti viszonyok mellett is jelentős lehet a mikrobák tevékenysége.

Vízkémiai vizsgálat az Apor lányok feredőjénél

A kutatásokat részben a romániai Országos Tudományos Kutatási Hivatal (CNCS-UEFISCDI Grant PN-II-RU-TE-2012-3-0319) támogatta.

publikáció megjelent a Geomicrobiology Journal című angol nyelvű tudományos folyóiratban.

 

Eseménynaptár

2019. május

KeSzCsSzVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031