Új rektorhelyettesek a Sapientia EMTE-n

Sapientia.ro Sapientia.ro
Neptun  ISSUU 
Új rektorhelyettesek a Sapientia EMTE-n
Új rektorhelyettesek a Sapientia EMTE-n
Új rektorhelyettesek a Sapientia EMTE-n
2017. február 10.

A Sapientia EMTE Szenátusa 2017. február 10-i ülésén jóváhagyta dr. Mara Gyöngyvér egyetemi docens és dr. Balog Adalbert egyetemi tanár rektorhelyettesi tisztségbe való kinevezését.

Dr. Dávid László rektor javaslatára dr. Mara Gyöngyvér egyetemi docens az oktatási és minőségbiztosítási ügyekért, dr. Balog Adalbert pedig a tudományos kutatásért felelős rektorhelyettesi tisztséget tölti be, négy évre szóló mandátummal.

Gratulálunk a kinevezéshez!

Hírek
2024-03-25
2024-03-25
2024-03-22
2024-03-20



Tagek

SapiTour 2017-ben is: a természeti értékek a világ turizmusában
A Sapientia EMTE, Csíkszeredai Kara megszervezi idén is a SapiTour turizmus ismereti vetélkedőt, amelyre 2-3 fős középiskolás csapatok jelentkezését várjuk. A vakációra való tekintettel a jelentkezési határidőt meghosszabbítottuk február 14., kedd, 12 óráig.

Tomonicska Ingrid kollégánk megszerezte doktori fokozatát
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának volt hallgatója, jelenleg a Humántudományok Tanszék óraadó tanársegédje 2017. február 9-én védte meg doktori dolgozatát nagyon jó minősítéssel a Brassói Transilvania Egyetem Doktori Iskolájában.

Egység a változatosságban – az Erasmus+ Projekt Litvániában folytatódik
A „Language skills and intercultural issues in the hospitality industry: unity in diversity in the EU labour market” nevű Erasmus+ projekt 2016 szeptemberében indult. Ennek a második partnertalálkozójára került sor január 26-28. között a Vilniusi Üzleti Főiskolán (Vilnius Verslo Colegija) Litvánia fővárosában, Vilniusban.

Dr. Prohászka-Rád Boróka: „Színház az egész világ” – Színház vs. Való Világ- előadás Csíkszeredában
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának egyetemi adjunktusa, Dr. Prohászka-Rád Boróka tart előadást Csíkszeredában 2017. február 14-én, kedden, a Kávéházi előadások keretén belül. Az előadás a Petőfi Kávéházban, 18 órakor veszi kezdetét.

Ezüst Akadémia Oktatási Program indul Kézdivásárhelyen
A nagy sikerű Ezüst Akadémia Oktatási Program mostmár Kézdivásárhelyen is elérhetővé válik az 50 év fölöttiek számára, hiszen 2017. február 16-ig lehet jelentkezni az ingyenes előadássorozatra.

Fessünk mikrobákkal! - laborgyakorlat középiskolásoknak
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara interaktív laboraktivitásra hívja meg a csíkszeredai középiskolák XII. osztályos diákjait. A Biomérnöki Tanszék és az Élelmiszertudományi Tanszék által szervezett tevékenység keretében a diákok kipróbálhatják a mikrobákkal való „festést”.

Márton Áron Kutatói ösztöndíjat nyertek hallgatóink
A Külgazdasági és Külügyminisztérium pályázatot hirdetett a 2016/2017-es tanévben a magyarországi és szülőföldi felsőoktatási intézményekben tanulmányokat folytató határon túli magyar hallgatók és vezetőtanáraik (tutoraik) részére a Márton Áron Kutatói Programban való részvételre.

Dr. Lázár Ede: Üzleti élet az információrobbanás után - előadás Gyergyószentmiklóson
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának egyetemi docense, Dr. Lázár Ede lesz a következő kávéházi előadó, aki Gyergyószentmiklóson az Angel’s Cafeban tart előadást 2017. február 7-én, kedden, 18 órai kezdettel.

Új előadókkal és új témákkal jelentkezik a Kávéházi előadássorozat
2017. február-május időszakban új előadókkal és új témákkal készülünk Székelyföld városai közönségének, ugyanis folytatódnak a kávéházi előadásaink, melynek célja tudománynépszerűsítés és szórakoztatás.

