Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Venczel József Társadalomtudományi Vetélkedő – pályázati felhívás

A Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat keretében Venczel József társadalomkutató születésének évfordulója alkalmából a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának a szervezésében negyedik alkalommal hirdetjük meg a romániai magyar középiskolások számára a Venczel József Társadalomtudományi Vetélkedőt.

A vetélkedő témája: Menni vagy maradni.

A tavalyi év pozitív tapasztalata alapján az idén is a digitális és vizuális technológia segítségével kell elkészíteni a pályamunkákat. Számos, az erdélyi ifjúság körében történő felmérés igazolja azt a tényt, hogy a fiatalok az iskola elvégzése után azonnal, vagy az egyetem befejezése után külföldön tervezik a jövőjüket. Az idei pályázat célja az, hogy a pályázók bemutassák úgy az elmenni vágyók, mint a maradni tervező diákok jövőterveit és a mögötte álló érveket.

A vetélkedőre 2 fős csapatok jelentkezését várjuk. A vetélkedőre október 10-ig lehet jelentkezni a következő drótposta címen balazstelegdy@gmail.com, ezt követően küldjük majd a második fordulóban számon kért anyagokat.

Az idei pályázat célja annak a kihívásnak a bemutatása, amellyel a mai fiatalok találkoznak az iskola elvégzése után. A vetélkedőre az alábbi három típusú pályamunka valamelyikével lehet jelentkezni:

a.) egy maximum öt perces rövidfilmmel

b.) egy maximum tíz darab fényképből álló fényképsorozattal

c.) egy rövid, kb. 800-1000 szavas esszével (fogalmazással).

 

A filmet vagy fényképeket mobiltelefonnal vagy táblagéppel kell készíteni. A készítőknek a filmet narrációval is el kell látniuk, a fotósorozat esetében pedig minden egyes fényképhez egy kb. 200 szavas szöveget szükséges rendelni. Úgy a narrációnak, mint a szövegnek a vizsgált jelenség jobb megértését kell szolgálnia és egyben a bemutatott szituáció értelmezését is jelenti.

Minden csapat kategóriánként egy-egy pályamunkával jelentkezhet.

A kész pályamunkák leadási határideje 2016. október 26., éjfél.

Az anyagokat kérjük elektronikus úton eljuttatni a kosaistvan@sapientia.siculorum.ro, valamint a balazstelegdy@gmail.com drótposta címekre. A beérkezett munkákat az azonosítható jegyek kiiktatása után egy három tagból álló szakmai bizottság bírálja el.

 

A legjobb 8 pályamunka készítői 2016. november 5-én bemutathatják munkájukat Csíkszeredában, Venczel József szülővárosában, a Sapientia EMTE-n szervezett konferencián.

A pályamunkák bemutatását követően – ugyancsak november 5-én – sor kerül a Venczel József munkásságát, és a társadalomtudományi fogalmak ismeretét felmérő csapatversenyre, ami egy írásbeli tesztből, majd egy szóbeli vetélkedőből áll. A vetélkedő alapjául szolgáló könyvészetet, valamint a Venczel József életét összefoglaló írást a csapatok regisztrációja után továbbítjuk.

A díjnyertesek értékes nyereményekkel térhetnek haza:

I. díj: csapattagonként 1-1 táblagép

II. díj: értékes tárgyi ajándékok

III. díj: értékes tárgyi ajándékok

IV-VIII. helyezettig: könyvjutalom, más ajándékok

Az első három csapat felkészítő tanárait is díjazzuk.

 

További információk a következő címen kérhetők: balazstelegdy@gmail.com

Szeretettel és érdeklődéssel várjuk jelentkezésetek!

Eseménynaptár

2020. szeptember

KeSzCsSzVa
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930