Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

VIII. Pénzidomár gazdasági vetélkedő

A múlt hétvégén került megrendezésre (február 7-9. között) a Pénzidomár gazdasági vetélkedő döntője, amelyet a Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara, a Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa, az OTP Bank Románia, a Bölöni Farkas Sándor Szakkollégium, idén a Gyermelyi romániai vállalatával (most már mint szervező partner) kiegészülve már nyolcadik alkalommal szervezett meg.

A Pénzidomár idén az Ecosim üzleti szimulációkat fejlesztő vállalat támogatásának köszönhetően már egy három fordulós gazdasági/pénzügyi/üzleti vetélkedő, amelynek célja, hogy fejlessze a középiskolás hallgatók gazdasági ismereteit, illetve ne csak az ismereteit, hanem az üzleti készségeket, gondolkodásmódot is megalapozza.

A versenyre idén 68 csapat (4 fő), vagyis 272 versenyző jelentkezett be 16 középiskolából és 10 településről Erdély szinte minden szegletéből (Arad, Brassó, Csíkdánfalva, Csíkszereda, Érmihályfalva, Gyergyószentmiklós, Kolozsvár, Marosvásárhely, Sepsiszentgyörgy és Székelyudvarhely).

A csapatok az első fordulóban három különálló feladatot oldottak meg. Az első egy mini esettanulmány volt, amelyben egy kis gyártó vállalat pénzügyi tervet kellett összerakják, egy kis segítségével, ez a feladat az üzleti számolási modell készletüket hívatott fejleszteni. A második feladat a szervező partnerek facebook oldalának elemzése volt, amely segítségével kicsit átleshettek a kerítés túloldalára és nem csak mint facebook felhasználó, tartalom fogyasztó kellett használniuk a közösségi média ezen eszközét, hanem azáltal, hogy értékelniük kellett egy oldalt, megtanulhatták milyen szempontokat kell figyelembe venni a szervezeteknek az online kommunikációjuk alakításakor. A harmadik feladat egy bemutatkozó videó elkészítése volt, amelynek segítségével a szervezők megismerhették a csapatot, a csapatok pedig megmutathatták a tartalom alkotásban jelentkező kreativitásukat.

A verseny második fordulójában 34 csapat mérte össze tudását, az idei verseny új kihívásában, az Ecosim egyik üzleti szimulációjában. A versenyző csapatok feladata az volt, hogy 6 döntési cikluson keresztül vezessenek egy kis boltot a CornerShop nevű üzleti játékban. Döntést kellett hozni a termékek árazásáról, készletezéséről, a munka erő nagyságáról, a promóciós költségek mértékéről, mindezt nem egymástól függetlenül, hanem másik 5-6 csapattal ugyanazon a piacon versenyezve. Az azonos piacon szereplő csapatok döntései hatással voltak egymásra, és körről-körre követhették az eredményeiket, döntéseik következményét. A visszajelzések alapján hasznosnak és érdekesnek ítélték a versenyzők, ezt az új fordulót.

A szimuláció eredményének függvényében 12 csapat jutott a harmadik fordulóba, amely egy klasszikus esettanulmány verseny volt. A versenyzők pénteken megérkeztek Csíkszeredába, regisztráltak a versenyre és kisorsoltuk a csoportokat, amelyben összemérik a tudásukat. Szombaton reggel a versenyzők megkapták a verseny feladatot, amely idén a Gyermelyi romániai leányvállalatának volt az esettanulmánya, és vezető tanáruktól, az internet nyújtotta lehetőségektől is elzárva, saját tudásukra alapozva külön termekbe vacsoráig elkészítették a saját javaslataikat a vállalat vezetőségének.