Hogyan adjuk el városunkat? Udvarhelyen kiderül
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának egyetemi adjunktusa, Dr. Nagy Benedek lesz a következő előadója a kávéházi előadásoknak, aki Székelyudvarhelyen a G. Cafeban tart előadást 2017. január 31-én, kedden, 18 órától.

Hármas könyvbemutatóra kerül sor
2017. február 2-án, csütörtökön, 17 órától kerül sor Dr. Oláh-Gál Róbert, a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának oktatójának könyveinek a bemutatójára.

Az Aktuális műsorban a Sapiophile videóblog szereplői
Az elmúlt időszakban a #sapiophile vlogunk igen nagy népszerűségnek örvend, így az online felületek mellet mostmár a helyi televíziók is érdeklődnek iránta. A vlogban szereplő két oktatónk Tánczos Levente-József és Mara Gyöngyvér a Hargita Stúdió vendége volt.

Brandstorm - ők voltak a legügyesebbek
A verseny döntője 2017. január 21-én, szombaton került megszervezésre. Hat csapatot díjaztunk összesen 6000 lej értékben. A díjazottak részletes ismertetése az alábbi táblázatokban található.

Pozitív tapasztalatok az Educatio kiállításon Budapesten
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem 2017. január 19-21. között részt vett a Budapesten szervezett nemzetközi felsőoktatási kiállításon, melynek célja, hogy a továbbtanulás előtt álló diákoknak segítséget nyújtson a választásban és pontos információval szolgáljon a felvételi rendszerről és követelményekről.

Sapientiás oktató is társszerzője a Nature-ben megjelent klímakutatással kapcsolatos tanulmánynak
A napokban jelent meg a világ legrangosabb tudományos folyóiratában - a Nature-ben - egy klimaváltozással összefüggő tanulmány, amelynek társszerzője Dr. Ráduly Botond, a Sapientia EMTE csíkszeredai Biomérnöki Tanszékének oktatója.

Együttműködési megállapodás született a Sapientia és a kézdivásárhelyi önkormányzat között
Együttműködési megállapodást írt alá Kézdivásárhely polgármestere, Bokor Tibor és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem dékánja, Dr. Makó Zoltán, amelynek legfőbb célja egymás támogatása különböző területek, programok kapcsán. A hivatalos dokumentum aláírására Kézdivásárhelyen, a polgármesteri hivatalban került sor január 17-én, kedden délben.

EU3doms fotópályázat
A „Vita az Európai Unió négy szabadságának jövőjéről – EU3doms”nevű projekt keretén belül Hargita Megye Tanácsa fotópályázatot hirdet a következő témában: Az Európai Unió négy szabadságelve közül számodra melyik a legfontosabb, és miért?

Sapi Tehetségnap immár hetedszer
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Karának Matematika-Informatika Szakcsoportja 2017. január 14-én, szombaton, hetedik alkalommal szervezte meg a Sapi Tehetségnapot középiskolások számára.

Gén a levesemben - Csíkszeredában az előadás
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának egyetemi adjunktusa, Dr. Miklóssy Ildikó lesz a csíkszeredai Petőfi Kávéház vendége 2017. január 17-én, kedden 18 órától. Az előadás során bővebb tudást szerzünk a génmódosított növényekről.

17. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon a Sapientia
2017. január 19-21. között Magyarországon Budapesten szervezik meg a 17. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítást, amelyre Egyetemünk képviselete is ellátogat és kiállítóként részt vesz.

Miklóssy Ildikó lesz az Ezüst Akadémia következő meghívottja
Folytatódnak januártól is az Ezüst Akadémia Oktatási Program előadásai, így 2017. január 11-én, szerdán, 14 és 17 órától Dr. Miklóssy Ildikó, egyetemi adjunktus, a Biomérnöki Tanszék vezetője beszél a génmódosított növényekről.

Pieldner Judit Gyergyószentmiklóson tartja meg kávéházi előadását
A Kávéházi előadások sorozat következő előadója Dr. Pieldner Judit, a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának egyetemi adjunktusa, aki Gyergyószentmiklóson az Angel’s Cafeban tart előadást 2017. január 12-én, csütörtökön, 18 órai kezdettel.

Megvan a sulinaptár szelfi játék nyertese!
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara ajándékba küldött a középiskolásoknak sulinaptárt. Ezt megspékelve, arra kértük a sulisokat, hogy készítsenek egy osztályszelfit a naptárral és küldjék vissza.

