Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Venczel Józsefre emlékeztünk

November 4-5. között zajlott a Venczel József születésének 100. évfordulója alkalmából szervezett konferencia. 

A kétnapos konferenciát Dr. Kósa István, a Műszaki és Társadalomtudományi Kar dékánja nyitotta ünnepi beszédével, őt követte Dr. Zsigmond Barna Pál főkonzul, majd Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere. Korodi Attila RMDSZ-es parlamenti képviselő szintén köszöntötte az egybegyűlteket, a beszédek sorát pedig Burus Siklódi Botond, Hargita Megye Tanácsának képviselője zárta. 

A megnyitót követően kezdetét vette a tudományos konferencia, melynek első előadója Székely András Bertalan (főtanácsadó, Emberi Erőforrások Minisztériuma) volt Elmélet és gyakorlat összhangja Venczel József életművében című előadásával. Őt követte dr. Horváth István (professzor, Babes-Bolyai Tudománegyetem Szociológia Kar) Venczel és a székely migráció elméleti keretbe helyezése a „Székely népfelesleg”-ben címet viselő előadásával. Az első nap utolsó előadójaként Oláh Sándor (társadalomkutató, a KAM munkatársa) prezentált Az erdélyi agrárviszonyok és a társadalmi jelenségek összefüggései a 20. század első felében, Venczel József értelmezésében címmel. 

A program második felében egy kerekasztal-beszélgetésre került sor az egyetemi könyvtárban, melyen jelen voltak a Venczel család tagjai. A résztvevők Venczel Józsefre, életére és munkásságára emlékeztek, a család tagjai személyes élményeiket, emlékeiket is felidézték a hallgatóság előtt. A napot egy ünnepi fogadással zártuk.

A konferencia második napján négy előadó tartott előadást a szakmai program keretében. Elsőként Dr. Szász István Tas (nyugalmazott orvos, író) Venczel József, a Hitel alapítója és szellemiségének meghatározója, személyének akkor elhangzott – mának is szóló – hiteles üzeneteiből című előadását követhették figyelemmel a résztvevők, majd Ft., Msgr. Darvas Kozma József (címzetes esperes) Venczel József eltelt élete, ahogyan felesége látta című előadása következett. A folytatásban dr. Ambrus Tünde (tanár, Kájoni János Szakközépiskola) beszélt a Székely falutízsekről. Az előadók sorát Telegdy Balázs (tanársegéd, Sapientia EMTE, Társadalomtudományi Tanszék, Csíkszereda) zárta Venczel József és a bukaresti Szociológia Iskola viszonya címet viselő előadásával. 

A konferenciát megelőzően a Sapientia EMTE Műszaki és Társadalomtudományi Karának, valamint Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának közös szervezésében sor került a középiskolások számára meghirdetett Venczel József Társadalomtudományi Vetélkedőre. Az emlékkonferencián jelen volt a vetélkedő első három helyezett csapata. Az első helyezést elért csapat a konferencia zárómomentumaként újra bemutatta - ez alkalommal a Venczel család jelenlétében - a „Pusztinai „szokás-morzsák” az emberi élet sorsfordulóihoz című dolgozatát.  

A Venczel József születésének 100. évfordulója alkalmából szervezett konferencia végén a Venczel család köszönetét és háláját fejezte ki az ünnepi program megszervezéséért, melynek fővédnökségét Dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes vállalta el. 

A szervezők a Venczel József Emlékkonferenciával ünnepelték a Magyar Tudomány Napját.

A szervezésben támogatást nyújtott Hargita Megye Tanácsa, valamint Csíkszereda Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala. 

Eseménynaptár

2019. május

KeSzCsSzVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031