Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Új tanulmány antimikrobiális hatású, újonnan szintetizált vegyületekről

Mezey Reka-Ştefana - a Bukaresti Egyetem Szervetlen Kémiai Tanszékének doktorandusz hallgatója - öt új, réztartalmú aromás vegyületet (ún. réz-hidrazin komplexeket) szintetizált, amelyek antimikrobiális hatását a Sapientia EMTE Biomérnöki Tanszékén vizsgálták, dr. Máthé István oktató vezetésével.

A hidrazin vegyületeket és származékaikat intenzíven kutatják, ugyanis alkalmazási lehetőségeik igen széleskörűek, főként a gyógyászatban: görcsoldó, fájdalomcsökkentő, antitumorális, tuberkulózis elleni és antimikrobiális hatásúak lehetnek.

Maxem Emese hallgató (Környezetmérnök szak, III. év) labormunka közben

A Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának mikrobiológiai laboratóriumaiban azt vizsgálták, hogy az új vegyületek esetében mennyi az a legkisebb koncentráció, amely már gátolja egyes nem kórokozó, de azokkal közeli rokonságban lévő baktériumtörzsek szaporodását. A laboratóriumi mikrobiológiai eredmények biztatóak, többféle antibiotikumra is rezisztens baktériumok szaporodását sikeresen gátolták az új vegyületek, viszonylag kis koncentrációban is. Így ezek az új réz-hidrazin komplex vegyületek potenciálisan alkalmasak lehetnek új antibiotikumok kifejlesztésére, ehhez azonban jelentős anyagi források mellett további laboratóriumi majd klinikai vizsgálatra lenne szükség.

A kutatás előzetes eredményeit 2015 májusában bemutatták egy nemzetközi orvosi konferencián, illetve nemrég megjelent egy tanulmány a Polyhedron nemzetközi szakfolyóiratban.

A mikrobiológiai kutatásokban a Sapientia EMTE több diákja is részt vett: Kuzman Ildikó Hajnalka (Fenntartható biotechnológiák mesteri szak, II. év), Maxem Emese és Csutak Kinga (Környezetmérnök szak, III. év), akik eredményeiket bemutatták a 2015-ös Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának Tudományos Diákköri Konferenciáján (II. díjat kiérdemelve), illetve a CETS2015 elnevezésű közép-európai szakmai nyári egyetemen.

 

Eseménynaptár

2019. május

KeSzCsSzVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031