Székely Előfutár Ösztöndíjat nyert két biomérnök hallgatónk
Az Előfutár Szövetség (Forerunner Federation) által meghirdetett 2016-os évi Székely Előfutár Ösztöndíjpályázat 7 nyertese között van két frissen végzett biomérnök hallgatónk: Varga Orsolya és Kedves Alfonz.

Sapiophile: 10+1 tipp az újévi fogadalmaink betartásához
Itt van az új és az új tervek is. Nem egyszerű gondosan figyelni és tenni céljaink elérése érdekében, ezért oktatónk, Tánczos Levente a #sapiohile legújabb részében megoszt velünk 10+1 tippet arra vonatkozóan, hogy a januári fogadalmaink ne vesszenek el a ködben.

Nyelvvizsgára lehet jelentkezni
A 2017-es év első ECL nyelvvizsgája február 3-án (B1, C1 szintek) és február 4-én (B2 szint) kerül megszervezésre. Jelentkezni január 16-ig lehet Dégi Zsuzsanna tanárnőnél, a zsiged@yahoo.com e-mail címen.

Az idei Tudományos Diákköri Konferencia határidői
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Karán a 2016/2017-es tanévben is megszervezzük a Tudományos Diákköri Konferenciát hallgatóinknak. Ennek ütemtervét az alábbiakban olvashatjuk.

Akkreditálták a Marketing szakunkat
2016. december 15-én jelent meg az ARACIS hivatalos közlönyében, hogy sikeresen bírálták el a Marketing szakunk dokumentációját és az akkreditációt követően intézményünk saját hallgatóinak szervezhet államvizsgát, ugyanakkor saját oklevelet kapnak hallgatóink a képzés elvégzése után.

Agrártudományi ETDK - 2017
A Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Kar Tudományos Diákköri Tanácsa és a Kar Hallgatói Önkormányzata a 2016/2017-es tanév tavaszi félévére meghirdeti az Agrártudományi Erdélyi Tudományos Diákköri Konferenciát (ETDK).

Adományokat gyűjtöttünk a Böjte Csaba által működtetett otthonok lakóinak
2016. december 21-én, szerdán vendégünk volt Böjte Csaba ferences szerzetes, aki az Ezüst Akadémia Oktatási Program hallgatóinak tartott két előadást. Ennek kapcsán jött az ötlet, hogy a Sapientia munkaközössége az akadémia hallgatói körében gyűjtést szervez.

A Szent István-otthon diákjait ajándékozták meg a sapientiások
A Böjte Csaba ferences szerzetes által létrehozott, erdélyi gyerekeket segítő Dévai Szent Ferenc Alapítványnak vásároltak ajándékokat a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) Csíkszeredai Karának munkatársai, illetve Hallgatói Önkormányzata (HÖK). Az ajándékcsomagokat kedden délután adták át a csíksomlyói Szent István-otthon épületében. forrás: székelyhon.ro

#sapiophile tippek a karácsonyi nagytakarításhoz
Ahogy nincs karácsony Reszkessetek betörők nélkül, úgy nincs karácsonyi előkészület nagytakarítás nélkül. A #sapiophile újabb részében Mara Gyöngyvér megtanítja, hogyan takarítsunk takarékosan, egészségesen, környezetbarát módon. Még sosem volt ilyen buli a takarítás!

Hallgatóink szakmai képzésen a virtuális valóságban
A fiatalok képzésében látja a jövőt Stefan Burckhardt német üzletember, az Engmatec Kft. csíkszeredai munkapontjának vezetője. A modern technikák megismerésének, illetve a mentalitás átformálásának céljából a cég szakmai utat szervezett Németországba végzős egyetemisták számára. A fiatalokat mi is elkísértük. forrás: szekelyhon.ro

Hat székelyföldi város levegőjének mikrobiológiai vizsgálata
Október végén-november elején Csíkszereda, Székelyudvarhely, Gyergyószentmiklós, Tusnádfürdő, Sepsiszentgyörgy és Kézdivásárhely városi levegőjének mikrobiológia vizsgálata alapján megállapítható, hogy a legtöbb mikroorganizmus (baktériumok és penészgombák) Csíkszereda levegőjében, míg a legkevesebb Tusnádfürdőn volt kimutatható.

Újabb mandátumot nyert Dr. Dávid László, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem rektora
A Sapientia EMTE akadémiai közössége 2016. december 14-én újraválasztotta Dr. Dávid László professzort az egyetem rektori tisztségébe.

