Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

V. Laborkukac diákvetélkedő - beszámoló

Taroltak a csíkszeredai diákok a döntőben.

Sikeresen zárult az ötödik alkalommal megszervezett Laborkukac Diákvetélkedő a Sapientia EMTE csíkszeredai Műszaki és Társadalomtudományi Karán. A délelőtti órákban a második fordulóba továbbjutott 34 háromfős diákcsapat az egyetem laboratóriumaiban végezte el a számukra meghatározott kötelező kísérleteket, amelyeket délután a középiskolás csapatok által előkészített látványos kísérletek követtek az egyetem nagy aulájában. A diákok által elvégzett kísérletek menetét, kiértékelését, valamint a csapatok gyakorlati készségét egyetemi és középiskolai oktatókból álló zsűri értékelte. A szombat délutáni ünnepségen számos díj kiosztásra került.

Biológia és természettudomány szakterületen, általános iskolai szinten első helyezést értek el a kolozsvári Báthory István Elméleti Líceum diákjai: Zágoni Kata, Albert-Nagy Henrietta, Lupás Mónika, vezetőtanáruk Kiss Annamária. Második helyezést ért el a Csíkfalvi Gimnázium csapata: Kerekes Ágnes, Papp Renáta-Viola, Szabó Erzsébet Zsófia, a vezetőtanár szerepében Oltyán Judit. Harmadik helyen végzett a csíkszeredai Nagy Imre Általános Iskola csapata: Bakó Naómi, Csibi Alexandra, Kardalus Áron, akiket Borsos Magdolna tanár készített fel a versenyre.

Középiskolai szinten a csíkszeredai Márton Áron Gimnázium diákjai lettek az elsők: Csiszér Mónika, Erdély Bálint, Erős Nándor, vezetőtanáruk Csata Emese. Második helyezést a szilágycsehi Gheorghe Pop de Băsești Technológiai Líceum diákjai értek el: Mészáros Lilla, Szekeres Ágota és Tóth Heléna, Kovács Norbert vezetőtanár kíséretében. Harmadik helyen végzett a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Líceum csapata: Hajdó Zsombor, Bende Csongor, Szabó Róbert Milán, vezetőtanáruk Márton Kinga.

Kémia és élelmiszertudomány szakterületen, általános iskolai szinten első helyezést ért el Bartos Orsolya, Teleki Pál és Vajda Helga Noémi a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Líceumból, vezetőtanáruk Máthé László volt. Második helyezést értek el a csíkszentdomokosi Márton Áron Általános Iskola diákjai: Bács Bernát, Bíró Konrád János és Török Barbara, vezetőtanár Veress Noémi Borbála. Harmadik helyen végzett a gyergyóalfalvi Sövér Elek Iskolaközpont csapata: Madarász Dóra, Erdős Réka és Vasi András, Kiss Arnold szaktanár kíséretében.

Középiskolai szinten a mezőny nagyon erősnek bizonyult, ezért a zsűri két első díjat ítélt oda a versenyzőknek. Elsők lettek a csíkszeredai Márton Áron Gimnázium diákjai: Papp Andrea, Capcalo Dániel és Szőcs Álmos, vezetőtanáruk Oltean Éva. Szintén első helyezett a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Líceum csapata: Bajkó Nimród Csaba, Nagy Miklós, Szabó Tamás, Máthé László szaktanár irányításával. Harmadik helyen a csíkszeredai Márton Áron Gimnázium másik csapata végzett: Balog Laura, Urkon Melinda és Pápai Zsuzsanna, vezetőtanáruk Bilibók Katalin. Dicséretben részesült Bálint István, Bálint Balázs és Katona Szabolcs, a csíkszeredai Segítő Mária Római Katolikus Gimnáziumból, akiket Szén Laura szaktanár készített fel a versenyre.

A végleges eredmények letölthetők az alábbiakban:

Mindannyian értékes nyereményeket vihettek haza, elsősorban laboreszköz-csomagokat az iskolák számára, amelyet a rendezvényt támogató, laboreszközöket forgalmazó cégek, a Nitech, a BioAqua és a BioZyme bocsátottak rendelkezésünkre. Emellett a diákok Csíkszereda Polgármesteri Hivatala és Hargita Megye Tanácsa által felajánlott értékes könyvekkel is gazdagodtak, megszemélyesített Laborkukac pólókat és adathordozókat vihettek haza.

Az általános iskolás diákoknak a verseny mellett délutánra egy kis szórakozva tanulás is jutott, őket ugyanis a Pro Agricultura Hargitae Universitas Alapítvány helyszínén működő Csodák palotájába kalauzoltuk.

A rendezvény megszervezéséhez nyújtott anyagi segítségért köszönet a támogatóinknak.

Eseménynaptár

2019. május

KeSzCsSzVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031