Az esettanulmány verseny fordulóba a következő csapatok mérték össze tudásukat, kreativitásukat és prezentációs készségüket:

·         Bani  - BerdeÁron Közgazdasági Szakközépiskola - Sepsiszentgyörgy

·         BanKings - Márton Áron Főgimnázium - Csíkszereda

·         Bázisugró Katicabogarak - Joannes Kájoni Szakközépiskola - Csíkszereda

·         CSATA - Apáczai Csere János Elméleti Líceum - Kolozsvár

·         Csillámpónik - Báthory István Elméleti Líceum - Kolozsvár

·         Gazdag papák - Báthory István Elméleti Líceum - Kolozsvár

·         GazdaKós - Kós Károly Szakközépiskola - Székelyudvarhely

·         Pénzverők - Érmihályfalvi 1-es számú Technológiai Líceum - Érmihályfalva

·         Péterfi És A Slepp - Márton Áron Főgimnázium - Csíkszereda

·         Pizzaforce - Székely Mikó Kollégium - Sepsiszentgyörgy

·         Sokan Mások - Mikes Kelemen Elméleti Líceum - Sepsiszentgyörgy

·         Vadócok - Salamon Ernő Gimnázium – Gyergyószentmiklós

A bejutó csapatok a szombati napon, ha mindenki munkáját összeadjuk, akkor 48 munkanapot dolgoztak a Gyermelyi Románia kihívásán, amely munka eredményeinek bemutatására készítettek egy prezentációt. Vasárnap délelőtt három elődöntő csoportban (ahova sorsoltuk a csapatokat) bemutatták a megoldásaikat a csapatok, az elődöntő csoportok győztesei jutottak be a döntőbe. A döntőben a csapatok ugyanazt a prezentációt mutatták be, amit az elődöntőben is már bemutatták, de most már egy másik zsűri és egy nagyobb közönség előtt.

A prezentációk és a kérdésekre adott válaszok alapján a verseny szakmai zsűrije hozta meg a döntést, hogy ki nyerte a versenyt. A döntés több tényező alapján kerül minden évben meghozásra, természetesen fontos, hogy sikerül a prezentáció, mennyire meggyőzően tudják eladni a javaslatukat a versenyzők a döntéshozóknak, hogyan válaszolnak a kérdésekre, de természetesen a javaslatok mélysége, összetettsége, a kreativitás és az esetleges üzleti számítások megléte, pontossága is szempont a döntés hozás során.

Az idei évben a verseny végeredménye a következő lett:

1.   Csillámpónik–Bálint Orsolya, Kovács Kata, Lőrinczi Réka, Orbán Emese –Báthory István Elméleti Líceum–Kolozsvár

2.   BanKings–Bartalis Orsolya, Bartha Gréta, Erdélyi Erika, Pătrașcu-Nagy Róbert– Márton Áron Főgimnázium–Csíkszereda

3.   CSATA–Aierizer Dániel,Ambrus-Péter Kristóf, Csorba Renáta Barbara –Apáczai Csere János Elméleti Líceum–Kolozsvár

4. Pizzaforce–Kinda Árpád Dániel, Király Mátyás, Miklós Roland Faysal Sulatan, Tök Dietrih Norbert – Székely Mikó Kollégium–Sepsiszentgyörgy

Az előző évekhez hasonlóan a nyertesek idén is jelentős ajándékokban részesültek, a dobogósok összességében 6.000 lej értékű ajándékot kaptak, viszont az előző évekhez képest újításnak számít a díjazásban, hogy idén először a dobogós csapatok az iskolájuk számára is nyertek 1.000-1.000 lej értékű ajándékot, illetve az Ecosim jóvoltából a nyertes csapat iskolájában egy egész évben ingyenesen használhatják a versenyben is használt szimulációs játékot.

A verseny finanszírozását idén teljes egészében a négy szervező intézmény: a Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara, a Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa, az OTP Bank Románia és a Gyermelyi támogatásából oldottuk meg. A szervező partnerek mellett még a Bölöni Farkas Sándor Szakkollégium diákjai vállaltak sok munkát a vetélkedő szervezésben.

Eseménynaptár

2020. augusztus

KeSzCsSzVa
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31