Pályázati felhívás: Márton Áron Tehetséggondozó Program 2016/2017
A Külgazdasági és Külügyminisztérium pályázatot hirdet a 2016/2017-es tanévben a magyarországi és szülőföldi felsőoktatási intézményekben tanulmányokat folytató határon túli magyar hallgatók és vezetőtanáraik (tutoraik) részére a Márton Áron Tehetséggondozó Programban való részvételre.

Pályázati felhívás: Márton Áron Kutatói Program 2016/2017
A Külgazdasági és Külügyminisztérium pályázatot hirdet a magyarországi és szülőföldi felsőoktatási intézményekben tanulmányokat folytató határon túli magyar hallgatók és tutoraik részére.

Ismét megmérettek a középiskolás diákok a fordítói versenyünkön
A VIII. „Gúzsba kötve táncolni” fordítói verseny előválogatásán továbbjutott középiskolás diákok közül tízen vettek részt a csíkszeredai döntőn, és próbálkoztak a Kosztolányi által említett „elmés csalás” művészetével.

Dr. Nagy Benedek: Hogyan adjuk el városunkat? - előadás Sepsiszentgyörgyön
Sepsiszentgyörgyön a harmadik előadónk a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának egyetemi adjunktusa, Dr. Nagy Benedek lesz, aki a Teinben tart előadást 2016. december 20-án, kedden, 18 órától.

THE 9TH EASTERN EUROPEAN YOUNG WATER PROFESSIONALS CONFERENCE
Uniting Europe for Clean Water: Cross-Border Cooperations of Old, New and Candidate Countries of EU, for identifying problems, finding causes and solutions. 24-27 MAY 2017, BUDAPEST - HUNGARY

Légy az Egyetem arca!
Egyetemi kiadványainkhoz és szóróanyagainkhoz készítünk fotósorozatot, és mivel a leghitelesebben a hallgatóink tudják visszaadni a Sapientia hangulatát, ezért a Ti jelentkezéseteket várjuk erre a fotózásra.

Pályázati felhívás: Makovecz Hallgatói Ösztöndíjprogram
A Sapientia EMTE pályázatot hirdet hallgatók számára a Makovecz Hallgatói Ösztöndíjprogramban való részvételre, a 2016/2017-os tanév második félévében.

Csíki Sör Manufaktúra ösztöndíjprogram
A Lixid Project Kft avagy a Csíki Sör Manufaktúra ösztöndíjprogramot hirdet meg a Sapientia EMTE hallgatóinak a 2016/2017-es tanévre.

Székely Kinga-Katalin: A reklámok fegyvertára - előadás Csíkszeredában
2016. december 13-án, kedden, 18 órától újabb kávéházi előadásra kerül sor Csíkszeredában, ezúttal Dr. Székely Kinga-Katalin, a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának oktatója avat be a reklámok világába.

Lapozgatható a 2017-es Felvételi Tájékoztató füzetünk
Füzetünkben információkat olvashatnak egyetemünk teljes szakkínálatáról, felvételi kritériumokról, bentlakásainkról és Erasmus+ programunkról is.

Elkezdték a kutatómunkát a Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíjat nyert biomérnök hallgatóink
Keresztes Réka és Vincze Éva Boglárka, a Csíkszeredai Kar Fenntartható biotechnológiák mesteri szakos hallgatói az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt pályázaton a Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíjat nyerték el augusztusban.

SaPR Napok lesznek a Csíkszeredai Karon
2016. december 6-7. között a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának III. éves Kommunikáció és PR szakos hallgatói SaPR Napokat szerveznek. A PR szakot népszerűsítő rendezvény célja az információátadás mellett, a kapcsolatépítés és a tapasztalatszerzés.

Gyergyószentmiklóson tart előadást Miklóssy Ildikó
2016. december 6-án, kedden, 18 órától találkozhat a közönség Dr. Miklóssy Ildikó, egyetemi adjunktussal Gyergyószentmiklóson a Kávéházi előadások keretén belül. A Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának oktatója a génmódosított növényekről tart előadást.

Oktatóink szakmai prezentációja a bukaresti Parlamentben
Lázár Ede főállású és Szabó Árpád óraadó kollégánk egy nemzetközi kutatási projekt keretén belül előadást tartottak 2016. november 22-én a dohánytermékek piacáról és szabályozási kérdéseiről a roman Parlament adóügyi szakbizottságában.

A Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíjat kapott hallgatónk
2016. szeptember 27-én kapta meg Keresztes Réka, másodéves Fenntartható biotechnológiák szakos hallgatónk a Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíjat az Emberi Erőforrások Minisztériuma részéről.

Soós Ernő Ifjú Kutatói Díjjal tüntették ki Fikó Dezső Róbert biomérnök hallgatónkat
Fikó Dezső Róbert biomérnök doktorandusz hallgatónk érdemelte ki 2016-ban a Hidrofilt Kft. és a Soós Ernő Víztechnológiai Kutató-Fejlesztő Központ által meghírdetett nemzetközi Soós Ernő Ifjú Kutatói Díjat.

Megvannak a "Gúzsba kötve táncolni” fordítóverseny eredményei
A Sapientia EMTE csíkszeredai Humántudományok Tanszéke nyolcadik alkalommal hirdette meg a „Gúzsba kötve táncolni” fordítóversenyt középiskolák 11–12. osztálya számára. Idén 36 tanuló 52 fordítást küldött felhívásunkra, mivel a jelentkezők közül többen is több kategóriában indultak.

Az első kutatási élmény
November 10-13. között a másodéves Humánerőforrás szakos, valamint a Szociológia szakos hallgatók falukutató táborban voltak Csíkkarcfalván és Jenőfalván. Az alábbiakban az ők beszámolóikat olvashatják.

Sapiophile: Blec Fraidei, avagy hogy ünnepeljük mi a Fekete Pénteket
Blec Fraidei kinek ismerős? A #sapiophile harmadik részében Tánczos Levente arról beszél, hogy mi a valós üzleti háttere a Fekete Pénteknek, avagy hogyan ültettük át ezt az amerikai szokást és mire kell figyelniük a vásárlóknak és a vállalkozóknak. #ilyenmégnemvolt Iratkozzatok fel: https://goo.gl/MqAX54

HÖK elnök és szakképviselő választások
Kedves Hallgatók, Ismét elérkezett a Hallgatói Önkormányzat Elnökválasztásának pillanata. Eltelt egy év, a jelenlegi elnökség már csak két hétig elnököl. Eljött az idő, hogy egy újabb elnök, egy újabb csapat vegye át a jelenlegiek helyét és egy évig képviselje a hallgatók érdekeit, szervezze a megszokott és nem megszokott eseményeket, közvetítse az információt az egyetem vezetősége és a hallgatók között.

Gén a levesemben - Székelyudvarhelyen
2016. november 29-én, kedden, 18 órától találkozhat a közönség Dr. Miklóssy Ildikó, egyetemi adjunktussal Székelyudvarhelyen a Kávéházi előadások keretén belül. A Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának oktatója a génmódosított növényekről tart előadást.

Kastély Formula tábor
A kolozsvári székhelyű PONT Csoport egy átfogó stratégiai folyamatot indít el székelyföldi egyetemi hallgatók bevonásával, amely része a Kastély Erdélyben – stratégiák és fejlesztési modellek projektnek. Szeretnénk hozzájárulni egy hálózat, egy stratégia és egy hosszútávú jövőkép kialakításához annak érdekében, hogy az erdélyi kastélyokat gazdaságilag és társadalmi szempontból is értékesíthesse a közösség.

Fejér-Király Gergely kollégánk megvédte doktori dolgozatát
2016. november 21-én, hétfőn védte meg doktori dolgozotát a gödöllői Szent István Egyetem, Gazdálkodás és Szervezéstudományok Doktori Iskolájában.

Tanulmányi kiránduláson voltak a kommunikáció szakos hallgatók
Dr. Székely Kinga, egyetemünk oktatójának szervezése által a másodéves kommunikáció szakos hallgatók részt vehettek egy tanulmányi kiránduláson 2016. november 16-án, szerdán. Ez alkalommal ellátogattak a sepsiszentgyörgyi önkormányzaton belül működő imázs irodához, a Kovászna megyei hivatalhoz illetve a Vadászati Múzeum kommunikációjába is betekinthettek.

Szovátai szakmai látogatáson a biomérnök mesteris hallgatók
A szovátai gyógykezelő központot és a Medve-tó körüli tanösvényt látogatták meg az első éves Fenntartható biotechnológiák szakos mesteris hallgatók.

