Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Várjuk az V. SaPi Tehetségnapra a csapatok jelentkezését

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem csíkszeredai Gazdaság- és Humántudományok Karának Matematika – Informatika Szakcsoportja ez alkalommal is megszervezi a SaPi Tehetségnapot középiskolások számára.

A verseny időtartama, helye

A verseny két próbából áll. Mindkét próba 2015. január 24 – én, szombaton lesz megtartva a Sapientia –EMTE csíkszeredai helyszínén.

Jelentkezési feltételek

A versenyre XI – XII-es középiskolás diákok jelentkezhetnek, 3 fős csapatokat alkotva. Egy iskolából maximum két csapat vehet részt.

Benevezési határidő

A versenyre a háromfős csapatok 2014. december 23-ig jelentkezhetnek itt.

A verseny célja

A Saπ Tehetségnap keretében lehetőséget biztosítunk a logikus gondolkodást és stratégiai érzéket igénylő feladatok iránt érdeklődő diákoknak egy szórakozással egybekötött kellemes nap eltöltésére. A szokásos matematika versenyektől eltérően a kitűzött feladatok nem elsősorban matematikai tárgyi tudást igényelnek, hanem gyors észjárást, logikus gondolkodást és jó helyzetfelismerést.

A verseny leírása

A csapatok két szintcsoportba lesznek beosztva. Az egyik az elméleti líceumokból, a másik pedig a szakközépiskolákból érkező csapatokat foglalják magukba. Az első próbán a csapattagok egyénileg egy 20 kérdésből álló, IX-X. osztályos tananyaggal kapcsolatos matematikai tesztet kell megoldjanak 60 perc alatt. A két szintcsoport különböző nehézségi szintű tesztet kap. A teszt helyes válaszai 5 pontot, a helytelen válaszok 0 pontot, a meg nem válaszolt kérdések pedig 1,5 pontot érnek. A csapattagok által összegyűjtött pontokat a csapat tovább viszi a második próbára.

A második próba egy Logikai – Matematikai Kvíz. Ez egy stratégiával ötvözött tehetségfelmérő verseny, amelyben a csapatok az eddig megszerzett pontjaik számát növelhetik, vagy csökkenthetik. A Kvíz próbán külön-külön versenyeznek a két szintcsoporthoz tartozó csapatok. Ezen a próbán mindkét szintcsoportból csak az első 10-10 csapat vesz részt.

Díjak

Mind a két szintcsoportban az alábbi díjakat osztjuk ki:

 1. díj: A szintcsoportnak az a csapata nyeri, amely a második próba után a legtöbb pontot gyűjtötte össze.
 2. díj: A szintcsoportnak az a csapata nyeri, amely a második próba után a második legtöbb pontot gyűjtötte össze.
 3. díj: A szintcsoportnak az a csapata nyeri, amely a második próba után a harmadik legtöbb pontot gyűjtötte össze.

Ha a verseny végén több első, második vagy harmadik helyezett van, akkor egy meglepetés próba dönti el a helyezéseket.

Különdíjak: Azok a diákok nyerik, akik a matematikai tesztpróbán a két szintcsoportban a legtöbb pontot gyűjtöttek.

 

A logikai-matematikai kvíz verseny leírása

A mellékelt táblázat minden mezője egy feladatot és egy meglepetés ajándékot takar. A feladatok a megoldásra biztosított idő szerint 3, illetve 5 perces csoportokba vannak sorolva. A három perces csoport két nehézségi fokú: 5, illetve 10 pontos feladatokat, az öt perces csoport pedig három nehézségi fokú: 15, 20 illetve 25 pontos feladatokat tartalmaz. Minden nehézségi fok 6 típusba sorolható feladatból tevődik össze:

 • Kincsesláda – pénzzel és kinccsel kapcsolatos feladatok;
 • Pinokkió – igaz/hamis, igazmondással illetve hazugsággal kapcsolatos feladatok;
 • Gyufa-mértan – gyufa kirakással és mértani alakzatokkal kapcsolatos feladatok;
 • Család – a feladat egyes adatait rokoni szálak fűzik egymáshoz;
 • Becslés – érzékszerveink segítségével történő becslési feladatok;
 • Meglepetés – logikai csavarokat tartalmazó feladatok.

 

A verseny kezdetekor, sorshúzás alapján megállapítódik a csapatok választási sorrendje. Minden csapat kezdő pontszáma a matematikai tesztpróbán a csapattagok által elért pontszámok összege lesz.

A két szintcsoport csapatai a megadott táblázatból választják ki feladataikat, de csak a saját szintcsoportjuk többi csapatával versenyeznek. Az aktuális helyezésüket a verseny során mindig látható eredménytáblázat két külön oszlopán követhetik.

A verseny folyamán, a megállapított sorrend szerint minden csapat pontosan egyszer kerül választás elé. Ekkor két döntési lehetősége van: vagy megmondja, hogy a táblázat melyik szabad mezejét választják, vagy passzol. A döntés pillanatában a feladat nem ismert.

 • Ha választ és a feladatot az adott idő alatt megoldja, akkor az összpontszáma a feladat pontszámának kétszeresével nő és megkapja a mező által takart meglepetés ajándékot is. Ha nem sikerül megoldania, akkor a jelenlegi összpontszámából a feladat pontszáma levonódik. A többi csapat is próbálkozhat a feladat megoldásával. Ők, ha feladatot megoldják, összpontszámuk a feladat pontszámával nő.
 • Ha passzol, akkor a játékvezető véletlenszerűen választ egy szabad mezőt. Minden csapatnak, amely megoldja a mezőhöz tartozó feladatot, az összpontszáma a feladat pontszámával nő.

Mind a két esetben a kiválasztott mező foglalttá válik és a következő csapat már nem választhatja.

Ha a verseny végén több első, második vagy harmadik helyezett van, akkor egy meglepetés próba dönti el a helyezéseket.

A verseny zsűrije minden forduló után begyűjti a csapatoktól a megoldásokat és az elért pontokat bevezeti a versenytáblázatba. Így a csapatok követhetik a verseny állását és döntésüket ez alapján hozhatják meg.

Program

V.Sapi Tehetségnap Program (Szombat, 2015. január 24.)
8:30 – 9:00             Regisztráció a Sapientia EMTE Csíkszeredai helyszínének halljában (programfüzet, kitűző átvétele)
9:00 - 9:15               Terem elfoglalás (Nagy Aula + Kis Aula)
9:30 - 10:30             Verseny I. rész (Matematikai teszt)
10:40 - 13:00           Szervezett Aktív Kikapcsolódás
12:30 - 13:20           Ebéd az egyetem étkezdéjében
13:20 - 13:30           Ülésrend sorshúzása a Logikai – Matematikai Kvízhez
14:00 - 16:30           Verseny II. rész (Logikai – Matematikai Kvíz)
16:30                     Eredményhirdetés
17:00                     Svédasztalos vacsora az egyetem étkezdéjében

Még több információt innen érnek el!

Eseménynaptár

2021. május

KeSzCsSzVa
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31