Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Vincze Éva Boglárka MAXIMUS díjas hallgatóval beszélgettünk

Vincze Éva Boglárka Fenntartható biotechnológiás mesterszakos hallgató, aki idén, a 2017/2018-as tanévben elnyerte a Maximus hallgatói díjat, amely a legkiemelkedőbb tudományos munkáért jár. Boglárkával beszélgettünk.

Mutatkozz be kérlek, és mondd el, hogy milyen tudományos munkákkal foglalkoztál eddig?

Vincze Éva Boglárka a nevem, a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégiumban végeztem tanulmányaimat, majd a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem mellett döntöttem a magyar nyelvű oktatás és az Ipari biotechnológia és Környezetmérnöki alapképzések miatt. Első éves koromban eldöntöttem, hogy a kötelező tanulmányok mellett kutatásban is részt szeretnék venni. Elsőként dr. Mara Gyöngyvér egyetemi docens jutott eszembe, akivel szívesen dolgoznék, ezért őt kérdeztem meg a kutatási témát illetően. Örömmel elvállalta a témavezetői felkérésemet, így a kutatási témám a következő lett: a nehézfémek hatása a haszonnövényekre. Az évek során folyamatosan kibővítettük, első körben növényi növekedést serkentő baktériumok és a nehézfémek együttes hatását vizsgáltuk bab, majd búza és kukorica növényeken. A külföldi tanulmányutak során tanult új vizsgálati módszereket folyamatosan alkalmaztuk a kutatásunkban. Az elmúlt fél évben lehetőségem volt bekapcsolódni két öko-innovációs termék kifejlesztésébe: magas rost és fehérje tartalmú müzli szelet és zsemle. Tanulmányi éveim során bekapcsolódtam egy másik kutatásba is, a mezőgazdasági hulladékok komplex menedzsmentje a konzervatív mezőgazdaságban című projekt keretében, amely során más módszerekkel és technikákkal ismerkedtem meg, ezáltal is gazdagítva szakmai tudásomat.

Mit jelent számodra a Maximus hallgatói díj?

A Maximus hallgatói díj számomra egy elismerés, hogy értékelik a munkámat. Örömömre szolgált a Sapientia EMTE-t képviselni külföldi és helyi konferenciákon, remélem a továbbiakban is lesz alkalmam az egyetem jó hírnevét megőrizni és növelni.

Milyen terveid vannak az elnyert ösztöndíjjal, hogyan tudod a további szakmai fejlődésedre felhasználni?

Az elnyert ösztöndíjat a további tanulmányaimra, kutatásaimra szeretném fordítani, tehát szakmai és tudományos könyvekre, illetve konferencia részvételre fogom felhasználni.

Mennyi munka van annak hátterében, hogy te nyerhetted meg ezt a díjat?

A kutatási tevékenység nem nyolc órás munka, viszont még így is megvannak a maga szépségei. Legtöbbször éjszaka is dolgoztam laborban, a kutatás után az eredmények feldolgozása következett, amely szemet nem kímélő számítógépes adatfeldolgozás. A továbbiakban konferencia részvételekre készültem poszter vagy előadás formájában, amely ugyancsak időigényes munka, illetve kutatási eredményeimet tudományos publikáció formájában is közöltem. Mindezek együttesen olyan tapasztalatokkal, kihívásokkal járnak, amelyekből tanulva a továbbiakban jobban odafigyeltem, utána olvastam dolgoknak, így sikeresebb lett vagy kevesebb időt vett igénybe a következő kutatás. Mindig örömmel és elégedetten zártam le egy-egy kutatást, hiszen rengeteg tapasztalat, élmény, tudás lett az eredmény.

Hol kamatoztathatod a megszerzett tudásodat?

A megszerzett tudásomat a továbbiakban a doktori tanulmányaim során szeretném kamatoztatni, további kutatásokban szeretnék tevékenykedni. Ugyanakkor szeretek csapatban dolgozni, ezért remélem lesznek még lelkes hallgatók, akik be szeretnének csatlakozni a kutatásokba és akiknek szívesen segítenék.

Kinek a támogatásával sikerült a szakmai munkát elvégezni?

Amint már említettem szakmai tevékenységem kezdetétől fogva dr. Mara Gyöngyvér egyetemi docens vezette kutatásaimat, az alap- és mesterképzés alatt végzett tudományos munkáim, illetve államvizsga dolgozataim témavezetője. Szakmai fejlődésemet mindvégig követte, utamat egyengette, számos ösztöndíj lehetőség, konferencia részvétel megpályázásában segített és támogatott. Ezúttal is köszönöm szépen!

Mit adott neked az elmúlt években a Sapientia?

Számomra a Sapientia a második otthonom. Rengeteg lehetőséget kaptam az egyetemtől, kezdve a magyar nyelvű színvonalas és gyakorlatias oktatással, az Erasmus mobilitások, a rengeteg konferencia részvétel támogatás, a kutatásaim során a fogyóanyagok és a laboratóriumok biztosítása, ösztöndíjak, események szervezésébe való bekapcsolódás lehetősége, illetve egyetem és tudomány népszerűsítő programokon való részvétel.

Milyennek ítéled meg az egyetemen töltött éveid?

Az egyetemen töltött hat év alatt talán minden lehetőséggel éltem, kipróbáltam a bentlakó életmódot is. Viszonylag aktívan részt vettem az egyetemi diákéletben, mégis ha a sokoldalú kutatási tevékenységemre gondolok nagyon hasznosan töltöttem az elmúlt éveket.

Eseménynaptár

2020. június

KeSzCsSzVa
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930