Bukaresti Turisztikai Kiállításon voltak hallgatóink
2016. november 19-én, szombaton vettek részt a Turisztikai mérnök-menedzser szakos hallgatók két oktató vezetésével a bukaresti Turisztikai kiállításon.

Mágikus realizmus és minimalista realizmus a kortárs magyar és román filmben - előadás Sepsiszentgyörgyön
A Kávéházi előadások sorozat második előadója Sepsiszentgyörgyön Dr. Pieldner Judit, a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának egyetemi adjunktusa, aki a Teinben tart előadást 2016. november 24., csütörtök 18 órai kezdettel.

Szabadegyetemi előadást tartott Tapodi Zsuzsa oktatónk Brassóban
2016. november 15-én, kedden került sor a brassói Áprily Lajos Főgimnáziumba egy előadásra, melynek vendége dr. Tapodi Zsuzsa, egyetemi docens volt. Oktatónk az irodalom szerepéről beszélt a 21. században.

Ilyenek voltak a 60-70-es évek: a beat zene, zenés előadás
Mits Péter, a Kodolányi János Főiskola oktatója. Időpont: November 15, kedd, 16-18 óra, Nagy Aula.

Wittner Mária előadása Csíkszeredában
2016. november 18-án, pénteken este, 18 órai kezdettel kerül sor egy beszélgetésre Wittner Mária, 1956-os halálraítélttel. A csíkszeredai esemény helyszíne a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának Nagy Aulája.

Ravasz Regan Erzsébet online előadása a Sapientián
A Pro Scientia Siculorum Egyesület bemutatkozását követően kerül sor egy újabb előadásra az Egyesület gondozásában 2016. november 16-án, szerdán 19 órai kezdettel.

Hétvégén matematika és román érettségi felkészítőt tartunk
2016. november 11-én, pénteken matematikából, míg 2016. november 12-én, szombaton román nyelv és irodalomból tartunk ingyenes érettségi felkészítőt a középiskolás diákok számára.

A gyógyítás székelyföldi apostolai
2016. november 11-én, pénteken az Erdélyi Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából Emlékező Tudományos Konferenciára kerül sor a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának 15-ös termében.

Startol a Sapientia EMTE egyetemi felvételi tájékoztató körútja
A #sapiverzum mottó jegyében indul a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem 2017-es egyetemi felvételi tájékoztató körútja 2016. november 14-én, hétfőn.

Sapiophile: Így készült sminktartó Vin Diesel izomingjéből
A Sapiophile második részében Mara Gyöngyvér, a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának oktatója elmondja nekünk, hogyan öltözködjünk környezetbarát módon. Napjainkban egyre többet pazarlunk és halmozunk fel, az újrahasznosításhoz az néhány tippet nekünk.

IV. Venczel József Társadalomtudományi Vetélkedő - díjazás
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának a Társadalomtudományi Tanszéke az idén negyedik alkalommal rendezte meg a Venczel József Társadalomtudományi Vetélkedőt, amely idén a Menni vagy maradni tematikus címmel került meghirdetésre.

Csíkszeredában Nagy Benedek előadása: Hogyan adjuk el városunkat? - városmarketing 60 percben
Az idei második csíkszeredai kávéházi előadónk a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának egyetemi adjunktusa, Dr. Nagy Benedek lesz, aki a Petőfi Kávéházban tart előadást 2016. november 15-én, kedden, 18 órától.

Nyelvhasználat időben és térben - előadások a Magyar Nyelv Napja alkalmából
2016. november 14-én, hétfőn kerül sor egy előadássorozatra Magyar Nyelv Napja alkalmából. Helyszín a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának Nagy Aulája. Az esemény szervezői a Hargita Megye Tanácsa, Hargita Megyei Kulturális Központ, Sapientia EMTE Humántudományok Tanszék és a Spektrum Oktatási Központ.

Először írtak le új baktériumfajokat Erdélyből
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) mikrobiólógusai együttműködve a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) és a gödöllői Szent István Egyetem (SZIE) kutatóival elsőként írtak le Erdélyből a tudományra nézve két új baktériumfajt, amelyek a Medve-tóból illetve a cekendi hulladéklerakó csurgalékvizéből származnak.

