Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

VIII. Venczel József Társadalomtudományi Vetélkedő – pályázati felhívás

Venczel József (1913 – 1972) társadalomkutató születésének évfordulója alkalmából a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának a szervezésében nyolcadik alkalommal hirdetjük meg a romániai magyar középiskolások számára a Venczel József Társadalomtudományi Vetélkedőt.

A vetélkedő témája:

Egy világjárvány hatása a középiskolásokra

 

Az idei pályázat arra reflektál, hogy a középiskolások hogyan élik meg a világjárványt. Hogyan változtatta meg a világjárvány az iskolát, a tanulást, a szabadidőt, a szórakozási lehetőségeket? Hogyan szervezte át a járvány a mindennapi rutinokat a Z generációnál? – ezek azok a fő kérdések, amelyekkel kapcsolatosan várjuk a pályamunkákat.

A vetélkedőre 2 fős középiskolás csapatok jelentkezését várjuk. A vetélkedőre október 25-ig lehet jelentkezni a következő drótposta címen telegdybalazs@uni.sapientia.ro, ezt követően küldjük majd a második fordulóban számonkért anyagokat.

A vetélkedőre az alábbi négy típusú pályamunka valamelyikével lehet jelentkezni:

a.) egy maximum öt perces rövidfilmmel

b.) egy 3 részes Tik-Tok filmmel

c.) egy maximum tíz darab fényképből álló fényképsorozattal

d.) egy rövid, kb. 800-1000 szavas esszével (fogalmazással).

A filmet vagy fényképeket mobiltelefonnal vagy táblagéppel kell készíteni. A készítőknek a filmet narrációval is el kell látniuk, a fotósorozat esetében pedig minden egyes fényképhez egy kb. 200 szavas szöveget szükséges rendelni. A narrációnak a vizsgált jelenség jobb megértését kell szolgálnia, bemutatott szituációt kell értelmeznie.

Minden csapat kategóriánként egy-egy pályamunkával jelentkezhet.

A kész pályamunkák leadási határideje 2020. október 25., éjfél.

Az anyagokat kérjük elektronikus úton eljuttatni a telegdybalazs@uni.sapientia.ro drótposta címre. A beérkezett munkákat egy három tagból álló szakmai bizottság bírálja el.

Az idén a rövidfilmmel induló csapatok egy újabb területen is bizonyíthatnak, ugyanis a szakmai zsűri értékelésén túl egy népszerűségi díjat is ki fogunk osztani. Ennek annyi az előfeltétele, hogy a pályamunkát a csapatok töltsék fel egy Youtube csatornára vagy a TikTok-ra, és a linket postázzák el a szervezőknek. A szervezők ezt a linket majd közzéteszik a vetélkedő Facebook oldalán, ahonnan megosztva lehet gyűjteni a lájkokat. A lájkok számát november 6. este 21 órakor fogjuk összesíteni.

A legjobb 8 pályamunka készítői 2020. november 7-én bemutathatják munkájukat Csíkszeredában, Venczel József szülővárosában, a Sapientia EMTE-n szervezett konferencián. A vírushelyzet függvényében azonban elképzelhető, hogy a második forduló az online térben kerül megrendezésre.

A pályamunkák bemutatását követően – ugyancsak november 7-én – sor kerül a Venczel József munkásságának az ismeretét felmérő csapatversenyre. A Venczel József életét összefoglaló írást a csapatok regisztrációja után továbbítjuk.

A díjnyertesek értékes nyereményekkel térhetnek haza:

I. díj: csapattagonként 1-1 táblagép

II. díj: értékes tárgyi ajándékok

III. díj: értékes tárgyi ajándékok

Ugyanakkor az első három díjazott csapat tagjainak az eredményeit figyelembe vesszük a Sapientia EMTE által meghirdetett felvételikor.

Az első három csapat felkészítő tanárait is díjazzuk.

További információk a következő címen kérhetők: telegdybalazs@uni.sapientia.ro

Szeretettel és érdeklődéssel várjuk jelentkezéseteket!

Eseménynaptár

2020. október

KeSzCsSzVa
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031