Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Újabb Erasmus+ nemzetközi projekt – Kulturális ismeretek és nyelvi kompetenciák, mint a 21. századi készségek fejlesztésének eszközei

2018. október 18-20 között zajlott a „Culture knowledge and language competences as a means to develop the 21st century skills” (Kulturális ismeretek és nyelvi kompetenciák, mint a 21. századi készségek fejlesztésének eszközei) című Erasmus+ projekt kezdő találkozója Rigában (Lettországban) a Turiba Egyetem szervezésében.

A Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának Humántudományok Tanszéke korábban két Erasmus+ projektben vett részt (2014-16 között a „KeySkills for Hotel Industry Staff” és 2016-2018 között a „Unity in Diversity” című projektben), melyek sikeressége és eredményessége arra késztette egyetemünk munkatársait, hogy folytassák a kemény munkát.

6 partnerország vesz részt a 2020-ig tartó projektben: Horvátország, a projekt vezetője, Lettország, Szlovénia, Csehország, Románia (melyet a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Karának Humán Tanszéke képvisel), és Lengyelország.

Jelen projekt célja olyan ismeretek és készségek fejlesztése, melyek elengedhetetlenek a 21. században, mint például a problémamegoldó képesség, együttműködés, kreativitás, kritikus gondolkodás, nyelvtanulási stratégiák, számítógépes ismeretek, kommunikációs készség stb. fejlesztése. Külön figyelmet szentelünk azoknak az ismerteknek és készségeknek, amelyek rendkívül fontosak a munkaerőpiacon való elhelyezkedésben, illetve egy összetartó, integrált társadalom kialakításában – a hagyományos felnőttoktatás mellett, olyan emberekkel is foglalkozunk, akik földrajzilag, gazdaságilag, társadalmilag vagy kulturális különbségek miatt hátrányos helyzetben vannak. 

A partnerországok CLIL oktatási módszert alkalmazva kevert/hibrid típusú (online és tantermi oktatásra alkalmas) tananyagot fejlesztenek ki, melynek tartalma a résztvevő partnerországok gazdag kulturális öröksége köré épül. A tananyag újszerű oktatási módszerek és eszközök (esettanulmányok, videó anyagok, interaktív játékok) alkalmazásával kívánja fejleszteni a tanulók kulturális érzékenységét és ismereteit, illetve azok nyelvi kompetenciáját a foglalkoztatottság, a társadalmi befogadás és a jólét növelése érdekében.

A lett partnerek által szervezett első találkozón a Sapientia csapatát a Humántudományok Tanszék két oktatója, Dr. Tomonicska Ingrid és Dégi Zsuzsanna képviselte. A találkozó során átbeszéltük a ránk váró feladatokat, a projekt pénzügyeit, valamint két workshopon vettünk részt, melyek hozzásegítenek a tananyag minél szakszerűbb kidolgozásához. Az egyik a design-gondolkodásról (design thinking), egy új, problémamegoldásra irányuló kreatív gondolkodásmódról, a másik a felnőttoktatás és az idősek oktatásának jellemzőiről, kérdéseiről szólt.

Az előadásokat és megbeszéléseket követően rigai házigazdáink mindkét este közös vacsorát szerveztek a város szívében, ahol belekóstolhattunk a lett konyha ízvilágába. Szombat délelőtt pedig Lettország egyik legszebb épületét csodálhattuk meg, a barokk stílusban épült Rundale kastélyt.

Köszönjük a kitűnő szervezést!

Dégi Zsuzsanna és Dr. Tomonicska Ingrid

Eseménynaptár

2019. szeptember

KeSzCsSzVa
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30