CSI:Sapientia bűnügyi verseny egyetemistáknak
A Sapientia EMTE Biomérnöki Tanszéke idén felsőoktatási intézmény hallgatóinak szervezi meg a CSI:Sapientia versenyt. Szeretnéd tudni és kipróbálni, hogyan használják a bűnügyi nyomozásban a DNS módszereket, hogyan azonosítják ujjlenyomatok alapján a gyanúsítottakat? Ha érdekel mindez, akkor jelentkezz versenyünkre!

Egység a változatosságban – új Erasmus+ projekt indulása Muraszombaton
Mivel a korábbi “Key Skills for Hotel Industry Staff” nevű Erasmus+ KA2 projektben való együttműködés igen hatékonynak és gyümölcsözőnek bizonyult, az ebben résztvevő partnerek úgy döntöttünk, hogy szeretnénk kiterjeszteni a turizmusban és vendéglátásban dolgozóknak szánt, nyelvi kompetenciákat fejlesztő tananyag célközönségét a szakoktatásban résztvevőkre is, és így pályázzuk meg a folytatást.

C4s3solv3r képzéshétvége
2016. október 27-30. között került megrendezésre a C4s3solv3r képzés hétvége, amely során a Bölöni Farkas Sándor Szakkollégium hallgatói egy tábor keretén belül megismerkedtek az esettanulmányok megoldásainak alapjával, a csoportos foglalkozások által fejleszthették a problémamegoldó, illetve vezetői készségüket.

Szakmai látogatáson a Hargita Gyöngye Rt. ásványvíz-töltődénél
A Fenntartható biotechnológiák mesteri szak I. éves hallgatói az Ásványvizek hasznosítása tantárgy keretében hivatalos szakmai látogatáson vettek részt a Hargita Gyöngye Rt. Palackozó üzemnél.

Erdélyi Magyar Civil Évkönyv 2015 - könyvbemutató
2016. november 4-én 18 órától kerül sor egy könyvbemutatóra a Sapientia EMTE Nagy Aulájában. Erdélyi magyar napokról, fesztiválokról, ünnepekről szól a 2015-ös Civil Évkönyv. A könyvet bemutatja Bodó Barna, a kötet szerkesztője.

A reklámok fegyvertárát mutatjuk be Gyergyószentmiklóson is
2016. november 8-án, kedden, 18 órától újabb kávéházi előadásra kerül sor Gyergyószentmiklóson, ezúttal Dr. Székely Kinga-Katalin, a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának oktatója avat be a reklámok világába.

Dr. Bakk Miklós: Hazudnak-e a politikusok?
Az Ezüst Akadémia Oktatási Program következő előadója Dr. Bakk Miklós, a Sapientia EMTE, Kolozsvári Karának az oktatója, akivel 2016. november 2-án, szerdán 14 és 17 órától találkozunk.

Dr. Biró A. Zoltán kollégánkat tüntették ki kiemelkedő munkája elismeréseként
Magyarország Földművelésügyi Minisztere az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapja október 23-a alkalmából kiemelkedő tevékenysége elismeréseként Dr. Biró A. Zoltán részére Miniszteri Elismerő Oklevelet adományoz.

Sapiophile - Mindent a céltudatos tervezésről
Jó képünk van-e a tervezésről? A tapasztalat azt mutatja, hogy nem, hiszen nem vagyunk elég kitartóak. Tánczos Levente pedig a kék galléros gondolkodással helyre teszi a dolgokat! Nézzétek meg! Iratkozzatok fel Youtube csatornánkra is IDE KATTINTVA.

Pénzidomárra lehet jelentkezni
Kedves középiskolás diákok! Itt az alkalom, hogy próbára tegyétek pénzügyi és gazdasági ismereteiteket!

Gazdasági és üzleti konferencia Csíkszeredában
2016. október 20-22. között került megrendezésre a már hagyományossá vált gazdasági konferencia, melynek részvevői több mint 100-an voltak. A konferencia központi témája a regionális fejlődés és a modernizáció kapcsolata volt.

BRANDSTORM - a Marketing szak marketingkommunikációs versenye
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara a Brandstorm marketingkommunikációs vetélkedőt középiskolás diákok számára indítja. A versenyben három partnerrel működünk együtt: Computer Trade, Élő Erdély Egyesület és Pergament Office.

Legyél Te is az egyetem arca!
Az egyetemi tájékoztató körút során Erdély mintegy 100 középiskolájába látogatunk el, ehhez keresünk vállalkozó szellemű, jókedvű, ambíciós hallgatókat. Jelentkezz!

