Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

VII. Pénzidomár - pénzügyi és gazdasági vetélkedőt hirdetünk

A Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara, az OTP Bank Románia és Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa idén is meghirdeti a Pénzidomár - pénzügyi és gazdasági vetélkedőt középiskolások számára.

A vetélkedő célja, hogy bővítse pénzügyi, üzleti és gazdasági ismereteiteket, illetve, hogy elősegítse a tudatosabb fogyasztói szemléletet és a takarékos életmód kialakítását. Reményeink szerint, a vetélkedő révén megszerzett tudással sikeresebben boldogultok majd a gazdaság világában, és szívesebben iratkoztok majd be a Sapientia EMTE különböző szakjaira. 

Az idei VII. Pénzidomár első fordulójának feladatlapja egy általatok választott, már működő pékipari vállalkozáshoz kötődik, a feladatpontokat ehhez a vállalkozáshoz kötődően kell megválaszolnotok. Keressetek egy működő pékipari vállalkozást, beszélgessetek el a vezetőjével, és az alább felsorolt feladatok, témák mentén készítsetek egy maximum 7 oldalas dolgozatot. A dolgozatot elektronikus formában kell elküldenetek a penzidomar@cs.sapientia.ro címre a november 12-i határidőre. A jelentkezésetek a kitöltött kérdőív (az adataitokkal), a dolgozat és a videó együttes megléte esetén érvényes. Javasoljuk, hogy a kérdőívet az adataitokkal töltsétek ki minél hamarabb (még amikor  elkezditek a munkát), hogy megkönnyítsük a szervező csapattal való kommunikációt.

A döntőre pedig 2018. november 24-25-én kerül sor a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karán.

Érintendő/kidolgozandó kérdések a dolgozatban:

 1. A vállalkozás rövid bemutatása (hogyan indult, mitől családi vállalkozás, a családtagok milyen szerepet vállalnak benne, milyen eredményeket ért el eddig, mik a jövőbeli céljai, stb.)
 2. A termék/szolgáltatás bemutatása (melyek a termékek/szolgáltatások, mitől egyediek, hogyan állítják elő, milyen eszközök szükségesek hozzá, írhattok a termelési vagy szolgáltatási folyamatról)
 3. Főbb konkurens termékek/vállalkozások rövid bemutatása
 4. A vállalkozás célpiacának bemutatása (kik az ügyfelek, milyen területet fed le a vállalat, ki az ideális vevő)
 5. Piaci trendek, a vállalkozás növekedési lehetőségei
 6. A vállalkozás fejlődéséhez, vagy versenyképességének megőrzéséhez szükséges fejlesztések bemutatása.
 7. Nézzétek át a BGA idei „2018 a külhoni magyar családok éve – családbarát vállalkozások támogatására” kiírt pályázatát, és tegyetek javaslatot a vezetőnek (a dolgozatba írjátok le röviden a javaslatotokat), hogy egy ilyen program hogyan tudja támogatni a vállalkozását.
 8. A vállalkozások a fejlődésük során banki hiteleket is igénybe vehetnek, amelyek kapcsolódhatnak egy-egy nagyobb beruházáshoz (beruházási hitel), vagy a folyó működés finanszírozásához is. Nézzétek át az OTP Bank Románia hitel kínálatát a KKV-k számára, és tegyetek javaslatot, hogy a vállalkozás jelen helyzetében, melyik hitel szolgálná leginkább a vállalkozás fejlődését (a javaslatot szintén írjátok le a dolgozatba).
 9. Nézzétek meg a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának képzéskínálatát, és javasoljatok a vezetőnek egy vagy több olyan képzést, amely a vállalkozás számára szakembert biztosíthat (a javaslatok szintén jelenjenek meg a dolgozatban).

 

Készítsetek két videót!

Az egyikben legyen a csapat rövid (max 1 perces) bemutatkozása, a másik videó pedig kötődjön a vizsgált vállalkozáshoz és ne legyen hosszabb 2 percnél. Lehet egy interjú a vezetővel, lehet egy termék/szolgáltatás reklám videója vagy akár lehet egy általános vállalkozást népszerűsítő kampány videó. Nem feltétlenül kell szerepeljen benne a vállalkozás képviselője, elég ha a vállalkozás valamelyik termékéről készítettek videót.

Beküldési útmutató:

 1. Előzetes bejelentkezés a versenyre a kérdőív kitöltésével!
 2. Letöltitek a feladatlapot (ha ezt olvassátok, akkor már sikerült is)
 3. Miután elkészült a dolgozat és a videó, azokat küldjétek be a penzidomar@cs.sapientia.ro e-mail címre! Az e-mail szövegében szerepeljen a csapat pontos neve és a videók linkje, csatolmányként pedig legyen ott a dolgozatotok!

Minta e-mail:

Kedves szervezők,

(Név).............. vagyok, a (csapatnév)............. csapat csapatkapitánya, ezennel benyújtjuk jelentkezésünket a VI. Pénzidomár gazdasági vetélkedőre.

A csapatunk által készített videók linkje:

• (link 1) ...

• (link 2) ...

A dolgozatot csatoltuk.

Üdv.,

a (csapatnév) csapat

A jelentkezésetekről visszaigazolást fogtok kapni a szervezőktől 2 napon belül!

Díjazás

A rengeteg hasznos tudás mellett, amelyeket a későbbi szakmai karrieretek során tudtok hasznosítani, a versenyre azért is megéri jelentkezni, mert a verseny összdíjazása meghaladja a 6.000 lejt. 

Jó munkát, sikeres versenyzést kívánunk!

Eseménynaptár

2020. június

KeSzCsSzVa
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930