Előkönyvelés és könyvelés közérthetően gyakorlatban - képzés
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara és a HAMOR Soft Kft. sepsiszentgyörgyi könyvelés és menedzsment programok fejlesztőjével együttműködésben gyakorlati kurzust indítunk hallgatóinknak.

Bemutatkozik a Pro Scientia Siculorum Egyesület
2016. október 27-én, csütörtökön, 16 órától kerül sor a Pro Scientia Siculorum Egyesület bemutatkozására, melynek keretén belül lehetőség lesz élvonalbeli kutatók tudománynépszerűsítő előadásait is meghallgatni.

Magyarok a Szovjetunió táboraiban 1944-1956
A fenti címmel nyílik kiállítás a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karán 2016. október 26-án, szerdán 18 órai kezdettel.

Hiába fertőtlenítettek, továbbra sem iható a források vize
Hiába a fertőtlenítés, már a feltörésnél sem felelnek meg az ivóvizekre vonatkozó jogszabály előírásainak a Piricskei- és az úgynevezett Lina-kanyari források vizei – derül ki a Sapientia EMTE hallgatóinak vizsgálati eredményeiből. Figyelmeztető táblákat is kihelyeztek a helyszíneken, ám azok eltűntek. forrás: szekelyhon.ro

Dr. Székely Kinga: A reklámok fegyvertára
A székelyudvarhelyi Kávéházi előadások sorozat első előadója Dr. Székely Kinga-Katalin, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Karának oktatója, aki a G.pont kávézóban tart előadást 2016. október 25-én, kedden, 18 órai kezdettel.

Haszmann Pál: Székelyföld néprajzi öröksége
A 2016/2017-es tanévben indított Ezüst Akadémia Oktatási Program első meghívott előadója Haszmann Pál néprajzkutató, a csernátoni tájmúzeum vezetője lesz.

Hallgatói választások ismét
Az október 14-én megrendezett hallgatói képviselők választása az egyetem Kari Tanácsába és a Szenátusba az alacsony részvételi arány következtében érvénytelen lett. Az előírások értelmében a választás időpontjától számított egy héten belül újra kell szervezni az eseményt, erre október 20-án, csütörtökön kerül sor 10 és 16 óra között az egyetem Halljában.

Ez olyan lesz, amilyen még nem volt! Egyetemi tanárok vlogolnak!
Sapientia EMTE, Csíkszeredai Kara videóblogot indít Sapiophile névvel. Vigyázat, jövünk!

Apáczai-díj Aranyfokozatát kapta meg Dr. Balázs Lajos oktatónk
Az ünnepélyes díjátadásra október 15-én került sor a szovátai Teleki Oktatási és Módszertani Központban.

13th Annual International Conference on Economics and Business - programme
We gladly welcome you to participate in our conference, which provides an opportunity for young researchers, teachers and PhD students to present and discuss their research results.

VIII. „Gúzsba kötve táncolni” fordítói verseny középiskolásoknak
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Karának Humántudományok Tanszéke idén nyolcadik alkalommal hirdeti meg fordítói versenyét a középiskolák 11–12. osztályos tanulói számára négy kategóriában.

„Erdély legtisztább vizű tava” - a Szent Anna-tó változóban?
„Erdély legtisztább vizű tava” - a Szent Anna-tó változóban? címmel tartott előadást dr. Máthé István oktatónk a Magyar Hidrológiai Társaság által szervezett LVIII. Hidrológus Napok konferencián, melynek a Magyar Tudományos Akadémia Balatoni Limnológiai Intézete adott otthont, 2016. október 5-7. között, Tihanyban.

Dr. Miklóssy Ildikó - Gén a levesemben
2016. október 18-án, kedden délután 18 órától találkozhatnak az érdeklődők Sepsiszentgyörgyön Dr. Miklóssy Ildikó, egyetemi adjunktussal, a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának oktatójával. Helyszín: Tein Teahouse

Sapientia.ro

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem

Sapientia EMTE

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem a romániai magyarság önálló egyeteme Európában, melynek célja nemzeti közösségünk oktatásának és tudományos életének elismert szakmai színvonalon való művelése.

Kapcsolat

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Csíkszeredai Kar

Csíkszereda, Hargita megye, Szabadság tér, 1. szám, 530104

Tel.: +40-266-314-657, fax: +40-266-372-099
E-mail: csikszeredauni.sapientia.ro 

btz webdesign